Kesihatan

7 Petua Menurunkan Tahap Trigliserida Secara Semula Jadi

, Jakarta - Trigliserida adalah jenis lemak yang biasa di dalam badan. Apa sahaja yang anda makan, sama ada sumber haiwan atau tumbuhan, ia mengandungi kadar trigliserida yang tinggi dalam darah. Terdapat banyak jenis lemak, dari lemak tak jenuh ganda dalam minyak zaitun hingga lemak tepu dalam daging merah. Semua menyumbang kepada tahap trigliserida dalam badan, tetapi dengan cara yang berbeza.

Trigliserida penting untuk kesihatan, tetapi tahap tinggi dapat meningkatkan risiko penyakit jantung, yang merupakan penyebab utama kematian di beberapa negara. Menurunkan kadar trigliserida dan mengurangkan faktor risiko lain dapat menurunkan peluang seseorang untuk menghidap penyakit jantung.

Cara Semula Jadi Menurunkan Tahap Trigliserida

Terdapat banyak cara untuk mengurangkan tahap trigliserida dengan selamat. Kaedah terbaik sebenarnya bergantung kepada penyebab tahap trigliserida yang tinggi. Beberapa petua yang mungkin dapat anda jalani termasuk:

1. Menurunkan Berat Badan

Setiap kali anda makan lebih banyak kalori daripada yang anda perlukan, badan anda mengubah kalori menjadi trigliserida dan menyimpannya dalam sel lemak. Itulah sebabnya menurunkan berat badan adalah cara yang berkesan untuk menurunkan kadar trigliserida darah.

Baca juga: Inilah yang dimaksudkan dengan trigliserida

2. Hadkan Pengambilan Gula

Gula yang ditambahkan adalah sebahagian besar daripada diet banyak orang. Dianjurkan agar setiap orang menggunakan gula tidak lebih dari 6-9 sudu teh sehari. Gula tersembunyi terdapat dalam gula-gula, minuman ringan, dan jus buah.

Gula tambahan dalam makanan diubah menjadi trigliserida yang dapat menyebabkan peningkatan kadar trigliserida darah, bersama dengan faktor risiko lain untuk penyakit jantung. Diet yang rendah karbohidrat dan gula tambahan dapat menyebabkan penurunan trigliserida dalam darah.

3. Diet Karbohidrat Rendah

Sama seperti gula tambahan, karbohidrat tambahan dalam makanan diubah menjadi trigliserida dan disimpan dalam sel lemak. Tidak hairanlah jika diet rendah karbohidrat dikaitkan dengan kadar trigliserida darah yang lebih rendah.

4. Makan Lebih Banyak Serat

Serat terdapat dalam buah-buahan, sayur-sayuran, dan biji-bijian. Sumber serat lain yang baik boleh didapati dalam kacang dan bijirin. Mengonsumsi serat dapat mengurangkan penyerapan lemak dan gula dalam usus kecil, dan membantu menurunkan jumlah trigliserida dalam darah. Diet rendah serat menyebabkan trigliserida melonjak 45 peratus dalam enam hari, tetapi semasa fasa tinggi serat, trigliserida jatuh di bawah tahap awal.

Baca juga: Fahami Perbezaan antara Kolesterol dan Trigliserida

5. Bersenam secara berkala

Kolesterol HDL "baik" mempunyai hubungan terbalik dengan trigliserida darah, yang bermaksud bahawa tahap kolesterol HDL yang tinggi dapat membantu menurunkan trigliserida. Latihan aerobik dapat meningkatkan kadar kolesterol HDL yang kemudian dapat menurunkan trigliserida darah.

Contoh senaman aerobik termasuk berjalan kaki, berjoging, berbasikal, dan berenang. Manfaat latihan pada trigliserida paling jelas dalam rejimen senaman jangka panjang. Berjoging selama dua jam seminggu selama empat bulan menyebabkan pengurangan trigliserida darah yang ketara. Bersenam pada intensiti yang lebih tinggi untuk jangka masa yang lebih pendek adalah lebih berkesan daripada melakukan senaman pada intensiti sederhana untuk jangka masa yang lebih lama.

6. Elakkan Trans Lemak

Lemak trans buatan adalah sejenis lemak yang ditambahkan ke makanan sukan untuk meningkatkan jangka hayatnya. Lemak trans biasanya terdapat dalam makanan goreng dan makanan bakar yang dibuat dengan minyak hidrogenasi separa.

Kerana sifat keradangannya, lemak trans dikaitkan dengan banyak masalah kesihatan, termasuk peningkatan kolesterol LDL "buruk" dan penyakit jantung. Makan lemak trans juga dapat meningkatkan kadar trigliserida darah.

Baca juga: 7 Cara Menurunkan Trigliserida dalam Darah

7. Makan Ikan Lemak Dua Kali Seminggu

Ikan berlemak terkenal dengan manfaat kesihatan jantung dan kemampuan menurunkan trigliserida darah. Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh kandungan asid lemak omega-3, sejenis asid lemak tak jenuh ganda yang dianggap penting yang diperoleh melalui diet.

Sebagai contoh, makan salmon dua kali seminggu secara signifikan menurunkan kepekatan trigliserida darah. Salmon, herring, sardin, tuna, dan mackerel adalah beberapa jenis ikan yang sangat tinggi kandungan asam lemak omega-3.

Itulah cara menurunkan kadar trigliserida secara semula jadi. Anda juga boleh meminta doktor melalui aplikasi mengenai cara yang betul untuk keadaan badan anda. Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 13 Cara Mudah Menurunkan Trigliserida Anda
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Cara menurunkan trigliserida tinggi