Kesihatan

Cara Sihat untuk Makan Ketam Tanpa Takut Kolesterol Berkurang

, Jakarta - Ketam adalah salah satu jenis makanan laut alias makanan laut yang mempunyai banyak peminat kerana mempunyai rasa yang sedap. Tekstur daging kepiting yang sangat lembut selalu merosakkan lidah penonton. Terdapat beberapa cara untuk menghidangkan makanan ini, mulai dari ketam rebus, ketam manis dan masam, dan banyak lagi.

Namun, berhati-hatilah ternyata memakan ketam terlalu banyak kerana boleh memberi kesan berbahaya kepada tubuh. Sebabnya, ketam mempunyai kandungan kolesterol yang cukup tinggi dan mesti berhati-hati. Kenaikan kadar kolesterol dalam darah sebenarnya dapat memicu serangan penyakit kardiovaskular, seperti penyakit jantung. Oleh itu, apakah kaedah terbaik untuk memakan ketam dan adakah had penggunaan mesti dipertimbangkan?

Pada dasarnya, ada dua jenis kolesterol yang diketahui, yaitu kolesterol "buruk" dan kolesterol "baik". Kedua-duanya mempunyai peranan yang berbeza dalam badan. Walau bagaimanapun, cadangan dari Persatuan Jantung Amerika menyatakan bahawa jumlah pengambilan kolesterol diet haruslah terhad, iaitu tidak lebih dari 300 miligram dalam satu hari.

Sebabnya, tahap kolesterol yang tidak dikawal dengan betul boleh mencetuskan pelbagai masalah kesihatan. Bermula dari penumpukan kolesterol di arteri hingga menyebabkan penyumbatan saluran darah yang mencetuskan serangan jantung hingga strok.

Kandungan Kolesterol dalam Ketam

Walaupun dikatakan mengandungi banyak kolesterol, ketam masih "lebih baik" daripada jenis kepiting yang lain makanan laut yang lain, seperti udang. Kandungan kolesterol dalam daging ketam agak rendah. Dalam setiap hidangan, kira-kira 100 gram daging kepiting, terdapat kandungan kolesterol 55-59 miligram.

Walaupun tinggi kolesterol, ternyata daging ketam mempunyai kandungan protein yang tinggi, tetapi cenderung rendah lemak dan kalori. Berita buruk, walaupun mempunyai kandungan kolesterol yang lebih rendah, daging kepiting secara semula jadi tinggi kadar natrium. Bahan ini sangat berpengaruh dan boleh mencetuskan peningkatan tekanan darah alias hipertensi.

Sekiranya anda mempunyai sejarah hipertensi, sebaiknya hadkan jumlah ketam yang dimakan. USDA mengesyorkan makan makanan laut seperti ikan atau kerang lebih selamat jika dilakukan mengikut dos, iaitu sekitar 8 ons seminggu atau 226 gram seminggu.

Walaupun daging ketam boleh dimakan hingga 4 kali seminggu, anda mesti mengetahui kandungan natrium yang tinggi. Sekiranya anda seorang yang mempunyai faktor risiko hipertensi, lebih baik mengurangkan pengambilan hidangan makanan laut ini.

Selain memperhatikan jumlah yang dikonsumsi, ada cara lain yang dapat dilakukan untuk mencegah kenaikan kadar kolesterol. Salah satu cara adalah dengan makan makanan rendah kolesterol, seperti minum susu tanpa lemak secara berkala. Di samping itu, anda juga boleh makan buah-buahan, sayur-sayuran, dan kacang-kacangan untuk mengatasi kenaikan kadar kolesterol setelah memakan daging ketam.

Bukan hanya itu, mencegah peningkatan kadar kolesterol juga dapat dilakukan dengan menerapkan gaya hidup yang sihat. Bermula dari bersenam secara teratur selama 30 minit sehari, mengurangkan merokok, dan menjauhkan diri dari minuman beralkohol. Di samping itu, lengkapkan juga pengambilan vitamin dan makanan tambahan untuk mengekalkan kecergasan badan.

Lebih mudah membeli makanan tambahan dan produk kesihatan lain dalam aplikasi . Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Ubat dihantar Jaminan penghantaran asli dan percuma. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • 5 peraturan untuk makan makanan laut supaya anda tidak mempunyai kolesterol
  • Ini 7 Kebaikan Makanan Laut untuk Kesihatan
  • Ini adalah Had Makan Udang dan Ketam yang Sihat