Kesihatan

Cegah COVID-19, Inilah Cara Membezakan Masker Sebenar atau Palsu

“COVID-19 mesti diperhatikan. Salah satu caranya ialah dengan selalu memakai topeng, terutamanya ketika anda harus berpindah ke luar rumah. Penggunaan alat pelindung mulut dan hidung yang semakin meningkat tentunya merupakan peluang perniagaan. Sayangnya, tidak semua topeng yang dijual di pasaran mencukupi dan memenuhi standard. "

, Jakarta - COVID-19 masih menjadi pandemi dan tidak boleh dipandang rendah. Salah satu cara untuk mencegah penularan yang dapat dilakukan adalah dengan memakai topeng, terutama ketika dipaksa bergerak di luar rumah. Namun, adakah anda yakin bahawa alat pelindung mulut dan hidung yang digunakan cukup selamat dan dapat melindungi anda? Adakah anda pasti topeng yang anda gunakan itu asli?

Jangan risau, sekarang anda dapat mengetahui perbezaan antara topeng sebenar dan palsu. Dengan cara itu, anda dapat merasa lebih tenang dan perlindungan topeng untuk mencegah penularan virus korona akan dimaksimumkan. Jadi, bagaimana membezakan topeng yang digunakan itu asli atau palsu? Dapatkan jawapannya dalam artikel berikut!

Baca juga: Cara Memakai Topeng Ganda yang Betul untuk Menghilangkan COVID-19

Topeng Baik untuk Mencegah COVID-19

Penggunaan topeng adalah salah satu cara untuk melindungi diri anda dan mencegah penularan virus korona yang menyebabkan COVID-19. Ini tentu menjadikan permintaan atau keperluan untuk topeng meningkat. Kemudian, pelbagai jenis, jenama, dan motif topeng pakai buang atau perubatan mula muncul di pasaran.

Malangnya, tidak semua topeng yang dijual memenuhi standard penggunaan dan pencegahan COVID-19. Beberapa jenis topeng mungkin terlalu nipis, diperbuat daripada bahan yang tidak digalakkan, atau bahkan palsu. Pernahkah anda merasa risau dan ragu-ragu sama ada topeng yang anda beli itu asli atau palsu? Jangan risau, Jawatankuasa Penanganan COVID-19 dan Pemulihan Ekonomi Nasional (KPCPEN) mengatakan ada cara mudah untuk mengetahui.

Menurut KPCPEN, seperti yang dilaporkan oleh halaman Covid19.go.idSalah satu ciri topeng asli ialah terdapat maklumat mengenai izin pengedaran dari Kementerian Kesihatan (Kemenkes). Permit pengedaran yang dimaksudkan disenaraikan dan boleh didapati di bungkusan atau kotak produk. Anda boleh mengesahkan atau mengesahkan izin pengedaran yang tertera di bungkusan melalui laman web: infoalkes.kemkes.go.id.

Baca juga: Jenis Topeng yang Berkesan terhadap Varian Baru COVID-19

Cadangan topeng dari CDC dan WHO

Selain mengetahui sama ada topeng yang digunakan adalah asli atau palsu, juga penting untuk memastikan bahawa topeng yang dipakai mematuhi piawaian. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah mengemukakan cadangan untuk penggunaan topeng secara umum. Topeng yang digunakan mesti dapat melindungi dengan sempurna.

CDC mengatakan topeng yang digunakan untuk mencegah penularan COVID-19 mestilah terdiri daripada sekurang-kurangnya dua atau lebih lapisan kain, boleh dicuci, dan diperbuat daripada kain atau bahan yang tidak menyusahkan bernafas. Di samping itu, pilih jenis topeng yang dapat menutup mulut dan hidung dengan teliti, kerana bahagian ini adalah "pintu masuk" untuk virus korona.

Selain menutup mulut dan hidung, topeng yang digunakan juga mesti menutup wajah di sekitar mulut dan hidung. Pilih topeng yang dilengkapi dengan cangkuk atau besi di hidung. Bila digunakan, jangan lupa menekan bahagiannya sehingga risiko masuk ke virus dari percikan udara melalui bahagian atas topeng dapat dihindari.

Cadangan WHO tidak jauh berbeza. Untuk topeng kain, WHO mengesyorkan agar penggunaan topeng topeng adalah topeng 3 lapis, dengan syarat berikut:

  • Lapisan paling dalam yang bersentuhan dengan wajah terbuat dari bahan yang mudah menyerap cecair dan menahan titisan.
  • Lapisan tengah diperbuat daripada bahan bukan tenunan yang mudah digunakan untuk bernafas dan meningkatkan penyaringan.
  • Lapisan terluar terbuat dari bahan kalis air.

Baca juga: Bagaimana Topeng N95 Berfungsi untuk Mencegah COVID-19

Ketahui lebih lanjut mengenai COVID-19 dan cara mencegahnya dengan meminta doktor di aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual. Kemukakan pertanyaan mengenai kesihatan dan dapatkan jawapan daripada pakar. Ayuh, muat turunpermohonan sekarang di App Store atau Google Play!

Rujukan:
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Panduan Anda untuk Topeng.
Covid19.go.id. Diakses pada tahun 2021. Berhati-hatilah dengan Fools! Petua Memilih Topeng Asli dan Selamat.
Covid19.go.id. Diakses pada tahun 2021. WHO Cadangan 3 Lapisan Kain Lapisan.