Kesihatan

Fakta Menarik Ini Tentang Minyak Esensial sebagai Imunomodulator

, Jakarta - Hingga kini nampaknya tidak pasti kapan wabak COVID-19 akan berakhir. Namun, sebagai penyakit yang relatif baru, para pakar terus mengembangkan ubat, vaksin, dan bahkan rawatan alternatif untuk merawat dan mencegah penyakit ini yang disebabkan oleh SARS-CoV-2.

Ini juga dilakukan di Indonesia, upaya penelitian dan pengembangan untuk mempercepat pengadaan ubat-ubatan alternatif yang berkaitan dengan COVID-19 terus digalakkan. Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM) juga terlibat secara aktif dalam penyelidikan ini. Baru-baru ini, mereka membantu ujian klinikal sejumlah produk imunomodulator atau sebatian penambah imun untuk pesakit COVID-19. Salah satunya adalah produk minyak pati dari Nada Kesihatan Rhea yang dianggap mempunyai sifat imunomodulator.

Baca juga: Inilah sebabnya sistem ketahanan badan masih penting semasa tempoh vaksinasi

Mengenali Sifat Immunomoulatory dalam Essential Oils

Memetik salah satu jurnal yang diterbitkan di A.S. Perpustakaan Perubatan NegaraUbat imunomodulator adalah ubat-ubatan yang dapat mengubah tindak balas sistem imun dengan meningkatkan (imunostimulatory) atau menurunkan (imunosupresif) pengeluaran antibodi serum. Ringkasnya, fungsi utama imunomodulator adalah untuk meningkatkan sistem imun dengan merangsang (imunostimulan) atau menormalkan reaksi imun yang tidak normal (imunosupresan). Namun, tidak seperti penguat imun yang tidak dapat digunakan setiap hari dalam jangka panjang, imunomodulator dianggap selamat untuk dimakan setiap hari dalam jangka masa panjang.

Nada Kesihatan Rhea sedang menjalankan ujian klinikal untuk rawatan pesakit COVID-19 dan pencegahan COVID-19 pada pekerja kesihatan. Percubaan klinikal ini dilakukan di tiga hospital, yaitu Hospital Hasan Sadikin, Wisma Atlet Hospital, dan Friendship Hospital.

Pengurusan Rhea Pharmaceutical sebagai pemaju Rhea Health Tone juga mengatakan bahawa hanya penaja kajian ini. Selain itu, mereka juga mengatakan untuk tidak campur tangan dalam metodologi, kriteria inklusi untuk pesakit, dll. Dengan kata lain, reka bentuk kajian percubaan klinikal RHT untuk pengendalian COVID-19 adalah semata-mata dari pasukan penyelidikan hospital sehingga penyelidikan itu dapat dijalankan secara bebas.

Baca juga: Penjelasan Sistem Kekebalan Kuat Ini Dapat Melawan Virus Corona

Pembangunan Ujian Klinikal untuk Nada Kesihatan Rhea

Mengenai perkembangan ujian klinikal RHT untuk menangani COVID-19, Prof. Keri Lestari, Profesor Farmakologi dan Farmasi Klinikal di Universiti Padjadjaran (Unpad), mengatakan bahawa persiapan untuk ujian klinikal sebenarnya telah dilakukan pada bulan April 2020. Ini termasuk menyediakan protokol percubaan klinikal, kelulusan etika dari jawatankuasa etika, kemudian memeriksa, mengkaji, dan mendapatkan kebenaran dari BPOM.

Sekiranya lesen etika dikeluarkan, maka BPOM akan mengeluarkan izin percubaan klinikal. Pada masa ini, pelaksanaan uji klinikal RHT di Hospital Hasan Sadikin masih berlangsung dan di Wisma Atlet Hospital telah selesai pada bulan Februari-Maret 2021.

Telah dicatatkan bahawa sekitar 120 sukarelawan terlibat dalam ujian klinikal di Hospital Hasan Sadikin, menggunakan kaedah percubaan kawalan rawak. Ini bermaksud RHT diberikan kepada pesakit COVID-19 secara rawak. Dalam kajian itu, pesakit dibahagikan kepada dua kumpulan. Kumpulan pertama diberi RHT, sementara kumpulan lain tidak. Setiap kumpulan dipantau dan kemajuannya dilihat.

Mereka yang diberi RHT adalah pesakit COVID-19 dengan gejala ringan hingga sederhana. Hasil sementara ujian klinikal ini, diketahui bahawa pada hari ke-7 dan ke-10, ternyata kumpulan yang menggunakan RHT mempunyai lebih banyak pesakit yang menjadi negatif (COVID-19) daripada kumpulan yang tidak menggunakan RHT.

Di samping itu, Prof. Keri Lestari juga menyebutkan bahawa hasil sementara menunjukkan prestasi yang menarik dari RHT. Salah satu persembahan ini ialah RHT dapat memendekkan masa tinggal di hospital. Dengan kata lain, kumpulan yang menggunakan RHT mempunyai masa rawatan yang lebih cepat daripada mereka yang tidak menggunakan Rhea. Bagaimanapun, Prof. Keri Lestari menekankan bahawa penemuan ini hanyalah percubaan sementara dan mesti menunggu hasil akhir ujian klinikal.

Sementara itu, dalam ujian klinikal yang dilakukan di Hospital Persahabatan, menurut dr. Erlina Burhan, Sp.P (K), setakat ini keadaan sukarelawan yang diberi RHT dalam keadaan baik. Kemudian, setelah sasaran subjek kajian tercapai, pasukan akan mula menganalisis seberapa besar pengaruh RHT dalam memberikan perlindungan kepada individu daripada diserang oleh COVID-19.

Kini Rhea Health Tone boleh dimakan oleh orang ramai

RHT kini dapat dimakan oleh masyarakat kerana dijamin keselamatan dan telah memperoleh izin BPOM dengan nama produk Nada Kesihatan Rhea pada 2 April 2020 dengan nombor pendaftaran TI204633151.

Cara menggunakan produk ini juga cukup mudah. Bagi mereka yang sakit atau keadaan badan mereka tidak sihat, RHT baik diminum dua kali sehari 1 mililiter secara berkala setiap 12 jam. Sementara itu, bagi orang sihat yang ingin mengekalkan sistem imun mereka, RHT boleh diminum 1 hari sehari 1 mililiter (1 pipet) secara berkala setiap 24 jam.

Baca juga: 5 Jenis Minyak Esensial Yang Berkesan dalam Meningkatkan Kekebalan Tubuh

Anda sekarang juga boleh mendapatkan produk tersebut Nada Kesihatan Rhea melalui kedai kesihatan di . Dengan perkhidmatan penghantaran, anda boleh mendapatkan produk ini tanpa meninggalkan rumah kerana produk tersebut akan dihantar terus ke rumah anda. Praktikal bukan? Apa tunggu lagi, mari beli Nada Kesihatan Rhea hanya untuk menguatkan sistem imun !

Rujukan:
Jurnal Imunofarmakologi Antarabangsa. Diakses pada tahun 2021. Terapi Berasaskan Imunomodulator sebagai Strategi Rawatan yang Berpotensi Menentang Terhadap Pesakit Covid-19 yang teruk: Kajian Sistematik.
gegelung. Diakses pada tahun 2021. BPOM Membantu dalam Ujian Klinikal Minyak Penting sebagai Imunomodulator untuk Pesakit COVID-19.
A.S. Perpustakaan Perubatan Nasional. Diakses pada tahun 2021. Dadah Imunomodulator: Kesan buruk dari mulut dan sistemik.