Kesihatan

Elakkan Dermatitis Kontak Melalui 4 Petua Mudah Ini

, Jakarta - Dermatitis kontak adalah keadaan yang boleh berlaku dan disebabkan oleh hubungan langsung dengan pencetus alergi. Sekiranya anda menyentuh getah yang dihasilkan oleh racun ivy atau oak racun (tumbuhan beracun adalah penyebab biasa), kulit boleh menjadi jengkel.

Di samping itu, ada sebab lain yang boleh menyebabkan keadaan ini. Antaranya memakai pakaian berbulu (bulu), terdedah kepada agen pembersih rumah tangga (pencuci), pembersih (sabun, syampu), logam alkali, pewarna, ubat, racun perosak, dan bahan kimia lain.

Cara terbaik untuk mengelakkan dermatitis kontak adalah dengan mengelakkan kontak dengan alergen dan perengsa. Contohnya, dengan menggantikan produk penjagaan badan yang menyebabkan alahan atau kerengsaan. Di samping itu, anda juga boleh melakukan petua berikut:

  1. Hadkan Waktu Mandi

Anda hanya perlu mandi sekitar 5-10 minit. Sebaliknya, gunakan air suam, bukan air panas. Minyak mandian juga dapat membantu anda mengatasi keadaan ini.

  1. Gunakan Pembersih Tanpa Sabun

Pilih pembersih dan sabun pencuci tanpa wangi (sabun) yang menghasilkan banyak busa. Sekiranya anda mesti menggunakan sabun, anda harus menggunakan tahap yang ringan. Sebilangan sabun boleh mengeringkan kulit.

  1. Keringkan Badan Anda dengan berhati-hati

Selepas mandi, gosokkan kulit dengan cepat dengan telapak tangan, atau tepuk kulit sehingga kering dengan tuala lembut.

  1. Melembapkan Kulit

Semasa kulit masih basah, kunci kelembapan kulit adalah minyak atau krim.

Sekiranya anda tahu anda mempunyai dermatitis kontak, anda harus segera merawatnya dengan betul. Sekiranya gangguan ini tidak dirawat dengan baik, dermatitis kontak boleh menyebabkan komplikasi, iaitu jangkitan kulit. Komplikasi jangkitan boleh berlaku jika penghidap selalu menggaru ruam pada kulit, sehingga ruam menjadi basah. Keadaan ruam basah adalah keadaan ideal untuk bakteria dan kulat berkembang, yang boleh menyebabkan jangkitan.

Berikut adalah komplikasi lain:

  • Jangkitan. Kulit lembap atau terdedah, terdedah kepada jangkitan bakteria dan kulat. Jangkitan yang paling biasa adalah staphylococcus dan streptococcus. Ini boleh menyebabkan keadaan yang disebut impetigo dan sangat menular. Sebilangan besar jangkitan boleh dirawat dengan antibiotik atau ubat antijamur.

  • Neurodermatitis. Menggaru boleh menyebabkan kulit terasa gatal. Ini boleh menyebabkan kulit menjadi tebal, berubah warna, dan kasar.

  • Selulitis. Jangkitan bakteria pada kulit, biasanya disebabkan oleh bakteria streptococcus atau staphylococcus. Gejala selulitis termasuk demam, kemerahan, dan sakit di kawasan tersebut. Gejala lain adalah garis merah pada kulit, menggigil, dan sakit. Sekiranya anda mempunyai sistem imun yang lemah, selulitis boleh mengancam nyawa.

  • Kualiti hidup menurun. Sekiranya gejala serius dan bertahan lama, dermatitis kontak boleh menjejaskan kualiti hidup anda. Gejala ini boleh menghalang aktiviti anda. Anda boleh merasa malu dengan keadaan kulit anda. Sekiranya ini berlaku, berbincanglah dengan doktor anda untuk menguruskan gejala dengan lebih berkesan.

Sekiranya anda mempunyai sistem imun yang lemah, selulitis boleh mengancam nyawa. Pastikan anda menghubungi doktor melalui aplikasi jika anda mempunyai dermatitis kontak. Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Cadangan dapat diterima secara praktikal dengan muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang!