Kesihatan

Boleh disebarkan melalui udara, berikut cara mencegah cacar air

, Jakarta - Cacar air tidak hanya menyerang kanak-kanak, tetapi juga menyerang orang dewasa. Cacar air juga muncul dengan ruam kulit yang kemudian melepuh di banyak bahagian badan. Keadaan ini akan sangat mengganggu aktiviti harian. Virus ini boleh merebak hanya melalui udara. Kerana proses penyebarannya sangat cepat, mari kita ketahui cara mencegah cacar air.

Baca juga: Cacar air adalah penyakit sekali seumur hidup, betul-betul?

Cacar air, sejenis jangkitan virus pada kulit

Cacar air adalah jangkitan virus pada kulit dan selaput lendir. Keadaan ini akan menyebabkan keanjalan di semua bahagian badan dan wajah. Penyakit ini dapat menular kepada orang yang tidak pernah mengalami cacar air sebelumnya, atau orang yang tidak pernah mendapat vaksin cacar air.

Orang yang menghidap Cacar Air Akan Mengalami Gejala Ini

Tanda dan gejala cacar air biasanya muncul 7-21 hari selepas pendedahan. Gejala utama cacar air adalah kemunculan ruam merah yang biasanya terdapat di bahagian belakang, muka, atau perut. Gejala ini boleh merebak ke seluruh badan. Ruam ini akan berwarna merah dan dipenuhi dengan cecair yang dapat menyebarkan penyakit ini kepada orang lain. Selain ruam, gejala lain termasuk sakit tekak, batuk ringan, demam, kelemahan, nafsu makan menurun, dan hidung berair.

Ruam itu sendiri mempunyai tiga perkembangan sebelum tahap penyembuhan. Pertama, ruam akan menonjol dan berwarna kemerahan. Kedua, ruam akan kelihatan seperti lepuh atau vesikel yang berisi cecair yang biasanya akan pecah dalam beberapa hari. Ketiga, lepuh yang pecah ini akan mengering dan boleh hilang dalam beberapa hari.

Baca juga: 4 Cara Merawat Wajah Anda Setelah Mendapatkan Cacar Air

Varicella Zoster,Punca Cacar Air

Penyakit ini disebabkan oleh virus yang dipanggil Varicella zoster yang boleh merebak dengan cepat dan mudah. Seseorang yang terdedah kepada cacar air akan menyebarkan virus ini jika orang yang sihat di sekitarnya menyedut zarah-zarah kecil yang mengandungi virus tersebut. Jangkitan ini akan merebak melalui udara ketika anda bersin atau batuk, dan bersentuhan langsung melalui lendir, cairan dari lepuh, atau air liur penderita.

Faktor pencetus lain yang boleh menyebabkan cacar air, iaitu seseorang yang tidak pernah mendapat cacar air sebelumnya, seseorang yang tidak pernah mendapat vaksin cacar air, mempunyai sistem imun yang rendah, bekerja di tempat awam seperti hospital, berumur di bawah 12 tahun, dan bayi yang dilahirkan ibu yang belum mendapat vaksin cacar air.

Baca juga: Cara Mengatasi Cacar Air pada Bayi

Takut terkena jangkitan ini, inilah cara untuk mencegahnya

Vaksinasi cacar air adalah langkah pencegahan yang paling berkesan. Vaksin ini disyorkan untuk kanak-kanak, dan juga orang dewasa yang tidak pernah mendapat vaksin cacar air sebelumnya. Vaksinasi ini tidak digalakkan untuk wanita hamil, orang yang mempunyai sistem imun yang rendah, dan orang yang mempunyai alergi terhadap ubat-ubatan. Dalam keadaan seperti itu, satu-satunya perkara yang dapat dilakukan adalah membatasi hubungan dengan penderita cacar air untuk mencegah penularan virus.

Vaksinasi tidak diperlukan bagi orang yang pernah mengalami cacar air, kerana sistem ketahanan badan melindungi virus ini seumur hidup. Keadaan ini juga berlaku bagi wanita hamil yang akan menurunkan sistem imun mereka kepada anak mereka melalui plasenta dan susu ibu selama beberapa bulan setelah kelahiran bayi. Sekiranya ada perkara lain yang ingin anda tanyakan mengenai masalah kesihatan anda, lebih baik membincangkannya secara langsung dengan doktor pakar dalam aplikasi tersebut melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Bukan itu sahaja, anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan. Tanpa kerumitan, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!