Kesihatan

Inilah yang berlaku pada tubuh sekiranya terdapat kekurangan vitamin B3

Jakarta - Agar dapat menjalankan semua tugas dengan optimal, tubuh memerlukan pengambilan nutrisi tambahan, salah satunya adalah vitamin B3 atau juga dikenal sebagai Niacin. Jangan biarkan anda meremehkan peranan penting vitamin B3, kerana kekurangan pengambilan vitamin ini dapat membuat tubuh diserang masalah kesihatan yang disebut pellagra.

Selalunya dikenali sebagai 3D atau dermatitis, demensia, dan cirit-birit, pellagra adalah keadaan kesihatan yang berlaku kerana tahap vitamin B3 yang rendah di dalam badan. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, pellagra boleh menyebabkan komplikasi yang sangat berbahaya.

Memang, sekarang ini kes pellagra tidak begitu tinggi seperti dulu. Walaupun begitu, masalah ini masih menjadi bencana di negara-negara membangun. Sebabnya, bukan hanya kerana pengambilan vitamin B tidak dipenuhi, pelellra juga dapat terjadi kerana tubuh tidak dapat menyerap niasin dengan betul.

Baca juga: Ketahui Prosedur Diagnosis Pellagra yang Betul

Bagaimana badan kekurangan pengambilan vitamin B3?

Niacin atau vitamin B3 adalah salah satu daripada banyak jenis vitamin B yang diperlukan tubuh untuk mengubah karbohidrat menjadi glukosa, memastikan sistem saraf berfungsi dengan optimum, dan memetabolisme protein dan lemak. Selain itu, vitamin B3 juga membantu meningkatkan peredaran darah dan menghasilkan hormon yang berkaitan dengan tekanan dan seks.

Pellagra, suatu keadaan yang berlaku kerana tubuh tidak mendapat pengambilan vitamin B3 mengikut keperluannya, terbahagi kepada dua jenis, iaitu primer dan sekunder. Pellagra primer sering kali disebabkan oleh diet rendah triptofan atau niasin. Tryptophan adalah protein asid amino yang boleh diubah menjadi niasin dalam badan.

Inilah sebabnya, kekurangan pengambilan triptofan juga menyebabkan tubuh mengalami kekurangan vitamin B3. Sayangnya, pellagra primer adalah masalah yang sering dihadapi di negara-negara membangun di mana jagung adalah makanan pokok. Sebabnya ialah jagung mengandungi sebatian niacytin , sejenis niasin yang tidak dapat diserap dan dicerna dengan baik oleh badan.

Baca juga: Hati-hati, cirit-birit yang berpanjangan menyebabkan pellagra sekunder

Sementara itu, pellagra sekunder berlaku apabila badan tidak dapat menyerap niasin secara optimum. Keadaan ini boleh berlaku kerana banyak sebab, termasuk:

  • mengalami gangguan makan;
  • Penggunaan ubat-ubatan tertentu;
  • Pengambilan alkohol yang berlebihan;
  • Mengalami sirosis hati;
  • Mengalami gangguan pencernaan, termasuk kolitis ulseratif dan penyakit Crohn;
  • Penyakit Hartnup;
  • Mempunyai tumor karsinoid.

Mengenali Gejala Pellagra

Pellagra yang teruk boleh mempengaruhi sistem pencernaan, saraf, dan kulit. Sekiranya anda mengalami keadaan ini, gejalanya biasanya termasuk keletihan, kemurungan, muntah dan cirit-birit, mulut bengkak dan lidah merah terang, hilang ingatan, disorientasi, apatis, dan ruam kulit yang tebal dan bersisik, terutama pada kulit yang terdedah kepada cahaya matahari. .

Baca juga: Kekurangan vitamin D boleh menyebabkan kegagalan jantung

Inilah sebabnya mengapa anda perlu memenuhi pengambilan vitamin B3 untuk mencegah pelellra. Pengambilan yang disyorkan untuk wanita adalah 14 miligram, sementara bagi lelaki dosnya ialah 16 miligram setiap hari. Anda boleh mendapatkan niasin dengan memakan ikan, daging merah, ayam, bijirin, dan roti.

Walau bagaimanapun, jika anda memerlukan pengambilan vitamin B3 tambahan, anda boleh mengambil makanan tambahan. Walaupun begitu, pastikan anda mendapat cadangan daripada doktor, okey? Gunakan aplikasinya jika anda mahukan soalan dan jawapan yang lebih mudah dengan doktor atau membeli makanan tambahan tanpa perlu pergi ke farmasi.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Kekurangan Niacin.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Pellagra.