Kesihatan

6 Petua Mengurangkan Senjata dengan Barbell

, Jakarta - Bagi anda yang suka memakai pakaian tanpa lengan atau pakaian yang sesuai dengan badan anda, anda akan merasa kurang yakin apabila lengan anda terlalu longgar. Ini mungkin kerana anda tidak melakukan latihan yang cukup untuk mengecilkan lengan.

Latihan menggunakan barbel adalah salah satu cara yang boleh dilakukan untuk mengecilkan lengan. Malangnya, anda mungkin tidak memaksimumkan barbel yang anda miliki. Atau semasa latihan dengan barbel, anda mungkin terlepas pergerakan tertentu. Ini menyebabkan penggunaan latihan menjadi kurang optimum. Ayuh, ikuti petua di bawah ini untuk hasil maksimum!

  1. Mencangkung Semasa Mengangkat Barbell

Untuk mengecilkan lengan, anda boleh melakukan senaman setinggan . Caranya adalah dengan memegang barbel dengan berat 2.5–3 kilogram di kedua-dua tangan. Kedudukannya adalah untuk membuka kedua kaki dengan ukuran setengah meter dan kemudian lakukan setinggan . Kedua-dua lengan berada di depan dada dalam keadaan mencengkam. Setiap kali badan turun, kunci kedua-dua lengan untuk memanfaatkan sepenuhnya setinggan apa awak buat.

  1. Mengikuti Pergerakan Tinju

Anda boleh lakukan teguran - potongan atas sambil membawa barbel. Kuncinya adalah mengencangkan otot lengan. Untuk hasil maksimum, anda boleh menyesuaikan kelajuan. Lakukan pergerakan ini selama 2-3 minit dengan 2 pengulangan.

  1. Tolak dengan Barbell

Biasanya jika tolak naik Dengan barbel, anda meletakkan barbell di perut anda supaya perut anda lebih terkunci dan terbentuk. Di lengan anda, anda boleh mendapatkan kesan yang sama dengan memegang barbel kecil di kedua tangan dan kemudian lakukan tolak naik . Anda dapat membakar lebih banyak kalori kerana usaha yang anda gunakan lebih besar. Lakukan pergerakan setiap hari selama 1-2 minit.

  1. Papan

Siapa yang mengatakannya papan tidak boleh menjadi senaman yang baik untuk lengan? Sebaliknya, anda boleh mengetatkan lengan dengan melakukan papan sekurang-kurangnya 1-2 minit setiap hari. Kaedah paling berkesan papan adalah dengan meletakkan lengan selari dan membahagikan berat badan pada lengan dan paha. Untuk memberikan tekanan dan keseimbangan tambahan, anda boleh papan sambil memegang barbel.

Dengan anda lakukan papan sambil mengekalkan keseimbangan, tenaga dan kalori yang digunakan lebih besar, jadi sangat berkesan untuk membakar lemak di lengan. Lakukan latihan ini selama 30 saat untuk hasil maksimum.

  1. Regangan dengan Barbell

Anda mesti berjaya regangan betul? Caranya adalah dengan mengangkat kedua-dua tangan di atas kepala anda, kemudian meregangkan kedua-dua belah badan sehingga anda dapat merasakan tulang dada anda menonjol. Sebagai variasi, anda boleh melakukannya sambil membawa barbel. Satu barbel untuk setiap tangan. Penambahan beban akan menjadikan pembakaran di lengan bawah lebih banyak memanfaatkan. Bonus adalah bahawa lengan atas anda dapat lebih jelas dan tegas.

  1. Barbell konvensional

Pasti anda sudah tahu bagaimana melakukan latihan konvensional, iaitu latihan barbell dengan gerakan menaikkan dan menurunkan lengan ketika anda memegang barbell. Untuk menjadikannya lebih mencabar, anda boleh melakukannya semasa berada dalam kedudukan setengah jongkok dan pada hitungan kedua puluh selama 30 saat dan kemudian ulangi selama 2-3 kali.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cara mengurangkan dan mengetatkan lengan, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Baca juga:

  • Membengkokkan Kaki Selepas Latihan Bolehkah Mengalami Vena Varikos?
  • Perbezaan Antara Vegan dan Vegetarian, Mana Yang Lebih Sihat?
  • Harus Tahu, 5 Khasiat Susu Kambing untuk Kesihatan