Kesihatan

Hati-hati, Kekurangan Minum Air Boleh Menyebabkan Gangguan Ginjal

, Jakarta - Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Yayasan Buah Pinggang Nasional , menyebutkan bahawa pengambilan air sangat penting untuk membantu darah membawa nutrien penting dan beredar di buah pinggang.

Apabila anda mengalami dehidrasi, sistem peredaran darah anda menjadi tersumbat. Kekeringan ringan boleh membuat anda merasa letih, sementara dehidrasi yang teruk boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang. Penggunaan air sangat penting, terutama bagi anda yang bekerja dan bersenam secara aktif. Maklumat lebih lanjut mengenai penyahhidratan dan penggunaan air, baca di bawah!

Akibat Dehidrasi

Dehidrasi boleh menyebabkan penumpukan sisa dan asid di dalam badan dan menyumbat buah pinggang dengan protein otot (myoglobin). Semua ini boleh mencederakan buah pinggang. Dehidrasi juga boleh menyumbang kepada pembentukan batu ginjal dan jangkitan saluran kencing yang mengakibatkan kerosakan buah pinggang jika tidak dirawat dengan cepat.

Tanda-tanda dehidrasi dapat dilihat dari warna air kencing. Sekiranya berwarna kuning gelap, ini bermakna anda memerlukan lebih banyak air. Walau bagaimanapun, jika sangat gelap, anda harus berjumpa dengan doktor anda untuk melihat apakah sesuatu seperti ubat tertentu mengubah warna air kencing anda, atau jika anda mengalami dehidrasi.

Baca juga: Hipertensi Boleh Menyebabkan Kegagalan Ginjal Kronik

Sebenarnya tidak ada peraturan yang pasti mengenai jumlah air yang harus diminum setiap orang. Kita semua mempunyai keperluan air yang berbeza bergantung pada usia, iklim, intensitas latihan yang berlainan, serta keadaan kehamilan, penyusuan, dan penyakit tertentu.

Sekiranya anda mengalami kegagalan buah pinggang atau fungsi buah pinggang yang rendah, maka anda mungkin perlu mengehadkan pengambilan cecair anda. Perlukan cadangan pakar perubatan mengenai perkara ini, tanyakan terus di . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk ibu bapa. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor ibu bapa boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Kepentingan Menjaga Kesihatan Ginjal

Menjaga kesihatan buah pinggang anda bermaksud meminum air yang mencukupi untuk anda. Terdapat kesalahpahaman umum bahawa orang diharuskan minum lapan gelas air sehari tanpa mempertimbangkan keperluan mereka.

Telah disebutkan sebelumnya bahwa jumlah air yang dibutuhkan didasarkan pada perbedaan usia, iklim, intensitas latihan, serta kondisi kehamilan, penyusuan, dan penyakit. Berikut adalah beberapa maklumat mengenai cadangan dan kepentingan penggunaan air yang mencukupi untuk menjaga kesihatan buah pinggang.

  1. Institut Perubatan mengesyorkan agar lelaki mengambil 13 gelas air sementara wanita mengambil 9 gelas.

  2. Jumlah ini harus lebih sedikit jika ternyata anda mengalami kegagalan buah pinggang (penyakit buah pinggang peringkat akhir). Apabila gagal ginjal, orang tidak dapat mengeluarkan air yang cukup, bahkan tidak ada sama sekali. Bagi mereka yang menjalani rawatan dialisis, air sebenarnya harus disekat dengan teruk.

  3. Bijak dalam mengambil air juga bererti minum air secukupnya atau minuman sihat yang lain. Minuman sihat lain, seperti jus tanpa gula atau susu rendah lemak untuk menghilangkan dahaga dan memastikan air kencing berwarna kuning atau tidak berwarna.

Baca juga: Ternyata ini adalah kelebihan berpuasa bagi penghidap hipertensi

  1. Apabila air kencing berwarna kuning gelap, ini menunjukkan bahawa anda mengalami dehidrasi. Untuk mengatasinya anda mesti mengambil sekurang-kurangnya 1.5 air.

  2. Minum air secukupnya dapat membantu melarutkan antibiotik yang digunakan untuk merawat jangkitan saluran kencing. Minum air secukupnya juga membantu menghasilkan lebih banyak air kencing, yang membantu menghilangkan bakteria penyebab jangkitan.

Rujukan:

Yayasan Buah Pinggang Nasional. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Dehidrasi Mempengaruhi Ginjal Anda?
Yayasan Buah Pinggang Nasional. Diakses pada tahun 2020. 6 Petua Menjadi "Air Bijaksana" untuk Ginjal yang Sihat.