Kesihatan

Jangan Hanya Mengkonsumsi, Pufferfish Beracun

, Jakarta - Ikan sering digolongkan sebagai makanan sihat jika dibandingkan dengan jenis daging lain, seperti ayam, daging lembu, kambing dan lain-lain. Kandungan lemak baik inilah yang menjadikan ikan dianggap sebagai bahan makanan yang lebih sihat. Namun, ternyata tidak semua ikan selamat untuk dimakan. Terdapat beberapa jenis ikan yang beracun dan boleh mematikan jika dimakan. Ikan Puffer misalnya. Ikan puffer mengandungi tetrodotoxin, yang merupakan jenis racun yang paling mematikan. Berikut adalah beberapa fakta yang perlu anda ketahui.

Baca juga: Selain Pufferfish, Terdapat Makanan Lain Yang Beracun

Fakta Mengenai Pufferfish Yang Beracun

Ikan puffer sebenarnya jarang dimakan di Indonesia, tetapi ikan jenis ini sering disajikan di benua Asia. Di Jepun, misalnya, ikan puffer sering diproses menjadi sup, sushi, dan sashimi. Ikan puffer mengandungi toksik sehingga dirawat dengan baik. Seorang tukang masak mesti betul-betul terlatih untuk memotong daging ikan puffer. Kerana ada beberapa bahagian yang dibuang kerana mengandungi racun.

Dipetik dari halaman Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit , hati, gonad, usus, dan kulit ikan puffer yang mengandung tetrodotoxin dan neurotoxin. Sekiranya bahagian ini tidak dibuang atau diproses dengan betul, orang yang memakannya boleh diracun dan mempunyai risiko kematian 60 peratus.

Perlu juga diperhatikan bahawa tetrodotoxin adalah salah satu racun paling mematikan di dunia. Sebenarnya bukan hanya ikan puffer, tetrodotoxin juga terdapat pada katak dan sunfish.

Apakah Gejala Keracunan Pufferfish?

Tetrodotoxin stabil panas dan dapat menghalang penghantaran isyarat saraf ke otot rangka. Melancarkan dari Kesihatan perubatan, Gejala keracunan biasanya bermula 10-45 minit selepas ikan dimakan. Gejala awal biasanya kesemutan pada lidah dan permukaan mulut. Gejala lain termasuk mati rasa di mulut, loya dan muntah.

Baca juga: Sebab-sebab Makan Buah dan Sayuran Mentah Mencetuskan Keracunan Makanan

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, orang yang memakan ikan puffer dapat mengalami kelumpuhan, kehilangan kesedaran, kegagalan pernafasan, dan boleh menyebabkan kematian. Memandangkan keracunan ini boleh membawa maut, anda tidak boleh mencuba memproses dan memakan ikan puffer. Sekiranya anda ingin memakannya, pastikan ikan tersebut diproses oleh tukang masak yang boleh dipercayai dan sudah memahami sepenuhnya anatomi ikan ini.

Pengendalian Keracunan Ikan Puffer Pertama

Dipetik dari WebMD, Rawatan pertama apabila seseorang diracun oleh ikan puffer adalah, biarkan orang itu muntah ikan yang dimakannya jika dia masih sedar. Pastikan orang itu muntah, selewat-lewatnya tiga jam selepas dia memakan ikan pufferfish. Pusingkan badan ke sisi jika orang itu muntah kerana orang itu berisiko lumpuh, beri dia pernafasan buatan untuk terus terjaga sehingga orang itu mendapatkan rawatan perubatan di hospital.

Baca juga: Makanan untuk Detoksifikasi Badan

Jadi, itulah maklumat mengenai ikan puffer beracun yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda ingin mengetahui mengenai makanan beracun lain, anda boleh bertanya kepada doktor . Melalui aplikasi tersebut, anda boleh menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Belantara: Keracunan Pufferfish.
Kesihatan Perubatan. Diakses pada tahun 2020. Keracunan Pufferfish.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Keracunan Tetrodotoxin Berkaitan Dengan Makan Ikan Puffer yang Diangkut dari Jepun - California, 1996.