Kesihatan

Ternyata ada penyakit jantung kongenital yang dapat disembuhkan

, Jakarta - Tetralogi Fallot (TOF) adalah kecacatan jantung pada bayi. Keadaan ini adalah gabungan empat penyakit jantung yang kongenital semasa kelahiran dan mempengaruhi struktur jantung. Penyakit ini diklasifikasikan sebagai jarang, tetapi biasanya hanya dapat dikesan setelah bayi dilahirkan.

Bayi dengan TOF biasanya akan mengalami masalah dengan peredaran darah di dalam badan. Iaitu, darah yang dipam oleh jantung ke seluruh badan tidak mengandungi cukup oksigen. Biasanya, darah yang kekurangan oksigen akan diproses semula oleh paru-paru sebelum diedarkan ke seluruh bahagian badan. Namun, TOF menjadikan darah bercampur dengan kandungan oksigen.

Gangguan jantung ini menyebabkan darah yang kaya dengan oksigen bercampur dengan yang tidak. Ini menjadikan prestasi jantung menjadi lebih berat daripada keadaan biasa. Bukan hanya itu, keadaan ini boleh menyebabkan tubuh kekurangan oksigen dan akhirnya gagal jantung.

Baca juga : Ketahui 7 Ciri-ciri Gejala Awal Penyakit Jantung

TOF adalah penyakit yang berlaku kerana gabungan empat kecacatan jantung kongenital. Itu dia Kecacatan septum ventrikel (VSD) yang merupakan keadaan di mana lubang tidak normal muncul dan memisahkan ventrikel kanan dan kiri di jantung.

Terdapat juga alias gangguan penyempitan injap stenosis injap paru, dan kedudukan aorta yang tidak normal. Serta penebalan ventrikel kanan atau Hipertrofi ventrikel kanan. Keempat gangguan ini adalah faktor yang mencetuskan TOF pada bayi.

Gejala yang ditunjukkan oleh bayi TOF berbeza mengikut tahap keparahannya. Iaitu, ia sangat dipengaruhi oleh gangguan aliran darah yang berlaku dari ventrikel kanan jantung dan aliran darah ke paru-paru. Terdapat beberapa gejala yang perlu diperhatikan jika ia terjadi pada bayi, iaitu sesak nafas yang berlaku semasa menyusu, kulit dan bibir ungu kebiruan. Ini adalah tanda bahawa peredaran darah di dalam badan mungkin kekurangan oksigen.

Selain itu, bayi mungkin menunjukkan gejala mudah letih, rewel atau menangis sepanjang hari. TOF biasanya juga boleh mengganggu pertumbuhan dan perkembangan bayi, salah satunya menyebabkan berat badan si kecil tidak meningkat.

Baca juga : Gaya Hidup Tidak Sihat, Waspadalah terhadap Penyakit Jantung Keturunan

TOF Boleh Sembuh

Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan bayi mengalami TOF. Umumnya, penyakit ini mula menyerang walaupun bayi masih dalam kandungan. Tandanya, jantung bayi tidak berkembang dengan sempurna walaupun menghampiri waktu kelahiran.

Selain itu, terdapat beberapa faktor lain yang juga boleh mencetuskan terjadinya TOF. Jangkitan virus yang menyerang semasa kehamilan, diabetes, kekurangan zat makanan, dan masalah lain yang berlaku semasa kehamilan. Di samping itu, usia ibu pada masa kehamilan juga memberi kesan. Wanita yang mengandung lebih dari 40 tahun dikatakan mempunyai risiko lebih besar untuk melahirkan bayi dengan TOF.

Baca juga : Kisah Inspirasi- Keberanian Dzakir untuk Menaklukkan TOF Penyakit Jantung

Berita baiknya, penyakit ini masih mempunyai peluang untuk disembuhkan. Setelah dikesan, pembedahan adalah kaedah paling berkesan untuk merawat TOF. Terdapat dua peringkat yang mesti dilalui untuk menangani penyakit ini. Itu adalah peringkat pertama pembedahan pemasangan saluran darah buatan dari jantung ke paru-paru. Kemudian pembedahan tahap kedua akan dijalankan 4 bulan hingga 1 tahun selepas peringkat pertama operasi. Walau bagaimanapun, pilihan pembedahan biasanya dilakukan mengikut keperluan dan keadaan bayi yang mempunyai TOF.

Salah satu kaedah terbaik untuk menyembuhkan sebarang penyakit adalah dengan mencegahnya. Atas sebab ini, semasa mengandung, ibu dinasihatkan untuk selalu menjaga dan memeriksa keadaan kesihatan mereka. Gunakan aplikasinya untuk bercakap dan menyampaikan aduan mengenai kehamilan kepada doktor melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang . Ayuh, cepat muat turun di App Store dan Google Play!