Kesihatan

Jangan Sering Melakukannya, Berbahaya Memakan Daging Itik

, Jakarta - Selain ayam, jenis unggas yang sering dijadikan makanan enak adalah itik. Itik telah lama menjadi makanan popular di China dan Asia Tenggara. Sebabnya, masyarakat luar bandar di China dan Asia Tenggara pada umumnya mempunyai rumah dengan halaman belakang yang juga cukup besar untuk memelihara unggas jenis ini.

Bahagian badan itik yang sering digunakan dalam memasak adalah bahagian paha dan dada. Ciri yang membezakan daging itik dari ayam atau ayam belanda adalah cenderung warnanya lebih gelap. Selain itu, kerana itik adalah sejenis burung air, lapisan lemak di bawah kulit itik menjadi lebih tebal yang berfungsi untuk mengekalkan panas badan.

Itik dikenali lebih sedap dan kaya dengan nutrien seperti protein, zat besi, fosfor, zink, vitamin B6 dan B12, asid folik, dan magnesium. Walaupun kaya dengan nutrien, bahaya memakan daging itik akan timbul sekiranya anda memakannya secara berlebihan. Inilah bahaya memakan daging itik yang boleh muncul:

  1. Meningkatkan Kolesterol

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, kulit itik mengandungi lebih banyak lemak daripada unggas lain. Sekiranya diminum setiap hari, kadar kolesterol dalam badan anda akan meningkat. Lebih-lebih lagi, orang Indonesia lebih suka memasak daging itik dengan menggoreng yang akan meningkatkan kolesterol di dalamnya. Untuk itu, elakkan memakan itik untuk menjauhkan diri dari masalah kesihatan seperti darah tinggi, serangan jantung, strok, dan lain-lain.

Baca juga: Perlu Tahu Risiko Kolesterol Tinggi dan Kanser Payudara

  1. Penyumbatan Arteri

Kolesterol yang terkumpul kerana memakan daging itik berlebihan yang disebutkan sebelumnya akan mencetuskan terjadinya plak di arteri. Sekiranya dibiarkan, penyakit kardiovaskular, seperti jantung dan strok, akan menyerang anda dengan mudah. Terutama jika anda juga malas untuk bersenam, penumpukan kolesterol ini menyebabkan risiko yang lebih membawa maut.

  1. Mencetuskan Diabetes

Bahaya makan daging itik yang berlebihan adalah boleh mencetuskan diabetes. Kandungan lemak dan kolesterol dalam daging itik adalah pencetus. Sekiranya keadaan ini berlanjutan, pelbagai komplikasi penyakit akan timbul, seperti gangguan penglihatan, jangkitan, kegagalan buah pinggang, dan kegagalan jantung.

  1. Meningkatkan Risiko Kanser

Suka makan daging itik yang mempunyai kolesterol dan lemak tinggi juga mencetuskan kemunculan barah. Ini diperkuat oleh pelbagai kajian yang menyatakan bahawa pengambilan makanan berlemak dan kolesterol tinggi seperti daging itik dengan intensiti yang kerap akan dengan mudah meningkatkan risiko barah payudara dan pelbagai penyakit berbahaya yang lain.

  1. Tidak Baik untuk Wanita Hamil

Kolesterol dan lemak tinggi dalam daging itik juga sangat berbahaya apabila diminum oleh wanita hamil. Tahap kolesterol dan lemak yang terlalu tinggi pada wanita hamil boleh meningkatkan risiko tekanan darah tinggi dan diabetes. Keadaan ini akan mengganggu peredaran darah ke bayi melalui plasenta.

Elakkan pengambilan daging itik secara berlebihan. Namun, jika ibu menginginkannya semasa mengandung, batasi pengambilan daging itik hanya 1 hingga 2 kali seminggu dengan mengukus atau memanggang.

Baca juga: Inilah Cara Mengekalkan Kehamilan untuk Ibu yang Sibuk

Perkara penting untuk mengelakkan bahaya daging itik adalah tidak memakan kulit. Selain itu, hidangan dengan menggoreng juga tidak digalakkan agar kadar kolesterol dan lemak tidak meningkat.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai menu diet yang sihat, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Video / Suara panggil atau Berbual .