Kesihatan

Makanan Sihat untuk Dimakan untuk Mencegah Tuberkulosis Tunjang

, Jakarta - Tuberkulosis atau TB tidak hanya menyerang paru-paru, penyakit ini dapat menyerang tulang, terutama tulang belakang, yang dikenal sebagai TB spondylitis. Tuberkulosis tulang belakang adalah keadaan tuberkulosis yang menyerang tulang belakang toraks atau lumbar. Kedua-dua bahagian ini terletak di bahagian bawah belakang.

Terdapat beberapa gejala yang dialami seseorang ketika mengalami tuberkulosis tulang belakang. Sakit di bahagian belakang hingga demam boleh menjadi gejala awal tuberkulosis tulang belakang. Bukan hanya itu, kedudukan badan yang menjadi tegak dan kaku adalah tanda tuberkulosis tulang belakang. Gejala lain seperti pembengkakan tulang belakang, kemunculan benjolan di pangkal paha, dan gangguan saraf di sekitar tulang belakang boleh menjadi gejala penyakit ini, tetapi tentu saja perlu pemeriksaan doktor lebih lanjut.

Jangkitan bakteria Mycobacterium tuberculosis disebut sebagai penyebab seseorang mengalami tuberkulosis tulang belakang. Penyakit ini bermula dengan tuberkulosis pada paru-paru, yang kemudian merebak ke saluran darah dan akhirnya tulang belakang. Biasanya, apabila anda mempunyai sistem imun yang rendah, risiko anda terkena tuberkulosis tulang belakang meningkat.

Kekurangan nutrisi juga boleh menjadi penyebab risiko anda terkena tuberkulosis tulang belakang. Sebagai gantinya, memenuhi keperluan pemakanan agar kesihatan terjaga dan anda mengelakkan tuberkulosis tulang belakang. Berikut adalah makanan sihat yang boleh anda konsumsi untuk mencegah tuberkulosis tulang belakang:

1. Makanan yang Mengandungi Karbohidrat

Memenuhi keperluan pengambilan karbohidrat dapat mengelakkan anda dari tuberkulosis tulang belakang. Orang dengan tuberkulosis tulang belakang memerlukan banyak pengambilan karbohidrat yang dapat digunakan untuk tenaga mereka. Tubuh memerlukan banyak tenaga untuk melawan jangkitan yang disebabkan oleh bakteria yang menyebabkan tuberkulosis tulang belakang.

Di samping itu, pengambilan karbohidrat yang mencukupi menjadikan berat badan penghidap tuberkulosis tulang belakang lebih stabil. Kekurangan berat badan dapat memperburuk tuberkulosis tulang belakang pada pesakit.

2. Sayur-sayuran

Setiap orang wajib makan sayur setiap hari. Terdapat banyak faedah sayur-sayuran yang baik untuk kesihatan, terutama bagi penghidap tuberkulosis tulang belakang. Sayur-sayuran mengandungi vitamin dan mineral yang meningkatkan daya tahan. Salah satu penyebab tuberkulosis tulang belakang adalah imuniti rendah seseorang. Makan sayur-sayuran disyorkan untuk mengurangkan kesan atau risiko tuberkulosis tulang belakang.

3. Buah-buahan

Buah mengandungi vitamin dan mineral yang baik untuk kesihatan anda, salah satunya meningkatkan daya tahan. Ini memudahkan rawatan tuberkulosis tulang belakang yang dihidapi. Terdapat banyak manfaat buah-buahan, salah satunya adalah menjaga kesihatan pencernaan.

4. Makanan yang Mengandungi Protein

Pengambilan protein haiwan dan sayur-sayuran juga diperlukan oleh penderita tuberkulosis tulang belakang seperti kentang, kacang, keju, susu, dan ikan. Protein boleh digunakan untuk mencegah dan mengurangkan kerosakan yang berlaku pada bahagian yang dijangkiti.

Jangan lupa memberi vaksin untuk mencegah tuberkulosis paru-paru dan tuberkulosis tulang belakang. Anda boleh bertanya kepada doktor mengenai tuberkulosis tulang belakang melalui permohonannya . Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga:

  • Bahaya tuberkulosis pada wanita hamil
  • 4 Langkah Mencegah Tuberkulosis
  • Hati-hati dengan Komplikasi Kerana Tuberkulosis