Kesihatan

Koma Boleh Berlaku Bertahun-Tahun, Mengapa?

, Jakarta - Koma adalah keadaan tidak sedarkan diri kerana kurang aktiviti otak. Orang koma sebenarnya masih hidup, tetapi tidak dapat dibangunkan dan tidak menunjukkan tanda-tanda kesedaran. Mata seseorang yang koma akan ditutup dan tidak bertindak balas terhadap persekitaran di sekitarnya. Tanda-tanda lain termasuk pernafasan yang tidak teratur, tidak ada tindak balas terhadap suara atau kesakitan, tidak ada tindak balas anggota badan (kecuali pergerakan refleks), dan ketidakupayaan untuk melakukan refleks asas seperti batuk dan menelan.

Baca juga: Kecederaan Kepala Yang Boleh Menyebabkan Amnesia

Apa yang Menyebabkan Koma?

Sebilangan orang koma boleh bernafas sendiri, tetapi yang lain memerlukan mesin untuk membantu proses pernafasan. Orang koma akan kembali sedar secara beransur-ansur walaupun dalam kes yang teruk, orang koma hanya akan bangun setelah beberapa minggu. Apabila sedar, orang koma biasanya mengalami keadaan vegetatif atau kesedaran minimum.

Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan koma. Faktor-faktor ini mengakibatkan koma sementara atau koma berpanjangan. Berikut adalah beberapa daripadanya:

 1. Kecederaan otak trauma . Kecederaan otak traumatik sering disebabkan oleh perlanggaran lalu lintas atau tindakan ganas.

 2. strok . Pengurangan bekalan darah mengganggu kerja otak dan menyebabkan risiko strok kehilangan kesedaran. Keadaan ini boleh berlaku kerana penyumbatan atau pecahnya saluran darah.

 3. Ketumbuhan bersendi di otak atau batang otak boleh menyebabkan koma.

 4. Diabetes disebabkan oleh kadar gula dalam darah yang terlalu tinggi hiperglikemia ) atau terlalu rendah ( hipoglikemia ). Akibatnya, diabetes juga boleh menyebabkan koma.

 5. Kekurangan oksigen . Orang yang telah diselamatkan dari lemas atau dihidupkan kembali setelah serangan jantung mungkin tidak bangun kerana kekurangan oksigen ke otak.

 6. Jangkitan seperti ensefalitis dan meningitis menyebabkan pembengkakan atau keradangan otak, saraf tunjang, atau tisu yang mengelilingi otak. Kes jangkitan yang teruk boleh menyebabkan kerosakan otak atau koma.

 7. Kejang yang berlaku secara tiba-tiba dan bertahan lama boleh menyebabkan koma.

 8. Racun . Pendedahan toksin, seperti karbon monoksida atau plumbum, boleh menyebabkan kerosakan otak dan koma.

 9. Dadah dan alkohol . Overdosis ubat-ubatan atau alkohol boleh menyebabkan koma.

Baca juga: Risiko Fatal Di Sebalik Kecederaan Kepala

Apakah Jenis Koma?

Selain ciri dan faktor penyebab koma, terdapat juga beberapa jenis koma bergantung kepada keparahan kemalangan atau penyakit yang dialami oleh penghidapnya. Dalam kalangan yang lain:

 1. Status Vegetatif (VS)

VS berpunca daripada kecederaan otak yang teruk. Keadaan ini dicirikan oleh ketidakupayaan untuk berinteraksi dengan persekitaran walaupun dalam keadaan sedar. Seseorang dalam keadaan ini boleh membuka mata mereka secara spontan atau sebagai tindak balas terhadap rangsangan. Terdapat tindak balas umum terhadap kesakitan, seperti peningkatan degupan jantung, pernafasan meningkat, atau berkeringat.

 1. Keadaan Responsif Minimum (MR)

MR biasa berlaku pada orang yang mengalami kecederaan otak traumatik yang teruk. Orang dengan koma jenis ini tidak lagi berada dalam keadaan VS, jadi mereka dapat menunjukkan reflektif primitif dan kesedaran mengenai rangsangan persekitaran walaupun kemampuan untuk mengikuti perintah mudah tidak optimum.

 1. Mutisme Akinetik

Mutism Akinetic adalah keadaan neurobehavioral dihasilkan apabila laluan otak rosak. Ini menghasilkan jumlah pergerakan badan yang minimum, sedikit atau tidak ada pertuturan spontan, dan jarang mempunyai kemampuan untuk mengikuti perintah.

 1. Sindrom Terkunci

Sindrom Lockdown adalah keadaan neurologi yang jarang berlaku di mana penghidapnya sedar dan dapat berfikir, tetapi secara fizikalnya tidak dapat menggerakkan mana-mana bahagian badan kecuali mata.

 1. Kematian Otak

Kematian otak boleh disebabkan oleh kecederaan otak yang teruk. Apabila kematian otak berlaku, otak tidak menunjukkan tanda-tanda berfungsi.

Baca juga: 6 Kesan Gegar Kecil yang Perlu Anda Ketahui

Banyak orang beransur pulih dari koma. Walau bagaimanapun, sebilangan orang pulih dari masa ke masa dan mungkin mengalami kecacatan. Sekiranya anda mempunyai saudara atau rakan yang koma, tanyakan kepada doktor untuk mengetahui lebih lanjut mengenai koma. Gunakan ciri Hubungi Doktor yang wujud di untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!