Kesihatan

Ketahui Lebih Lanjut mengenai 5 Jenis Gangguan OCD

, Jakarta - Gangguan kompulsif obsesif atau dikenal sebagai OCD adalah gangguan psikologi yang dialami seseorang sehingga mereka mempunyai pemikiran obsesif dan tingkah laku kompulsif. Seseorang yang mempunyai OCD mempunyai pemikiran dan ketakutan yang tidak rasional yang menyebabkan seseorang melakukan satu tindakan berulang kali.

Gangguan obsesif-impulsif atau OCD adalah gangguan kecemasan. Keadaan ini dipengaruhi oleh kegagalan pola keibubapaan ketika orang dengan OCD masih dalam tahap perkembangan emosi. Lampiran atau ikatan emosi diperlukan oleh anak semasa pertumbuhan dan perkembangannya. Namun, terlalu banyak lampiran antara ibu bapa dan anak-anak, membuat anak merasa yakin apabila ada seseorang yang melindungi dari belakang. Ini menjadikan anak tidak dapat berkembang ketika melakukan sesuatu dengan sendiri.

Baca juga: Pengendalian Dilakukan pada Orang dengan OCD

Terdapat beberapa jenis gangguan OCD yang harus anda ketahui, seperti:

1. Jenis Pemeriksa

Seseorang dengan jenis gangguan ini pemeriksa taksub dengan selalu memeriksa. Apa-apa perkara selalu diperiksa oleh orang-orang dengan jenis OCD pemeriksa Contohnya, memeriksa pintu rumah terkunci atau tidak, atau keadaan elektrik yang telah dimatikan atau masih menyala. Biasanya, jenis alasan pemeriksa adalah ketakutan bahaya yang bersembunyi ketika mereka tidak memastikan semuanya berada dalam keadaan yang difikirkannya. Apabila berlaku sesuatu yang tidak dijangka, taip pemeriksa akan membuatnya bersalah dan dipersalahkan.

2. Jenis Mesin Cuci dan Pembersih

Gangguan OCD jenis ini adalah orang yang sangat takut tercemar dengan kuman atau kotoran. Mereka tidak teragak-agak untuk membersihkan diri atau mencuci tangan berulang kali untuk memastikan tidak ada kuman atau kotoran yang melekat pada mereka. Orang dengan OCD jenis ini berpendapat bahawa kuman atau kotoran yang melekat menjadikannya sakit atau mati. Namun, walaupun berulang kali membersihkan diri, gangguan OCD jenis ini masih terasa kotor dan bimbang.

3. Jenis Pemesan

Jenis gangguan OCD hampir sama dengan kesempurnaan. Orang dengan OCD dengan jenis ini memberi tumpuan untuk mengatur semuanya mengikut tempatnya. Sekiranya sesuatu diubah atau dipindahkan oleh orang lain, orang yang mempunyai jenis pesanan berasa tertekan dan murung.

Baca juga: Remaja OCD Mempunyai Kesukaran Berkonsentrasi di Sekolah, Inilah Cara Mengatasinya

4. Jenis Pemerhatian

Orang dengan gangguan OCD jenis ini akan selalu merasa bersalah dalam setiap kejadian buruk yang menimpa mereka. Mereka mempunyai pemikiran obsesif, mengganggu , kadang-kadang malah menakutkan yang mengatakan bahawa dia membawa musibah atau keburukan. Contohnya, orang yang tidak mahu berada di tempat ke-13 menganggap 13 adalah nombor yang tidak bernasib baik. Sekiranya penghidap ini terus berada di nombor 13, maka dia terus dihantui oleh kegelisahan.

5. Jenis Penimbun

Orang dengan OCD jenis ini merasa tidak dapat membuang barang terpakai seperti tiket wayang atau pembungkus gula-gula kerana mereka merasa senang mengumpulkan barang-barang ini.

Biasanya, tingkah laku kompulsif ini membuatkan penghidap merasa lega untuk sementara waktu dan tingkah laku tersebut akan berlaku berulang kali dan berterusan. Namun, kadang-kadang orang dengan OCD enggan pergi ke doktor kerana merasa malu, walaupun terapi yang tepat berkesan untuk rawatan. Terutama jika keadaan ini dirasakan mengganggu aktiviti harian.

Anda boleh menggunakan aplikasi untuk bertanya kepada doktor secara langsung mengenai keadaan OCD ini dengan lebih lanjut. Ayuh, muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga: Bolehkah Trauma Yang Lalu Menyebabkan OCD?