Kesihatan

Suntikan Pengisi dan Botox, Apa Perbezaannya?

, Jakarta - Botox dan pengisi wajah adalah kaedah yang berkesan untuk memperbaiki tanda-tanda penuaan. Botox adalah nama dagang biasa untuk bahan yang dikenali dengan nama saintifik toksin botulinum . Tujuan utama Botox adalah merawat dan mencegah kerutan wajah.

Suntikan pengisi juga digunakan untuk mencegah atau menghilangkan tanda-tanda penuaan pada wajah seperti kedutan. Perbezaan utama antara keduanya adalah bahawa Botox mengurangkan aktiviti otot di wajah yang menyebabkan kedutan. Sementara pengisi mengisi kawasan yang bermasalah dengan kolagen, yang membantu merangsang pertumbuhan kolagen pada wajah dan mengisi serta mengangkat kulit untuk menggantikan kolagen yang hilang. Maklumat lebih lanjut ada di bawah!

Pengisi vs Botox

Telah disebutkan sebelumnya bahawa pengisi membantu membuat kulit tampak lebih muda dengan menghilangkan tanda-tanda penuaan yang terjadi akibat penipisan kolagen. Bagaimana menentukan sama ada menggunakan pengisi atau botox?

Perkara penting yang perlu dipertimbangkan semasa memilih antara botox dan pengisi adalah jenis kedutan yang ingin anda hilangkan dan bagaimana. Botox adalah pilihan yang lebih baik untuk kedutan dinamik kerana ia akan mengurangkan pergerakan dan penglihatan mereka.

Baca juga: Bibir Lebih Penuh dengan Pengisi, Perhatikan Ini

Kedutan ini terjadi ketika wajah bergerak atau membuat ekspresi. Kedutan biasanya diletakkan di dahi dan di sekitar alis. Pengisi muka sangat sesuai untuk kedutan statik, yang kelihatan, walaupun wajahnya santai atau tidak bersuara. Kawasan ini dikeringkan dan tenggelam dan akan mendapat manfaat daripada kepenuhan yang disediakan oleh pengisi muka.

Mengetahui perbezaan antara botox dan pengisi dan bagaimana ia berfungsi akan membantu anda mencari rawatan terbaik untuk keadaan berkerut anda. Apa pun pilihannya, kedua-dua bentuk rawatan ini dianggap kaedah yang berkesan untuk mengekalkan penampilan awet muda.

Maklumat lebih lengkap mengenai suntikan pengisi dan botox boleh ditanya terus di . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rawatan Kecantikan Popular

Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh American Society of Plastic Surgeons (ASPS), rawatan Botox dan pengisi telah menjadi pilihan rawatan yang sangat popular sejak 2015. Botox mengandungi bakteria tulen yang membekukan otot. Dengan melakukan rawatan ini, botox dapat membantu meminimumkan penampilan garis dan kedutan yang disebabkan oleh ekspresi wajah.

Baca juga: Kelebihan Ice Cubes untuk Mengecilkan Pori

Filler adalah pilihan kerana memberikan sensasi "penuh" untuk kawasan yang semakin menipis, kerana penuaan. Penipisan ini biasa terjadi di pipi, bibir, dan sekitar mulut. Sebenarnya, sebelum menjalankan rawatan, perlu mengetahui kos dan risiko rawatan untuk merealisasikan jangkaan realistik terhadap tindakan yang diambil.

Walaupun dikelaskan sebagai rawatan atau tindakan yang selamat, ASPS menilai bahawa botox mempunyai kesan sampingan sementara, iaitu:

 1. Mengelupas kelopak mata atau kening jika disuntik di dekat mata.

 2. Kelemahan atau kelumpuhan otot berhampiran tempat suntikan.

 3. Gatal atau ruam.

 4. Sakit, pendarahan, lebam, bengkak, mati rasa, atau kemerahan.

 5. Sakit kepala.

 6. Mulut kering.

 7. Gejala seperti selesema.

 8. loya.

 9. Kesukaran menelan, bercakap, atau bernafas.

 10. Masalah pundi hempedu.

 11. Masalah penglihatan atau penglihatan kabur.

Mengenai pengisi itu sendiri, beberapa kesan sampingannya adalah ruam kulit, gatal-gatal, atau letusan seperti jerawat, kemerahan, lebam, pendarahan, atau pembengkakan, penampilan yang tidak diingini, seperti asimetri, lebam, atau pembetulan kedutan yang berlebihan, kerosakan kulit yang menyebabkan luka, jangkitan., atau parut, keupayaan untuk merasakan pengisi di bawah kulit, kebutaan atau masalah penglihatan lain, dan kematian sel kulit kerana kehilangan aliran darah ke kawasan tersebut.

Rujukan:

Dr. Spiegel.com. Diakses pada tahun 2020. Perbezaan Antara Botox dan Pengisi Muka - Cara Memilih.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apakah perbezaan antara Botox dan pengisi kulit?