Kesihatan

2 Ujian untuk Mengesan HIV AIDS di Badan

, Jakarta - HIV atau virus imunodefisiensi manusia telah melanda penduduk dunia selama lebih dari tiga dekad. Virus yang menyebabkan penyakit sindrom kekurangan yang diperoleh (AIDS) dianggarkan telah membunuh hampir 33 juta orang. Berita terkini, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), adalah bahawa pada akhir tahun 2019, dianggarkan sekitar 38 juta orang hidup dengan HIV.

Ketika memasuki tubuh, virus jahat ini akan merosakkan sistem imun, dengan menjangkiti dan memusnahkan sel CD4 (sel-T). Sel-sel ini adalah sejenis sel darah putih yang berperanan penting dalam sistem imun kita.

Semakin banyak darah putih yang dihancurkan, semakin lemah sistem imunnya. Akibatnya, risiko terkena pelbagai penyakit semakin meningkat. Lalu, bagaimana mengesan HIV di dalam badan? Apakah simptom biasa yang dialami oleh penghidap?

Baca juga: Inilah Cara Penularan HIV yang Perlu Diperhatikan

Tetap Sihat Walaupun Berjangkit

Sebelum mengetahui bagaimana mengesan HIV, anda harus terlebih dahulu mengetahui simptomnya. Gejala HIV agak pelbagai. Walau bagaimanapun, seseorang yang dijangkiti HIV secara akut (ketika seseorang pertama kali dijangkiti) biasanya mengalami gejala seperti selesema atau jangkitan virus lain, seperti:

 • Demam dan sakit otot.
 • Sakit kepala.
 • Sakit tekak.
 • Berpeluh pada waktu malam.
 • Thrush, termasuk jangkitan kulat (thrush).
 • Kelenjar getah bening membengkak.
 • Cirit-birit.

Walaupun begitu, ada juga orang yang tidak menunjukkan gejala ketika pertama kali dijangkiti HIV. Jangkitan HIV akut berkembang dari beberapa minggu hingga beberapa bulan, dan menjadi jangkitan HIV tanpa gejala. Fasa ini boleh bertahan 10 tahun atau lebih.

Sepatutnya, dalam tempoh ini orang tersebut tidak mempunyai alasan untuk mengesyaki dia menghidap HIV, tetapi mereka boleh menyebarkan virus tersebut kepada orang lain.

Masalahnya tidak hanya berhenti di situ. Sekiranya HIV tidak dirawat, kemungkinan terkena AIDS akan meningkat. Terdapat beberapa orang yang menghidap AIDS dalam beberapa tahun setelah dijangkiti HIV. Walau bagaimanapun, ada yang kekal sihat selepas 10 atau bahkan 20 tahun.

Baca juga: Berikut adalah 4 Cara Mencegah HIV / AIDS

Kembali ke topik utama, bagaimana mengesan HIV di dalam badan?

Ujian Saringan dan Pengesahan

Ingat, HIV menyerang tanpa pandang bulu, bahkan virus boleh diam selama beberapa tahun di dalam badan tanpa menimbulkan aduan.

Oleh itu, ujian HIV harus dilakukan oleh setiap individu, terutama mereka yang berusia 13-64 tahun, sebagai bagian dari pemeriksaan kesihatan rutin. Selain itu, ujian ini juga disarankan dalam beberapa kumpulan, seperti:

 • Mereka yang mempunyai gejala HIV atau didiagnosis dengan penyakit tertentu seperti penyakit kelamin.
 • Kerap menukar pasangan dalam hubungan seksual.
 • Wanita hamil atau menyusui.
 • Bayi yang dilahirkan oleh ibu yang dijangkiti HIV.
 • Berkongsi ubat suntikan atau berkongsi jarum suntik.

Lalu, bagaimana untuk mendiagnosis HIV? mengikut Institut Kesihatan Nasional Terdapat dua ujian umum yang biasanya dijalankan, iaitu ujian saringan dan ujian susulan.

1. Ujian Saringan

Dalam ujian saringan (ujian antibodi atau antigen), doktor atau penyedia penjagaan kesihatan anda akan mengambil darah atau cecair oral. Mereka kemudian akan memeriksa antibodi atau antigen terhadap virus HIV, atau keduanya. Beberapa ujian saringan dapat memberikan hasil dalam masa 30 minit atau kurang.

Bagaimana dengan ujian pengesahan? Nah, ujian ini sering dilakukan apabila ujian saringan menunjukkan hasil yang positif.

Baca juga: Ketahui 5 perkara mengenai HIV AIDS

2. Ujian Pengesahan

Terdapat pelbagai jenis ujian pengesahan, salah satunya adalah ujian jumlah sel CD4 (CD4 T kiraan sel ). Seperti yang dijelaskan di atas, C4 adalah sebahagian daripada sel darah putih yang dihancurkan oleh HIV. Semakin rendah jumlah CD4, semakin besar kemungkinan seseorang menghidap AIDS.

Dalam keadaan normal jumlah CD4 berkisar antara 500-1400 sel per milimeter padu darah. Namun, seseorang yang dijangkiti HIV yang berkembang menjadi AIDS, hasilnya jauh di bawah normal, mulai dari di bawah 200 sel per milimeter kubik darah.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai HIV dan bagaimana menanganinya? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?Rujukan:
WHO. Diakses pada tahun 2020. HIV / AIDS - Fakta Utama
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyakit dan Keadaan. HIV / AIDS.
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2020. HIV / AIDS