Kesihatan

3 Bahagian Tubuh Ini Menyakitkan Kerana Menstruasi

, Jakarta - Setiap bulan, seorang wanita akan mengalami haid sebagai sebahagian daripada kitaran pembiakan. Dengan bermulanya haid, itu adalah tanda bahawa seorang wanita dapat mengalami persenyawaan sehingga kehamilan berlaku. Menstruasi berlaku apabila rahim tidak disenyawakan, sehingga dinding rahim akan menumpahkan dan keluar bersama dengan darah.

Kebiasaan kesakitan dan ketidakselesaan semasa haid berlaku di beberapa bahagian badan. Mungkin anda akan merasakannya di seluruh badan anda dan membuat aktiviti sukar dilakukan. Oleh itu, penting untuk mengetahui beberapa bahagian badan yang akan merasa sakit ketika haid berlaku!

Baca juga: Wanita, Mesti Tahu Cara Menghilangkan Sakit Menstruasi

Kesakitan disebabkan oleh haid di beberapa bahagian badan

Menstruasi atau haid atau haid adalah berlakunya pendarahan faraj yang biasanya berlaku sebagai sebahagian daripada kitaran bulanan wanita. Sebilangan besar wanita yang melalui tempoh ini akan merasa sakit atau sakit di beberapa bahagian badan mereka, yang juga dikenali sebagai senggugut. Keadaan ini malah boleh mengganggu aktiviti harian.

Senggugut yang berlaku pada wanita dalam kitaran haid terbahagi kepada dua jenis, iaitu primer dan sekunder. Pada jenis primer, wanita yang menderita akan merasa sakit sebelum dan semasa haid berlaku. Tetapi, jika haid yang berlaku menyebabkan rasa sakit selepas itu, ia juga disebut senggugut sekunder. Jenis ini biasanya disebabkan oleh keadaan lain, seperti endometriosis atau fibroid rahim.

Juga penting untuk mengetahui bahagian tubuh mana yang dapat mengalami kesakitan ketika seseorang mengalami haid. Dengan cara itu, anda dapat menyediakan cara untuk mengatasi atau mengurangkan kesakitan yang timbul. Berikut adalah beberapa bahagian badan yang boleh menyakitkan ketika haid berlaku:

  1. Perut

Salah satu bahagian badan yang sering merasakan sakit semasa haid berlaku dan yang paling biasa adalah perut. Gejala ini boleh berlaku dalam beberapa hari sebelum pendarahan berlaku sehingga waktu haid tiba. Gangguan kesakitan ini boleh berkisar dari ringan hingga berat dan boleh mengganggu rutin harian. Kesakitan juga boleh merebak ke bahagian belakang dan paha.

Baca juga: Cara menghilangkan sakit haid tanpa ubat

  1. Payudara

Bahagian lain badan yang boleh menyakitkan sebelum atau semasa haid adalah payudara. Anda akan merasakan dada terasa bengkak dan sakit ketika disentuh. Ini berlaku apabila tahap estrogen dalam badan meningkat, begitu juga dengan hormon prolaktin. Semua itu boleh mempengaruhi payudara untuk menghasilkan susu yang berkaitan dengan kehamilan.

  1. Sakit kepala

Anda juga dapat merasakan sakit di kepala sebagai sebahagian daripada kesan ketika haid berlaku. Kadang kala, sakit kepala yang berlaku sangat tidak tertanggung dan menyukarkan pergerakannya. Ini berlaku kerana perubahan tahap estrogen yang membuat hormon di otak terganggu. Akhirnya, sakit kepala berlaku sebagai gejala haid.

Itu adalah beberapa bahagian badan yang boleh mengalami kesakitan ketika haid berlaku. Dengan mengetahui kesan yang biasanya berlaku semasa haid, anda pasti dapat mengambil langkah cepat untuk mencegahnya menjadi lebih teruk. Cuba tekan perut dan payudara dengan air suam, dan ambil ubat penahan sakit kepala.

Baca juga: Hati-hati, ini adalah penyakit yang menyebabkan sakit haid

Di samping itu, anda juga boleh meminta doktor dari berkaitan dengan bahagian tubuh mana yang boleh mengalami kesakitan semasa haid berlaku. Ini sangat mudah, anda hanya perlukan muat turun permohonan dalam telefon pintar penggunaan seharian!

Rujukan:
Medline Plus. Diakses pada tahun 2020. Kesakitan Berkala.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Menyebabkan Periode Menstruasi yang Menyakitkan dan Bagaimana Saya Mengubati Mereka?