Kesihatan

Jaga kesihatan saraf, ini adalah perbezaan antara paraplegia dan paraparesis

, Jakarta - Kesihatan saraf dapat mempengaruhi otot-otot dalam badan, menyebabkan mereka lemah. Dari segi perubatan, keadaan ini dikenali sebagai paraplegia dan paraparesis. Pada paraplegia, seseorang akan mengalami kehilangan keupayaan untuk menggerakkan salah satu anggota badan yang merangkumi anggota bawah dan pelvis. Di samping itu, paraplegia mempunyai kemungkinan berlaku secara sementara atau kekal bergantung kepada perkara yang menyebabkannya.

Kedua-dua penyakit otot sering dianggap sama, kerana menyebabkan gangguan otot pada bahagian bawah badan. Badan bawah sukar untuk bergerak, kerana badan mengalami kesukaran untuk mengawal otot di bahagian itu. Di samping itu, paraplegia dan paraparesis mempunyai perbezaan yang sangat ketara pada seseorang yang memilikinya.

Seseorang dengan paraplegia masih boleh menggerakkan bahagian bawah badan, tetapi kekuatannya berkurang. Sekiranya orang itu mengalami paraparesis, bahagian bawah badan mungkin tidak bergerak sementara atau selamanya. Paraplegia boleh disebabkan oleh kecederaan saraf tunjang yang mempengaruhi saraf tunjang.

Baca juga: Kecederaan Saraf Tulang Belakang Boleh Menyebabkan Kelumpuhan?

Gejala Paraplegia dan Paraparesis

Perbezaan antara paraplegia dan paraparesis yang menyebabkan kelainan pada tulang juga dapat dilihat dari gejala yang timbul. Gejala paraplegia pada seseorang, iaitu:

 • Perlahan lumpuh.

 • Lumpuh boleh menjadi separa atau lengkap dari pelvis ke bawah.

 • Mengalami gangguan saluran kencing.

 • Kawasan yang terkena akan mati rasa apabila disentuh atau rangsangan.

 • Mengalami masalah kulit.

 • Kesemutan atau kesakitan yang kerap.

 • Mempunyai gangguan fungsi seksual.

Kemudian, gejala paraparesis yang dapat dilihat pada seseorang yang memilikinya, adalah:

 • Selalunya mengalami kekejangan otot kaki.

 • Tulang dan sendi kaki sering tegang.

 • Tapak kaki yang melengkung sedikit tinggi.

 • Perlahan-lahan mengurangkan kekuatan kaki.

 • Tulang belakang sakit hingga ke tulang kaki.

 • Kaki bermasalah kerana gangguan keseimbangan.

Baca juga: Mengenal Penyakit Clonus, Kekejangan Otot Berterusan dan Kontraksi

Punca Paraplegia dan Paraparesis

Paraplegia adalah penyakit ortopedik yang menyukarkan seseorang untuk memindahkan sebahagian atau seluruh badan bawah. Ini boleh disebabkan oleh:

 1. Kecederaan yang menyebabkan masalah saraf tunjang.

 2. Mendapat jangkitan virus.

 3. Menghidap sklerosis berganda.

 4. Mempunyai spina bifida sejak dilahirkan.

 5. Tumor saraf tunjang.

 6. Menghidap penyakit penyahmampatan.

Kecederaan adalah penyebab utama gangguan yang menyerang saraf ini dan keparahannya dipengaruhi oleh kecederaan yang dialami. Oleh itu, jika anda mengalami kecederaan yang berkaitan dengan tulang belakang, lebih baik segera mendapatkan pemeriksaan.

Selain itu, paraparesis yang menyebabkan otot menjadi lemah sehingga sukar untuk menggerakkan anggota badan boleh berlaku kerana beberapa sebab. Paraparesis yang biasanya menyerang kaki disebabkan oleh beberapa perkara, iaitu:

 1. Kecederaan pada saraf tunjang.

 2. Tulang yang mempunyai jangkitan virus.

 3. Disebabkan oleh keturunan.

Sesungguhnya, perbezaan yang paling ketara dari paraplegia dan paraparesis adalah bahawa paraplegia boleh menyebabkan kelumpuhan sementara hingga kekal kerana kecederaan saraf tunjang. Kemudian, dalam keadaan paraparesis, badan bawah sukar bergerak.

Baca juga: Adakah benar bahawa kecederaan saraf tunjang boleh menyebabkan kelumpuhan?

Sekiranya pada pemeriksaan tulang belakang dinyatakan bahawa anda mengalami gangguan paraplegik atau paraparesis, segera dapatkan rawatan sebelum menjadi tetap.

Itulah perbezaan antara paraplegia dan paraparesis. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai kedua-dua gangguan ini, doktor dari sedia menolong. Komunikasi dengan doktor dapat dilakukan dengan mudah melalui Chat atau Panggilan Suara / Video. Di samping itu, anda juga boleh membeli ubat di. Secara praktikal tanpa perlu meninggalkan rumah, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store dan Google Play!