Kesihatan

Tanpa disangka, Gangguan Kecemasan Lebih Berbahaya daripada Kemurungan

, Jakarta - Perasaan stres sering terjadi pada seseorang yang bekerja di pejabat. Ini boleh disebabkan oleh terlalu banyak kerja, mempunyai masalah dengan atasan atau keluarga, sehingga meletup bil bulanan. Perasaan tekanan yang terus berlaku pada seseorang boleh menyebabkan kemurungan dan juga kemurungan gangguan kebimbangan .

Gangguan kebimbangan dan kemurungan adalah dua perkara yang berbeza, walaupun kelihatan serupa. Pada seseorang yang menderita kemurungan, dia akan merasa putus asa dan marah. Di samping itu, tahap tenaga yang ada menjadi sangat rendah dan akan merasa letih dengan kerja yang harus dilakukan setiap hari.

Baca juga: 5 Tanda Gangguan Kecemasan yang Perlu Anda Ketahui

sebenarnya, gangguan kebimbangan lebih berbahaya daripada kemurungan. Kerana, orang itu akan merasa ketakutan, panik, dan kegelisahan dalam keadaan yang pada kebanyakan orang tidak akan menyebabkannya. penghidap gangguan kebimbangan dapat merasakan serangan panik atau kegelisahan secara tiba-tiba tanpa apa-apa untuk mencetuskannya dan boleh menjadi sangat mengganggu. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, gangguan ini dapat membatasi kemampuan seseorang bekerja, berhubungan dengan orang lain, dan berhubungan dengan keluarga.

Walaupun tidak ada kepastian, sebilangan orang yang mengalami kemurungan juga akan menderita gangguan kegelisahan. Dinyatakan bahawa 85 peratus dari mereka yang menderita kemurungan utama akan berkembang gangguan kebimbangan . Sementara itu, sekitar 35 peratus akan mengalami gangguan panik. Kerana kemurungan dan gangguan kebimbangan mempunyai banyak persamaan, kedua-duanya sering dianggap sebagai gangguan mood.

Baca juga: 4 Gangguan Mental Yang Berlaku Tanpa Menyedarinya

Kesihatan Mental di Tempat Kerja

Seseorang yang mempunyai kesihatan mental yang baik dapat meningkatkan potensinya, mengatasi tekanan hidup, bekerja secara produktif, dan memberi sumbangan kepada orang di sekitarnya. Walau bagaimanapun, pada orang yang mengalami kemurungan, yang secara beransur-ansur berkembang menjadi gangguan kebimbangan , perkara-perkara ini mungkin tidak berlaku. Di samping itu, peningkatan orang yang mengalami kemurungan telah mencapai lebih dari 300 juta orang, atau setara dengan 4.4 peratus populasi dunia. Di samping itu, kira-kira 800,000 orang membunuh diri setiap tahun.

Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi kesihatan mental seseorang di persekitaran tempat kerja. Perkara-perkara ini merangkumi interaksi dengan pekerjaan, persekitaran, dan sokongan untuk pekerja di tempat kerja. Contohnya, jika seseorang mempunyai kemahiran untuk menyelesaikan tugas yang diberikan, tetapi sumber yang ada tidak mencukupi, sehingga menjadi beban bagi orang itu.

Baca juga: 5 Gangguan Keperibadian dengan Kegelisahan Berlebihan

Risiko yang boleh meningkatkan risiko masalah mental yang lain adalah:

  • Dasar kesihatan dan keselamatan tidak mencukupi.

  • Masalah pengurusan yang teruk.

  • Membuat keputusan terhad untuk kerja sendiri.

  • Tahap sokongan pekerja yang rendah.

  • Waktu bekerja tidak fleksibel.

  • Matlamat syarikat tidak jelas.

Mewujudkan Tempat Kerja yang Sihat

Perkara yang paling penting untuk mewujudkan persekitaran kerja yang sihat adalah ketika pekerja dan pengurus memberi sumbangan aktif dalam persekitaran kerja. Ia melakukannya dengan melindungi kesihatan, keselamatan dan kesejahteraan semua pekerja. Terdapat beberapa perkara yang boleh dilakukan oleh majikan kepada pekerja, iaitu:

  • Lindungi kesihatan mental dengan mengurangkan faktor risiko pekerjaan.

  • Jaga kesihatan mental pekerja dengan mengembangkan aspek dan kekuatan positif pekerja.

  • Sentiasa mengutamakan kesihatan mental pekerja, tanpa mengira puncanya.

Itulah perbincangan mengenai gangguan kebimbangan lebih berbahaya daripada kemurungan. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai kesihatan mental, doktor dari sedia menolong. Komunikasi dengan doktor dapat dilakukan dengan mudah melalui Berbual atau Suara / Panggilan video . Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store dan Google Play!