Kesihatan

Ini adalah perkembangan bayi berusia 14 bulan

Jakarta - Pada usia 14 bulan, bayi pasti akan kelihatan lebih comel dan comel, ya, Ibu! Sudah tentu, sekarang dia sudah boleh berdiri tanpa memerlukan pertolongan lagi dan tanpa merasa sukar untuk melakukannya. Tambahan lagi, sekarang dia semakin asyik dengan dunianya sendiri, bermain dengan khayalannya, dan bersenang-senang dengan mainan yang dibeli oleh ibu dan ayah.

Pada usia ini, kanak-kanak mula merasa cemas dan takut akan sesuatu. Dia akan menunjukkannya kepada ayah dan ibu, jadi adalah tugas ibu dan ayah untuk menemani dan meredakan ketakutan dan kegelisahannya. Juga, dia akan menjadi lebih peka terhadap persekitarannya, mulai ingin menanggalkan pakaiannya sendiri dan bermain dengan mainannya yang menyeronokkan.

Perkembangan Motor Bayi 14 Bulan

Dari segi kemahiran motorik, pada usia 14 bulan aka 1 tahun 2 bulan, dia akan mula belajar berlari dan berjalan ke belakang, walaupun dia tidak begitu fasih melakukannya. Hati-hati, ya, anak-anak cenderung jatuh semasa latihan, jadi ibu dan ayah masih harus menemani dan menemani mereka.

Baca juga: Inilah yang dapat dicapai oleh anak kecil anda pada usia 1-3 tahun

Sementara itu, ibu dan bapa mungkin mendapati bayi mereka mula aktif dalam menggerakkan alat tulis walaupun mereka tidak tahu apa sebenarnya yang mereka tulis. Dinding, lantai, permaidani mungkin menjadi sasaran, jadi ada baiknya ibu dan ayah menyiapkan kertas kosong untuk media yang dia coret dan mengasah kreativiti. Belilah dia buku lukisan atau mewarna dan biarkan dia membayangkan sesuka hatinya. Sebenarnya, lebih baik jika ibu dan ayah dapat menemaninya untuk mewarnai dan menunjukkan warna yang sesuai untuk objek.

Perkembangan Bahasa Bayi Berusia 14 Bulan

Lalu, bagaimana dengan kemahiran berbahasa dan bertutur? Sudah tentu, dia akan lebih memahami perbendaharaan kata daripada sebelumnya. Setiap hari dia akan mula belajar kata-kata baru dari perbualan sederhana yang didengarnya melalui ayah dan ibunya. Sudah tentu, elakkan menggunakan kata-kata yang mengandungi makna negatif, Ibu, kerana anak-anak lebih mahir meniru apa yang dilakukan dan dikatakan oleh ibu bapa mereka.

Baca juga: Tahap Penting Pertumbuhan Bayi pada Tahun Pertama

Agar anak dapat bercakap dengan lancar, ibu dan ayah dapat membeli buku bacaan untuknya. Ia boleh menjadi buku dongeng atau buku ejaan. Dia mungkin tidak pandai membaca, tetapi cara mengikuti apa yang dikatakan oleh ibu dan ayah boleh menjadi cara yang tepat untuk belajar. Sementara itu, buku-buku dongeng dapat membantunya mengenali warna dan gambar di sebalik kisah yang diceritakan oleh ibu dan ayah kepadanya.

Perkembangan Sosial Bayi Berusia 14 Bulan

Jangan melarangnya jika anak kecil anda berhasrat untuk menolong ibu dalam menyelesaikan pekerjaan rumah tangga yang ringan, seperti menyapu. Memang, dia mungkin membuat kerja yang semakin tidak menentu, tetapi menghargai usaha itu kerana ini adalah perkembangan sosial yang ditunjukkannya kepada ibu dan ayah.

Baca juga: Perhatikan masa tidur bayi untuk membesarkan anak kecil anda

Terus ajar anak-anak untuk menggunakan objek baru dengan sabar, ya, puan. Contohnya, sudu dan garpu. Anak anda mungkin sudah mula mahu makan sendiri, walaupun akan merosakkan makanan mereka atau menjadikan rumah itu kotor. Tidak apa-apa, ini adalah proses pembelajaran, kerana rasa ingin tahu dia sangat hebat.

Walau bagaimanapun, jika anak tidak menunjukkan tanda-tanda perkembangannya lebih awal, ibu harus segera membawanya ke doktor. Buat janji temu segera dengan pakar pediatrik di hospital terdekat, supaya apa yang berlaku pada bayi dapat ditangani dengan segera. Gunakan aplikasinya ibu boleh muat turun terus di telefon.

Rujukan:
Ibu bapa. Diakses 2019. Bayi Anda dari 13 hingga 15 Bulan: Langkah Pertama Bayi.
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2019. Anda yang Berusia 14 Bulan: Minggu ke-4.
Apa yang Harapkan. Diperoleh pada 2019. Anak 14 bulan.