Kesihatan

Harus Tahu, Inilah Cara Kuat untuk Meningkatkan Ingatan

, Jakarta - Tidak sedikit orang yang mudah melupakan sesuatu yang penting. Sebenarnya, dia masih cukup muda untuk mengalami penuaan. Kadang kala, ini boleh memberi kesan negatif terhadap prestasi anda di syarikat. Oleh itu, anda mesti tahu bagaimana meningkatkan memori agar tidak mudah dilupakan. Berikut adalah beberapa cara untuk anda melakukannya!

Kaedah Berkesan untuk Meningkatkan Ingatan

Ingatan yang kuat bergantung pada kesihatan dan kecergasan otak seseorang. Otak manusia mempunyai kemampuan luar biasa untuk menyesuaikan diri dan berubah, walaupun usia seseorang tidak lagi muda. Keupayaan ini juga dikenali sebagai neuroplasticity. Dengan rangsangan yang betul, otak dapat membentuk jalur saraf baru, mengubah hubungan yang ada, dan menyesuaikan diri dan bertindak balas dengan cara yang berbeza.

Baca juga: Petua Meningkatkan Ingatan

Keupayaan otak yang luar biasa ini dapat membentuk semula fungsi sebenarnya yang berkaitan dengan pembelajaran dan ingatan. Anda boleh memanfaatkan beberapa yang semula jadi untuk meningkatkan kemampuan kognitif, kemampuan untuk mempelajari maklumat baru, hingga ingatan. Berikut adalah beberapa cara yang boleh dilakukan untuk meningkatkan memori:

1. Latih Otak

Cara pertama yang dapat dilakukan untuk terus meningkatkan ingatan adalah dengan melatih otak secara berkala. Apabila anda menunjukkan dewasa, otak telah mengembangkan berjuta-juta jalur saraf yang berguna untuk memproses dan mengingat maklumat dengan cepat, menyelesaikan masalah sehari-hari, untuk melaksanakan semua tugas rutin.

Untuk memastikan kawasan ini berfungsi dengan baik, anda mesti merangsang otak untuk terus tumbuh dan berkembang. Ingatan seperti kekuatan otot yang memerlukan anda terus menggunakannya atau fungsinya akan merosot. Semakin kerap anda melatih otak, semakin baik organ memproses dan mengingat maklumat. Cara terbaik untuk meningkatkan ingatan adalah dengan memecahkan rutin dan melakukan sesuatu yang baru sehingga laluan otak berkembang.

Baca juga: 6 Kaedah Berkesan untuk Mencegah demensia pikun pada usia produktif

2. Lakukan Aktiviti Fizikal secara berkala

Walaupun latihan mental penting untuk menjaga kesihatan otak, itu tidak bermaksud aktiviti fizikal tidak berguna. Dengan melakukan senaman secara teratur, anda dapat membantu otak anda tetap cerdas untuk berfikir. Ini berlaku kerana terdapat peningkatan oksigen ke otak dan mengurangkan risiko gangguan yang menyebabkan kehilangan ingatan, seperti diabetes dan penyakit kardiovaskular.

Di samping itu, senaman juga meningkatkan kesan bahan kimia otak yang bermanfaat dan mengurangkan hormon stres. Perkara yang paling penting tentang bagaimana meningkatkan ingatan di otak adalah bahawa senaman dapat memberi manfaat kepada neuroplastik yang meningkatkan faktor pertumbuhan, dan merangsang pembentukan hubungan saraf baru. Oleh kerana itu, peningkatan otak untuk mengingat sesuatu menjadi lebih berkesan.

Kemudian, jika anda mempunyai pertanyaan mengenai bagaimana otak berfungsi dan perkara lain yang berkaitan dengan kesihatan, doktor dari sedia menolong. Ia sangat mudah, hanya secara sederhana muat turun permohonan dan dapatkan kemudahan yang berkaitan dengan akses kesihatan hanya dengan telapak tangan anda!

Baca juga: Mudah dilupakan? Mungkin inilah sebabnya

3. Cukup Tidur

Anda juga harus mendapat tidur yang cukup mengikut keperluan badan anda. Rata-rata orang dewasa memerlukan antara 7.5 hingga 9 jam tidur setiap malam. Apabila anda kurang tidur, beberapa masalah yang berkaitan dengan ingatan, kreativiti, kemahiran menyelesaikan masalah, dan kemahiran berfikir kritis boleh merosot. Tidur juga sangat penting sebagai cara untuk meningkatkan ingatan yang lebih asas. Tidur diperlukan untuk penyatuan memori yang aktivitinya dapat meningkatkan memori utama sambil tidur nyenyak.

Itulah beberapa perkara yang boleh anda lakukan sebagai cara untuk meningkatkan ingatan anda agar anda tidak lupa dengan mudah. Dengan menerapkan semua perkara ini secara teratur, diharapkan ingatan anda akan menjadi lebih kuat agar semua perkara penting tidak dilupakan. Selain itu, jangan lupa makan makanan yang dapat meningkatkan fungsi otak.

Rujukan:

Panduan Bantuan. Diakses pada tahun 2020. Cara Meningkatkan Ingatan Anda.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 14 Cara Semula jadi untuk Meningkatkan Ingatan Anda.