Kesihatan

Ketahui Rawatan Kanser Prostat mengikut Tahap

, Jakarta - Kanser prostat adalah salah satu jenis barah yang menyerang lelaki dan berkembang di kelenjar prostat. Sebilangan besar penghidapnya adalah mereka yang berumur 65 tahun ke atas dengan gejala yang paling biasa adalah gangguan kencing. Kanser jenis ini tidak agresif dan berkembang secara perlahan.

Kelenjar prostat adalah kelenjar kecil yang terletak di pangkal pundi kencing. Prostat juga merupakan bagian dari sistem pembiakan dan posisinya mengelilingi tiub yang membawa air kencing dari pundi kencing ke Mr P.. Prostat berfungsi sebagai penghasil air mani, cairan yang dikeluarkan dengan sperma semasa ejakulasi.

Apa yang menyebabkan barah prostat muncul?

Perubahan genetik sel di kelenjar prostat dianggap sebagai penyebab barah prostat. Walau bagaimanapun, penyebab mutasi itu sendiri tidak diketahui dengan pasti. Terdapat beberapa faktor lain yang meningkatkan risiko barah prostat, iaitu:

 • Peningkatan usia.
 • Menghidap kegemukan.
 • Makanan rendah serat.
 • Pendedahan bahan kimia.
 • Menderita penyakit kelamin.
 • Mempunyai keluarga dengan barah prostat.

Baca juga: 4 Tabiat Ini Meningkatkan Risiko Kanser Prostat

Rawatan Kanser Prostat Yang Boleh Dilakukan

Penting untuk diingat, ketika barah prostat dikesan dan berada pada tahap awal, doktor menunggu dan memantau perkembangan barah. Rawatan tidak akan diberikan dengan segera kerana rawatan untuk barah prostat peringkat awal mempunyai kesan sampingan yang melebihi manfaatnya.

Namun, dalam tempoh pengawasan, pesakit akan menjalani ujian PSA dan biopsi secara berkala untuk mengesan tanda-tanda pertumbuhan barah. Sekiranya barah berkembang atau berkembang ke tahap tertentu, terdapat beberapa jenis rawatan, yaitu:

 • Operasi. Tindakan ini dapat menyembuhkan barah prostat jika belum merebak di luar kelenjar prostat. Langkah rawatan ini dilakukan dengan memotong bahagian kelenjar prostat. Tujuan pembedahan ini adalah untuk melegakan atau menghilangkan gejala gangguan kencing akibat barah prostat. Operasi disertai dengan prostatektomi radikal untuk membuang kelenjar prostat dan tisu sekitarnya.
 • krioterapi. Rawatan ini digunakan pada barah prostat peringkat awal. Walau bagaimanapun, kebanyakan doktor tidak memilih rawatan ini sebagai langkah awal rawatan. Kaedah ini menggunakan ledakan suhu yang sangat sejuk untuk membekukan dan membunuh sel barah prostat.
 • Radioterapi. Prosedur ini dilakukan pada peringkat awal. Kaedah ini menggunakan tenaga radiasi untuk membunuh sel barah sebelum barah merebak di luar prostat. Radioterapi boleh digunakan pasca operasi untuk membunuh sel-sel barah yang tersisa, melegakan gejala atau kesakitan, dan memperlambat kadar perkembangan barah dalam kes-kes barah lanjut.
 • Terapi Hormon. Kaedah rawatan ini digabungkan dengan prosedur radioterapi. Terapi hormon sebelum radioterapi bertujuan untuk meningkatkan kejayaan rawatan. Sementara itu, terapi hormon selepas radioterapi untuk mengurangkan kemungkinan kembalinya sel barah.
 • Vaksinasi Barah. Vaksin barah ini berfungsi dengan mendorong sistem imun menyerang sel barah prostat. Vaksin ini diambil bukan untuk mencegah barah daripada berkembang, tetapi untuk memanjangkan umur pesakit selama beberapa bulan.
 • Rawatan Tulang. Sekiranya barah prostat telah merebak ke tulang, penyebarannya membuat penderita merasa sakit, patah tulang terjadi, atau kadar kalsium yang tinggi dalam darah. Tindakan ini bertujuan untuk mencegah atau memperlambat penyebaran barah ke tulang.
 • Merawat Kanser Peringkat Akhir. Kanser prostat peringkat akhir tidak lagi dapat disembuhkan. Satu-satunya rawatan adalah untuk melambatkan perkembangan, memanjangkan umur, dan melegakan gejala.

Baca juga: Sebelum terlambat, kenali 3 cara untuk mencegah barah prostat

Nah, itulah beberapa langkah rawatan barah prostat. Sekiranya anda masih ingin tahu dan ingin mengetahui lebih lanjut mengenai jenis barah yang sering menyerang lelaki ini, tanyakan kepada doktor secara langsung menggunakan aplikasinya . Gunakan ciri panggil , Berbual , atau Panggilan video untuk berbincang dan mendapatkan nasihat kesihatan daripada doktor. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!