Kesihatan

Ketahui Kesan Wanita Hamil Meminum Air Sejuk

, Jakarta - Apabila cuaca panas, paling segar adalah minum minuman sejuk. Terutama semasa kehamilan, ibu akan lebih mudah merasa panas kerana perubahan hormon. Tetapi katanya, sering minum ais semasa mengandung boleh menjadikan ukuran bayi terlalu besar. Adakah betul?

Sebenarnya, tidak ada hubungan antara minum es yang kerap dengan ukuran bayi yang membesar. Saiz dan berat bayi boleh meningkat secara drastik kerana faktor berikut:

  • Faktor Keturunan . Ibu bapa yang besar atau gemuk biasanya akan mempunyai anak yang lebih besar juga.
  • Jantina . Bayi lelaki biasanya mempunyai berat badan yang lebih tinggi daripada bayi perempuan.
  • Bayi Tua di dalam kandungan . Bayi yang dilahirkan lewat dari jangkaan juga berpotensi mempunyai berat badan yang besar.
  • Sejarah Bersalin . Ibu yang sebelum ini melahirkan bayi besar kemungkinan besar akan melahirkan bayi dengan berat badan kemudian.

Sebenarnya, tidak menjadi masalah jika wanita hamil ingin minum air sejuk. Wanita hamil digalakkan untuk minum air minum secukupnya agar tubuh sentiasa terhidrasi, agar ibu dan bayi dalam kandungan tetap sihat. Air sejuk atau air suam tidak ada bezanya, yang penting anda mengambil sekurang-kurangnya 8 gelas air setiap hari.

Petua Minum Air Sejuk Semasa Kehamilan

Sebelum minum air sejuk, ada baiknya anda memperhatikan petua berikut:

  • Pastikan air sejuk atau ais yang akan anda minum steril dan tidak tercemar. Sekiranya ais yang anda minum berasal dari air yang belum direbus atau dicemari bakteria, maka ibu berisiko dijangkiti. Oleh itu, jika anda ingin minum air sejuk, anda harus menggunakan ketulan ais yang dibuat sendiri menggunakan air rebus. Dan cuba bawa botol air anda sendiri semasa anda ingin makan di luar rumah.
  • Sekiranya anda ingin minum air sejuk, bukannya minum minuman dengan ketulan ais yang ditambahkan ke dalamnya, lebih baik bagi wanita hamil untuk mengambil minuman yang telah disejukkan terlebih dahulu di dalam peti sejuk.
  • Sekiranya anda bosan minum air, anda boleh mengganti pengambilan cecair anda dengan minuman sihat yang lain, seperti air kelapa, jus buah tanpa gula, dan susu. Walau bagaimanapun, elakkan minuman bersoda dan minuman tinggi gula lain. Kerana sering minum minuman bergula boleh mencetuskan kenaikan berat badan yang berlebihan dan menyebabkan wanita hamil mengalami komplikasi seperti preeklampsia. Selain itu, menurut American Pregnancy Association, minuman yang menggunakan pemanis buatan boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan janin. ( Baca juga: 5 Petua untuk Wanita Hamil yang Terkena Diabetes)

Wanita hamil juga disarankan untuk tidak minum kopi atau teh, kerana kedua-dua jenis minuman ini adalah diuretik yang boleh membuat ibu kerap membuang air kecil. ( Baca juga: Minum Kopi Semasa Hamil Mesti Mematuhi Peraturan Ini)

Jadi, minum air sejuk ketika hamil tidak berbahaya, asalkan ibu memastikan bahawa ketulan ais yang digunakan dijamin bersih. Sekiranya ibu sakit atau mengalami masalah kesihatan semasa mengandung, hubungi doktor melalui permohonannya . Ibu boleh meminta nasihat kesihatan dan cadangan ubat dari doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.