Kesihatan

Inilah Cara Menjelaskan Kehamilan Pertama kepada Gadis

, Jakarta - Semasa wabak yang memerlukan ibu bekerja dari rumah seperti ini adalah masa yang baik untuk membina ikatan yang lebih erat dengan anak. Terutama pada kanak-kanak perempuan yang memasuki usia remaja, baligh, dan memasuki haid pertama mereka.

Menjelaskan mengenai haid pertama pada anak-anak benar-benar perlu dilakukan oleh ibu secara langsung kepada anak perempuan mereka. Supaya kanak-kanak tidak mengetahui sendiri dengan sumber yang tidak jelas, sehingga mereka salah menafsirkan maklumat sebenar. Kerana jika anda mendapat maklumat yang salah, ia boleh membawa maut. Itulah pentingnya ibu sebagai tempat untuk membincangkan apa sahaja, terutama mengenai haid pertamanya.

Baca juga: Ini adalah 5 Sebab Kitaran Menstruasi Tidak Teratur pada Remaja

Bilakah Bercakap Mengenai Menstruasi?

Bercakap mengenai masalah peribadi seperti haid boleh membuat ibu dan anak merasa sedikit tidak selesa dan janggal. Walau bagaimanapun, kanak-kanak memerlukan maklumat yang boleh dipercayai. Ibu dapat membantu anak perempuan memahami tubuh mereka, yang akan membantu mereka membuat keputusan kesihatan yang baik. Sudah tentu si ibu juga keliru, bagaimana memulakan dan bagaimana menerangkannya.

Bercakap mengenai haid tidak boleh menjadi perbincangan besar pada usia tertentu. Mulakan perbualan lebih awal dan perlahan-lahan membina pemahaman anak anda. Kanak-kanak perempuan memerlukan maklumat yang boleh dipercayai mengenai haid. Sekiranya anda juga mempunyai anak lelaki, lebih baik anda bercakap dengannya.

Ketika seorang gadis berusia 4 tahun melihat pembalut atau tampon dan bertanya apa yang mereka lakukan, ibu dapat menjelaskan bahawa, "seorang gadis akan berdarah setiap bulan dan itu disebut haid. Darah yang keluar bukan kerana kecederaan, itu semula jadi. Tampon atau tuala wanita berfungsi untuk mengumpulkan darah, sehingga tidak masuk ke dalam seluar dalam.

Baca juga: Harus Tahu, Masalah Menstruasi Yang Tidak Boleh Diabaikan

Selama bertahun-tahun ibu saya dapat menjelaskan lebih banyak. Sehingga pada usia 6 atau 7 tahun, kebanyakan kanak-kanak dapat memahami asas-asas haid. Perkara yang perlu anda bincangkan bergantung pada usia dan tahap perkembangan anak anda. Berikut adalah beberapa soalan yang diajukan oleh kebanyakan kanak-kanak:

  • Bilakah haid berlaku pada wanita?

Ibu boleh menjawab bahawa kebanyakan wanita mendapat tempoh pertama antara usia 10 dan 15 tahun. usia rata-rata adalah 12 tahun, tetapi badan setiap wanita mempunyai jadualnya sendiri. Walaupun tidak ada usia yang pasti, ada beberapa petunjuk bahawa haid akan berlaku. Biasanya, jika seorang gadis mendapat haidnya sekitar 2 tahun selepas payudaranya mula membesar. Tanda lain adalah keputihan (sejenis lendir) yang dapat dilihat dan dirasakan di seluar dalam.

  • Apa yang menyebabkan haid?

Fasa perubahan hormon dalam badan. Ovari melepaskan hormon estrogen dan progesteron, yang menyebabkan lapisan rahim bertambah. Lapisan rahim yang siap untuk telur yang disenyawakan kemudian pecah dan berdarah. Biasanya, diperlukan satu bulan untuk lapisan itu bertambah, kemudian rosak. Itulah sebabnya kebanyakan wanita mendapat haid sebulan sekali.

  • Bolehkah seorang gadis hamil sebaik sahaja haidnya bermula?

Jelaskan bahawa seorang gadis boleh hamil sebaik sahaja haidnya bermula, bahkan sebelum ia bermula. Ini kerana hormon gadis mungkin sudah aktif. Hormon boleh menyebabkan ovulasi (melepaskan telur dari ovari) dan membina lapisan rahim. Dari persoalan ini, mungkin ibu dapat menyampaikan pesanan khas kepada anak perempuannya, misalnya, dia mesti mula melindungi dirinya dari lawan jenis, dan sebagainya.

Baca juga: Menstruasi Tidak Teratur, Apa Yang Perlu Dilakukan?

Bersedia untuk Menstruasi Keperluan

Ramai kanak-kanak perempuan takut mereka akan mendapat tempoh pertama di sekolah atau ketika mereka berada di luar rumah. Untuk membantu anak anda merasa siap, beli dompet simpanan berzip kecil dan simpan beberapa tuala wanita dan seluar dalam di sana. Suruh dia selalu membawa dompet dan satu beg untuk berjaga-jaga.

Terangkan juga bagaimana menangani ketakutan bocor atau bocor haid. Beritahu dia bahawa jika seluar dalamnya kotor, dia boleh membungkusnya dalam beg plastik kecil atau kertas tandas dan menyimpannya di dalam beg untuk membersihkannya di rumah. Sementara itu, simpan pembalut yang kotor di dalam beg plastik kecil atau kertas tandas dan buang ke dalam tandas. Gantikan pembalut dan seluar dalam yang kotor dengan yang bersih.

Ini adalah gambaran bagaimana menjelaskan haid dan bagaimana menanganinya pada kanak-kanak perempuan. Sekiranya terdapat masalah kesihatan mengenai haid anak, segera berjumpa doktor melalui permohonannya untuk mengetahui cara mengatasinya. Tanpa perlu keluar rumah, ibu boleh berbincang dengan doktor dengan memuat turun aplikasi tersebut sekarang!

Rujukan:
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Bercakap dengan Anak Anda Mengenai Tempoh.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Tempoh Pertama Anak Perempuan Anda: Bantu Dia Bersedia.