Kesihatan

Ini adalah 3 Cara Betul untuk Merawat Kulit yang Terkena Psoriasis

, Jakarta - Psoriasis adalah keadaan autoimun kronik yang menyebabkan penumpukan sel kulit dengan cepat. Penumpukan sel ini menyebabkan keradangan dan kemerahan di sekitar kulit. Skala psoriatik khas berwarna putih keputihan dan berkembang pada tompok-tompok merah tebal. Kadang kala, tompok ini akan retak dan berdarah.

Psoriasis adalah hasil dari proses pengeluaran kulit yang dipercepat. Biasanya, sel kulit tumbuh jauh di dalam kulit dan perlahan-lahan naik ke permukaan. Akhirnya, mereka jatuh. Kitaran hidup tipikal sel kulit adalah satu bulan.

Pada orang dengan psoriasis, proses pengeluaran ini dapat berlaku hanya dalam beberapa hari. Oleh itu, sel kulit tidak mempunyai masa untuk jatuh. Pengeluaran berlebihan yang cepat ini membawa kepada penambahan sel kulit. Keadaan ini biasanya berkembang pada sendi, seperti siku dan lutut, yang boleh berkembang di mana sahaja di badan, termasuk tangan, kaki, siku, kulit kepala, leher, dan muka.

Baca juga: 8 Jenis Psoriasis Yang Perlu Anda Ketahui

Rawatan psoriasis bertujuan untuk mengurangkan keradangan dan penskalaan, memperlambat pertumbuhan sel kulit, dan menghilangkan plak. Rawatan psoriasis tergolong dalam tiga kategori:

Rawatan Topikal

Krim dan salap yang disapukan terus ke kulit dapat membantu mengurangkan psoriasis ringan hingga sederhana. Rawatan psoriasis topikal, termasuk:

  1. Kortikosteroid topikal

  2. Retinoid topikal

  3. anthralin

  4. Analog vitamin D

  5. Asid salisilik

  6. Pelembap

  7. Ubat sistemik

Orang dengan psoriasis sederhana hingga teruk dan mereka yang tidak memberi tindak balas yang baik terhadap jenis rawatan lain mungkin perlu mengambil ubat oral atau suntikan. Sebilangan besar ubat ini mempunyai kesan sampingan yang teruk. Doktor biasanya menetapkannya untuk jangka masa yang pendek. Ubat-ubatan ini termasuk:

  1. Methotrexate

  2. Siklosporin (Sandimmune)

  3. Retinoid

Terapi Cahaya

Rawatan psoriasis ini menggunakan sinar ultraviolet (UV) atau cahaya semula jadi. Cahaya matahari membunuh sel darah putih yang terlalu aktif yang menyerang sel kulit yang sihat dan menyebabkan pertumbuhan sel yang cepat. Kedua-dua sinar UVA dan UVB dapat membantu mengurangkan gejala psoriasis ringan hingga sederhana.

Baca juga: Hati-hati dengan 5 Makanan Pencetus Psoriasis Ini

Sebilangan besar orang dengan psoriasis sederhana hingga teruk akan mendapat manfaat daripada kombinasi rawatan. Jenis terapi ini menggunakan lebih daripada satu jenis ubat untuk mengurangkan gejala. Sebilangan orang mungkin menggunakan rawatan yang sama sepanjang hidup mereka. Orang lain mungkin perlu menukar rawatan sesekali jika kulit mereka berhenti bertindak balas terhadap apa yang mereka gunakan.

Cadangan Diet

Makanan tidak dapat menyembuhkan atau bahkan merawat psoriasis, tetapi makan dengan lebih baik dapat mengurangkan gejala. Sekiranya anda berlebihan berat badan, menurunkan berat badan dapat mengurangkan keparahan keadaan ini.

Menurunkan berat badan juga dapat menjadikan rawatan lebih berkesan. Tidak jelas bagaimana berat badan berinteraksi dengan psoriasis, jadi walaupun gejala anda tidak berubah, penurunan berat badan tetap baik untuk kesihatan anda secara keseluruhan.

Baca juga: Program Diet Paleo Dapatkah Menyembuhkan Psoriasis, Benarkah?

Kurangkan pengambilan lemak tepu anda dan tingkatkan pengambilan protein tanpa lemak yang mengandungi asid lemak omega-3, seperti salmon, sardin, dan udang. Sumber tanaman omega-3, termasuk walnut, biji rami, dan kacang soya.

Psoriasis menyebabkan keradangan. Makanan tertentu juga menyebabkan keradangan. Mengelakkan makanan tersebut dapat memperbaiki gejala. Makanan ini termasuk daging merah, gula halus, makanan yang diproses, dan produk tenusu.

Pengambilan alkohol boleh meningkatkan risiko timbulnya psoriasis. Kurangkannya atau hentikan sama sekali. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan penggunaan alkohol, doktor anda dapat membantu anda membuat rancangan rawatan.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cara merawat kulit yang terkena psoriasis dengan betul, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .