Kesihatan

Mengapa Wanita Hamil Buang air kecil dengan kerap?

Jakarta - Adalah normal bagi wanita hamil untuk membuang air kecil dengan kerap, kerana perubahan hormon dan fizikal dalam badan. Kerap membuang air kecil juga boleh menjadi tanda bahawa seorang wanita hamil. Wanita hamil sering membuang air kecil kerana peningkatan jumlah dan kelajuan darah yang beredar di dalam badan, serta peningkatan ukuran rahim. Inilah ulasan penuh!

Baca juga: Wanita Selalunya Bersin, Inilah 5 Sebab

Apa yang menyebabkan wanita hamil kerap membuang air kecil?

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, perubahan hormon pada wanita hamil akan membuat aliran darah ke buah pinggang lebih cepat. Akibatnya, pundi kencing menjadi sering penuh. Bukan hanya itu, hormon juga merangsang prestasi buah pinggang untuk menghasilkan air kencing dengan lebih cepat, intinya adalah untuk membantu badan membuang lebihan sisa dengan lebih cepat.

Semasa mengandung, sisa metabolik dari janin di dalam rahim juga diekskresikan melalui air kencing wanita hamil, sehingga aliran darah dan pengeluaran air kencing ibu hamil meningkat. Bukan hanya itu, jumlah darah juga meningkat, jadi banyak cecair mesti diproses oleh ginjal dan berakhir di pundi kencing.

Baca juga: 6 Gangguan Kehamilan yang Muncul pada Trimester Kedua

Saiz rahim yang membesar adalah sebab wanita hamil kerap membuang air kecil

Rahim yang membesar memberi tekanan pada pundi kencing. Apabila janin dalam rahim semakin besar, ukuran badan bayi dapat memberi tekanan pada pundi kencing ibu, jadi ibu harus membuang air kecil secara berterusan, terutama pada trimester pertama dan terakhir kehamilan. Berdasarkan usia kehamilan, perubahan berikut mempengaruhi kekerapan membuang air kecil semasa kehamilan:

  • Trimester Pertama

Pada trimester pertama kehamilan, kerap membuang air kecil adalah tanda anda hamil. Ini disebabkan oleh perubahan hormon yang meningkatkan pengeluaran air kencing, serta rahim yang membesar yang memberi tekanan pada kawasan pundi kencing.

  • Trimester Kedua

Trimester kedua ini, kekerapan membuang air kecil cenderung menurun, kerana pembesaran rahim cenderung menjauh dari organ pundi kencing.

  • Trimester Ketiga

Pada akhir trimester kehamilan, keinginan untuk membuang air kecil akan muncul lagi, dan semakin teruk. Ini berlaku kerana kedudukan janin berada di bawah pelvis, sehingga memberi tekanan pada pundi kencing.

Walaupun kerap membuang air kecil adalah keadaan biasa, wanita hamil juga perlu waspada. Sebabnya, dalam beberapa kes wanita hamil yang kerap membuang air kecil, keadaan ini boleh menjadi gejala jangkitan saluran kencing atau diabetes. Sekiranya kerap membuang air kecil dicirikan oleh rasa sakit atau anyang-anyang , air kencing berbau, kencing mendung, dan kehadiran darah dalam air kencing, segera periksa diri anda di hospital terdekat, ya!

Baca juga: Mesti tahu! Ini adalah cara mengatasi kencing yang kerap semasa mengandung

Langkah Mengatasi Wanita Hamil Kerap membuang air kecil

Dorongan untuk membuang air kecil secara berterusan semasa kehamilan biasanya hilang setelah melahirkan. Wanita hamil tidak perlu resah, berikut adalah perkara yang boleh anda lakukan:

  • Kurangkan minum sebelum tidur untuk mengurangkan kekerapan membuang air kecil pada waktu malam. Ibu dapat memenuhi keperluan cecair pada waktu siang untuk mengelakkan dehidrasi.

  • Jangan minum minuman berkafein, seperti teh, kopi, atau minuman ringan. Sebabnya, minuman jenis ini dapat meningkatkan kekerapan membuang air kecil.

  • Semasa membuang air kecil, bersandar ke hadapan ketika membuang air kecil, sehingga pundi kencing wanita hamil benar-benar kosong.

Sebagai tambahan kepada perkara ini, wanita hamil boleh melakukan latihan Kegel untuk melatih dan menguatkan otot pelvis. Latihan ini dapat membantu wanita hamil mengawal pundi kencing, sehingga kekerapan membuang air kecil dapat dikurangkan.

Rujukan:

Pusat Bayi. Diperoleh pada tahun 2020. Kerap membuang air kecil semasa Kehamilan.

Keluarga Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Kerap membuang air kecil semasa Kehamilan.

Apa yang Harapkan. Diakses pada tahun 2020. Kerap membuang air kecil semasa Kehamilan.