Kesihatan

Bayi Hobi Menghisap Jari, Ketahui Sebabnya

, Jakarta - Bayi suka menghisap jari kerana kebiasaan ini membuat bayi merasa selamat dan selesa. Sebenarnya, tabiat menghisap jari ini dapat menenangkan bayi anda dan membantunya tidur.

Sebenarnya, seiring bertambahnya usia, kanak-kanak akan menghentikan kebiasaan menghisap jari atau ibu jari mereka. Biasanya pada usia 6 atau 7 bulan. Boleh juga berumur 2 hingga 4 tahun. Tetapi kadang-kadang, dalam keadaan tertentu, kebiasaan lama ini dapat kembali. Maklumat lebih lanjut mengenai hobi menghisap jari bayi ada di bawah!

Perlukah Dihentikan?

Menghisap ibu jari biasanya tidak menjadi masalah sehingga gigi kekal anak masuk. Pada ketika ini, menghisap ibu jari mungkin mula mempengaruhi bumbung mulut (lelangit) atau bagaimana gigi sejajar.

Baca juga: Penyedut Jempol atau Dot, Mana Yang Lebih Baik?

Menghisap ibu jari berisiko apabila seberapa sering anak melakukannya, berapa lama dan seberapa kuatnya anak menghisap ibu jarinya. Walaupun, Akademi Pediatrik Amerika mengesyorkan mengatasi tabiat menghisap sebelum berumur 3 tahun.

Jadi, pada dasarnya ketika bayi menghisap jari anda, tidak perlu risau. Namun, jika tabiat ini berterusan ketika anda berusia hampir 3 tahun, adalah idea yang baik bagi ibu untuk mula mencari cara agar anaknya menghentikan tabiat tersebut. Bagaimana untuk?

Bercakap dengan anak anda mengenai menghisap ibu jari. Kemungkinan besar dengan memberi pemahaman kepada anak akan berjaya menghentikan kebiasaan tersebut. Ibu dapat memberikan peneguhan positif untuk membantu anak-anak melupakan kebiasaan menjilat jari.

Contohnya, puji anak anda atau berikan hadiah kecil seperti kisah waktu tidur tambahan atau perjalanan ke taman ketika anak anda tidak menghisap ibu jari mereka. Tetapkan matlamat yang dapat dicapai, seperti tidak menghisap ibu jari selama satu jam sebelum tidur.

Letakkan pelekat pada kalendar untuk merakam hari-hari ketika anak anda berjaya mengelakkan ibu jari menghisap. Cuba kenal pasti pencetus. Sekiranya anak anda menghisap ibu jari sebagai tindak balas kepada tekanan, kenal pasti masalah sebenar dan berikan keselesaan dengan cara lain. Biasanya pelukan atau kata-kata yakin dapat membuat anak itu melanggar kebiasaan.

Ingatkan anak dengan lembut. Jangan memarahi, mengkritik, atau mentertawakan anak anda. Sekiranya anda bimbang tentang kesan menghisap ibu jari pada gigi anak anda, berjumpa dengan doktor gigi. Bagi sebilangan kanak-kanak, bercakap dengan doktor gigi dan mengapa penting untuk menghentikan penghisap ibu jari lebih berkesan daripada bercakap dengan ibu atau ayah.

Baca juga: Trik Menghentikan Tabiat Menghisap Jari Kanak-kanak

Doktor boleh mempunyai cara yang lebih meyakinkan untuk menjelaskan mengapa menghisap jari tidak dibenarkan. Bagi sesetengah kanak-kanak, menghisap ibu jari adalah tabiat yang sangat sukar untuk dipecahkan. Cuba jangan risau. Memberi terlalu banyak tekanan pada anak untuk menghentikan menghisap ibu jari hanya akan melambatkan prosesnya.

Perlukan cadangan pakar perubatan mengenai perkara ini, tanyakan terus di . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk ibu bapa. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor ibu bapa boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Psikologi Menghisap Jempol

Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Aliran Psikologi , menyebut bahawa menghisap ibu jari adalah tingkah laku biasa manusia, simpanse, dan primata lain. Ini melibatkan meletakkan ibu jari ke dalam mulut seseorang dan melakukan penghisap ibu jari berirama untuk jangka masa yang panjang. Sebenarnya ini dilakukan untuk memberi kesan terapeutik dan menenangkan.

Seperti disebutkan, menghisap ibu jari adalah kebiasaan biasa bagi bayi dan balita. Kebiasaan akan bermula sebaik sahaja bayi dilahirkan. Sebagai kebiasaan, bayi melakukannya sebagai refleks.

Bayi biasanya hanya berbaring dan menghisap benda apa sahaja yang dimasukkan ke dalam mulutnya. Kebiasaan ini hanya bertahan selama beberapa bulan. Jadi, itu bukan tingkah laku yang menenangkan secara naluri.

Rujukan:

Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Menghisap ibu jari: Bantu anak anda membiasakan diri.
Aliran Psikologi. Diakses pada tahun 2020. Psikologi Menghisap Jempol.