Kesihatan

Vertigo Kerap, Apa Kesannya terhadap Kesihatan?

, Jakarta - Vertigo adalah salah satu gangguan yang sangat mempengaruhi aktiviti harian kerana kesan yang membuat seseorang itu sangat pening dan kehilangan keseimbangan. Semasa mengalami penyakit ini, anda dapat merasakan segala yang ada di sekitar anda berpusing sehingga berjalan menjadi sukar. Oleh itu, penting untuk mendapatkan rawatan kerana vertigo boleh berlaku secara tiba-tiba.

Di samping itu, semakin kerap berlaku vertigo, semakin teruk ia boleh terjadi. Oleh itu, penting untuk mengetahui apa kesannya terhadap kesihatan kerana sering mengalami vertigo. Dengan cara itu, anda dapat mengelakkan semua kesan buruk ini sehingga kesihatan tubuh anda terjaga. Berikut adalah beberapa kesan yang disebabkan oleh vertigo!

Baca juga: Kenali Tanda dan Punca Vertigo Di Bawah

Kesan Vertigo Terhadap Kesihatan

Vertigo yang menyerang boleh berlaku secara tiba-tiba dan berlangsung selama beberapa saat, yang mana dari masa ke masa serangan akan lebih lama apabila ia berlaku lebih kerap. Sudah tentu ini membuat penghidap merasa tidak selesa. Oleh itu, adalah penting untuk mengetahui beberapa kesan yang boleh dimiliki vertigo terhadap kesihatan, terutamanya dalam jangka masa panjang.

Vertigo boleh menjadi gejala penyakit tertentu. Bahaya yang boleh berlaku bergantung pada penyakit yang menyerang dan seberapa parah gangguan itu. Oleh itu, penting untuk mengetahui apa kesan vertigo terhadap kesihatan, sama ada berkaitan dengan penyakit atau tidak. Berikut adalah beberapa kesan buruk:

  1. Gangguan pendengaran

Seseorang yang sering mengalami vertigo dalam jangka masa panjang boleh mengalami gangguan pendengaran. Ini kerana vertigo boleh memberi kesan pada keseimbangan badan yang terletak di telinga. Selain itu, seseorang yang menderita vertigo juga sering mengalami deringan di telinga. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, ia dapat berkembang menjadi penurunan kemampuan pendengaran hingga kehilangan pendengaran kekal.

Baca juga: Cara Merawat & Mengenal Punca Vertigo

  1. Kecederaan Badan

Anda juga boleh mengalami kecederaan pada badan yang disebabkan oleh kehilangan keseimbangan akibat serangan vertigo. Apabila gangguan itu berlaku, anda akan merasa sukar untuk menjaga badan anda tegak sehingga anda mudah terjatuh. Apabila anda jatuh, badan anda pasti tidak waspada untuk mengambil posisi jatuh yang baik, yang akhirnya menyukarkan untuk mengelakkan kecederaan. Perkara yang paling berbahaya adalah ketika kepala memukul tanah.

  1. Disebabkan oleh Penyakit di Otak

Vertigo, yang lebih biasa, boleh disebabkan oleh otak yang cacat. Lakukan pemeriksaan dengan segera jika gangguan yang boleh menyebabkan kehilangan keseimbangan lebih kerap berlaku dan gangguan itu lebih teruk pada setiap serangan. Salah satu penyakit di otak yang boleh menyebabkan vertigo adalah strok. Penghidapnya boleh mengalami hilang upaya kekal sehingga mati.

Oleh itu, ketahui beberapa bahaya yang boleh berlaku disebabkan oleh vertigo dan bagaimana mencegahnya daripada mudah kambuh. Salah satu caranya adalah dengan segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat dan mengetahui punca asas gangguan tersebut.

Baca juga: Berhati-hati, 7 Tabiat Ini Dapat Mencetuskan Vertigo

Di samping itu, anda juga boleh meminta doktor dari berkaitan dengan sebarang kesan yang boleh berlaku disebabkan oleh vertigo. Ini sangat mudah, anda hanya muat turun permohonan dalam telefon pintar penggunaan seharian! Dengan cara itu, anda dapat mengelakkan semua bahaya yang boleh berlaku akibat gangguan tersebut.

Rujukan:
WebMD. Diakses 2020. Vertigo.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Pening.