Kesihatan

Kanak-kanak yang Terkena Selesema Singapura, Bolehkah Mereka Mandi atau Tidak?

, Jakarta - Selsema Singapura disebabkan oleh virus dengan gejala termasuk bisul atau luka di dalam atau di sekitar mulut, dan ruam atau lepuh di tangan, kaki, atau punggung. Sesiapa sahaja boleh menghidap penyakit ini, tetapi kanak-kanak di bawah usia 10 tahun cenderung mendapatnya.

Sejauh ini, terdapat mitos mengenai apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan ketika seorang anak menghidap selesema Singapura, di mana salah satu pantang larangnya tidak boleh mandi. Dalam kesihatan, disarankan untuk mandi ketika terkena selesema Singapura untuk menjaga kebersihan dan menghindari kerengsaan.

Cuma yang perlu dipertimbangkan adalah tidak menggosok terlalu keras pada kawasan yang cedera atau ruam kerana akan menyebabkan kecederaan yang lebih parah. Begitu juga ketika mengeringkan badan juga elakkan dari menggosok terlalu keras.

Baca juga: Bukan Demam Biasa, Ibu Perlu Tahu Mengenai Selesema Singapura

Selesema Singapura akan hilang dengan sendirinya setelah 7-10 hari. Tidak ada rawatan untuk penyakit ini dan tidak ada vaksin. Ibu bapa dapat melegakan simptom selesema Singapura dengan:

  1. Penghilang rasa sakit di kaunter, seperti ibuprofen (Advil) atau asetaminofen (Tylenol). Jangan gunakan aspirin untuk kesakitan, ia boleh menyebabkan penyakit serius pada kanak-kanak.

  2. Makan makanan sejuk, seperti popsikel, yogurt, atau smoothie untuk melegakan sakit tekak

  3. Menggunakan losyen anti-gatal, seperti calamine, dapat membantu melawan ruam.

Walaupun penularan selesema Singapura berlaku dalam 7 hari pertama, virus ini dapat bertahan di dalam tubuh selama beberapa hari atau minggu setelah gejala hilang dan dapat menyebar melalui air liur atau tinja. Cara terbaik untuk mencegahnya adalah dengan mencuci tangan dengan bersih. Itu juga berlaku untuk orang tua, setelah menukar lampin atau mengelap hidung anak-anak mereka.

Kanak-kanak itu mesti bebas demam dan tidak simptomatik sebelum kembali ke sekolah atau jagaan harian. Tanyakan kepada doktor jika ibu bapa tidak pasti sama ada anak itu masih berjangkit. Tanya polisi sekolah atau jagaan kanak-kanak mengenai bila anak boleh kembali setelah sakit.

Baca juga: 6 Cara Mencegah Selesema Singapura

Selsema Singapura, yang merupakan penyakit virus berjangkit yang terdapat pada ternakan. Orang tidak dapat menangkap selesema Singapura dari haiwan peliharaan atau haiwan lain. Selesema Singapura adalah kanak-kanak di bawah umur 5 tahun.

Kanak-kanak di pusat jagaan kanak-kanak sangat terdedah kepada wabak penyakit kaki dan mulut, kerana jangkitan merebak melalui hubungan orang ke orang, dengan anak-anak kecil paling rentan. Kanak-kanak biasanya mengalami kekebalan terhadap penyakit ketika mereka bertambah dengan membina antibodi setelah terdedah kepada virus yang menyebabkan penyakit ini.

Baca juga: 6 Fakta Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Selesema Singapura

Komplikasi selesema Singapura yang paling biasa adalah dehidrasi. Penyakit ini boleh menyebabkan luka di mulut dan tekak yang boleh menyebabkan menelan menyakitkan dan sukar. Selsema Singapura biasanya merupakan penyakit ringan yang hanya menyebabkan demam beberapa hari dan tanda dan gejala yang agak ringan.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai penyebab selesema Singapura dan rawatan serta pencegahannya, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .