Kesihatan

Kerap Berinteraksi dengan Orang Boleh Membuat Hangover Introvert

, Jakarta - Dalam kehidupan seharian, interaksi sosial adalah sesuatu yang sukar dihindari. Selain makhluk individu, manusia juga dilahirkan sebagai makhluk sosial. Walau bagaimanapun, untuk orang introvert, interaksi dengan orang lain sedikit sebanyak dapat mengurangkan keselesaan. Terutama jika mereka terperangkap dalam situasi yang memerlukan diri mereka untuk melakukan perbincangan panjang dengan beberapa orang. Orang introvert biasanya akan merasa pening dan tidak selesa, seperti mabuk. Keadaan ini dikenali sebagai mabuk introvert.

Katakanlah ' mabuk 'Dari segi mabuk introvert adalah keadaan keletihan, baik secara fizikal dan mental, sebagai akibat dari jumlah rangsangan sosial yang diterima. Seperti namanya, keadaan ini biasanya hanya dialami oleh orang yang mempunyai keperibadian introvert. Jenis keperibadian ini, seperti yang dijelaskan oleh psikologi klinikal Michael Alcee, Ph.D. dalam Elite Daily, adalah keperibadian yang memerlukan jumlah interaksi sosial yang seimbang, serta bekalan dan hubungan tenaga batin yang tetap ( tenaga batin ).

Baca juga: Introvert senyap, betul? Inilah Fakta

Itulah sebabnya apabila seorang introvert tidak dapat mencapai keseimbangan itu, dia akan merasa letih dan cemas. Keadaan ini sering dialami oleh seorang introvert ketika terlalu banyak berinteraksi dengan orang, yang kemudian disebut sebagai 'mabuk introvert'. Ia bukan penyakit, dan bukan juga keadaan yang serius. Gejala 'mabuk' yang dialami biasanya akan bertambah baik ketika mereka berjaya menenangkan diri, dengan menarik diri dari keadaan sesak ke tempat yang tenang dan selesa.

Tanda bahawa Anda Mempunyai Hangover Introvert

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, mabuk introvert biasanya berlaku ketika seorang introvert terjebak dalam situasi yang memerlukannya berinteraksi dengan banyak orang, atau untuk waktu yang lama. Apabila ini berlaku, mereka biasanya akan mengalami gejala berikut:

1. Tidak Boleh Berfikir dengan Jelas

Tanda utama yang dirasakan oleh seorang introvert ketika mengalami mabuk adalah hilangnya kemampuan untuk berfikir dengan jelas. Otak tiba-tiba merasa sangat letih, disertai dengan kesukaran mencerna kata-kata yang diucapkan oleh orang lain. Orang introvert juga akan sukar mengingat perincian perkara yang semestinya senang diingat.

2. Cara bercakap telah berubah

Fikiran yang lelah kemudian akan mendorong orang introvert untuk (tidak sengaja) mengubah cara dia bercakap. Mereka mungkin bercakap lebih perlahan daripada sebelumnya, dengan jeda panjang antara kata-kata yang biasanya lancar. Dalam beberapa kes, introvert yang mengalami mabuk juga secara tidak sengaja akan mengubah nada mereka ke nada yang lebih tinggi, sebagai tanda bahawa mereka mulai merasa tidak selesa.

Baca juga: Adakah Salah Menjadi Orang Introvert? Ini adalah 4 perkara positif

3. Sakit Secara fizikal atau Lelah

Bukan hanya pemikiran, mabuk introvert juga sering membuat penderita mengalami keletihan fizikal. Sebenarnya, keletihan fizikal yang dialaminya juga dapat disertai dengan beberapa gejala lain seperti sakit kepala, sakit otot, pening, dan sakit perut.

4. Mempunyai Keinginan yang kuat untuk Sendiri

Semasa mengalami mabuk introvert, perkara yang perlahan-lahan terlintas di fikiran adalah keinginan untuk bersendirian, atau menarik diri dari interaksi sosial yang berterusan.

Mengapa Bersosial Boleh Membuat Introvert Bosan?

Untuk ekstrovert, bersosial adalah perkara biasa, bahkan sesuatu yang mereka perlukan. Namun, mengapa orang introvert merasa letih ketika melakukan ini? Perlu ditekankan lagi, introvert tidak anti sosial. Mereka boleh dan ingin berinteraksi dengan orang lain, hanya kerana mereka mempunyai had, berapa dan berapa lama, mereka mahu berinteraksi.

Baca juga: Bilakah Karakter Introvert dan Extrovert dilihat?

Lagipun, bersosial sebenarnya adalah sesuatu yang melelahkan bagi sesiapa sahaja, bukan hanya orang introvert. Ini kerana ketika bersosial, seseorang diminta untuk berbicara, mendengar, dan memproses apa yang orang lain katakan, pada masa yang sama. Sekiranya ini berlaku dalam jangka masa yang lama, otak pasti akan berasa letih. Walaupun tidak sampai menyebabkan kesan hangover, seperti yang dirasakan oleh introvert.

Itulah sedikit penjelasan mengenai mabuk introvert yang sepertinya perlu diketahui. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda di aplikasi , melalui ciri Hubungi Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!