Kesihatan

Ketahui Mengenai Hipertensi Portal Yang Menyebabkan Varises Esofagus

Jakarta - Hipertensi, yang sering disebut sebagai pembunuh senyap, telah menjadi masalah kesihatan bagi banyak orang selama bertahun-tahun. Tidak percaya? Menurut data WHO pada tahun 2015, sekurang-kurangnya 1.13 bilion orang di dunia menderita tekanan darah tinggi. Itu cukup banyak, bukan?

Bercakap mengenai hipertensi pastinya tidak dapat dipisahkan dari jenisnya. Pertama, hipertensi primer dalam bentuk peningkatan tekanan darah yang tidak diketahui sebabnya. Kedua, terdapat hipertensi sekunder yang disebabkan oleh penyakit lain.

Nah, selain dua perkara di atas, terdapat juga hipertensi portal yang boleh menyerang sesiapa sahaja. Jadi, seperti apa hipertensi portal?

Masalah dengan urat, pelakunya

Hipertensi portal lebih berkaitan dengan laman utama ketahanan darah portal. Hipertensi ini berlaku apabila darah tidak dapat mengalir dengan baik di kawasan hati, dan terdapat lebih banyak tekanan pada vena portal yang langsung menuju ke organ ini.

Terdapat sebilangan faktor yang boleh mencetuskan keadaan ini. Contohnya, sirosis atau pembentukan tisu parut di hati. Nah, sirosis itu sendiri boleh disebabkan oleh hepatitis, pengambilan alkohol, simpanan lemak di hati, atau gangguan saluran empedu. Tetapi perlu diingat, umumnya hipertensi disebabkan oleh hepatitis B dan C. Nah, ini adalah kaitan antara hepatitis dan hipertensi.

Di samping itu, ada faktor lain yang boleh mencetuskan hipertensi portal. Seperti gumpalan darah di vena portal atau jangkitan parasit schistosomiasis yang merosakkan hati, usus, pundi kencing, dan paru-paru. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, penyebab hipertensi tidak diketahui. Pakar menyebutnya sebagai hipertensi portal idiopatik.

Dengan kata lain, hipertensi portal yang disebabkan oleh sirosis hati dan keadaan lain, yang berbeza dengan keadaan hipertensi secara umum. Walaupun tekanan darah tinggi atau darah tinggi yang sering disebabkan secara umum, adalah keadaan di mana tekanan darah seluruh tubuh meningkat dari nilai normal.

Kausaliti

Sudah mengetahui penyebabnya, lalu apa hubungan antara varises esofagus dan hipertensi portal? Varises esofagus adalah pembesaran urat yang tidak normal yang terletak di esofagus atau esofagus. Nah, keadaan ini berlaku kerana hipertensi portal, yang merupakan keadaan peningkatan tekanan pada vena portal.

Vena portal itu sendiri adalah saluran darah yang fungsinya mengalirkan darah dari organ-organ sistem pencernaan (baik hati, limpa, pankreas, esofagus, dan usus) ke hati. Apabila aliran darah ke hati tersekat, tekanan darah di vena portal akan meningkat. Keadaan ini menyebabkan gangguan aliran darah sebelum memasuki vena portal, salah satunya berada di esofagus. Sekiranya anda mempunyai ini, maka risiko mengembangkan varises esofagus akan lebih tinggi.

Orang dengan varises esofagus, umumnya tidak menunjukkan gejala. Tetapi, jika saluran darah pecah dan pendarahan berlaku, penghidapnya akan mengalami gejala tertentu. Sebagai contoh:

  • Sakit perut.

  • Pening, malah kehilangan kesedaran.

  • Muntah darah dengan jumlah darah yang banyak.

  • Mengalami gejala penyakit hati, seperti penyakit kuning, lebam atau pendarahan yang mudah, dan pengumpulan cecair di dalam perut.

  • Najis berwarna hitam dan disertai dengan darah (melena).

Ada aduan kesihatan atau ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Kenapa anda boleh meminta doktor pakar secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • Varises Esofagus Boleh Menyebabkan Gangguan Hati?
  • 7 Jenis Makanan yang Harus Dielakkan Orang yang Menghidap Hipertensi
  • Petua untuk Mencegah Tekanan Darah Meningkat Secara drastik