Kesihatan

Harus Tahu, 4 Cara Merawat Stenosis Tunjang

, Jakarta - Penyempitan tulang belakang atau stenosis tulang belakang biasanya berlaku pada orang berusia lebih dari 50 tahun. Di samping itu, keadaan ini juga dapat dialami oleh orang yang dilahirkan dengan penyempitan rongga tulang belakang atau mengalami kecederaan saraf tunjang. Mari lihat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk merawat stenosis tulang belakang.

Baca juga: Warga Emas, Berhati-hati dengan Penyasaran Stenosis Tunjang

Stenosis Tunjang, Abnormaliti Penyempitan di Tulang Belakang

Stenosis tulang belakang adalah gangguan yang disebabkan oleh penyempitan ruang di tulang belakang. Penyempitan yang berlaku akan menyebabkan tekanan pada saraf tunjang. Stenosis tulang belakang biasanya berlaku di leher dan punggung bawah dengan keparahan gejala bergantung pada berapa banyak penyempitan menekan pada saraf.

Menderita Stenosis Tunjang, Inilah Gejala yang Akan Anda alami

Beberapa gejala yang boleh menjadi tanda bahawa anda mengalami stenosis tulang belakang termasuk:

 • Tubuh menjadi tidak seimbang dan jantung senang.

 • Sakit dan kekejangan berterusan di punggung bawah ketika berjalan dan di kaki. Kesakitan akan bertambah baik sekiranya penghidap membongkokkan badannya ke hadapan.

 • Mati rasa atau kesemutan di kaki, lengan, telapak tangan, dan telapak kaki.

 • Kelemahan pada kaki. Keadaan ini dapat mempengaruhi pergerakan dengan ketara.

Gejala yang dialami pada orang dengan stenosis tulang belakang akan berlaku secara beransur-ansur. Mungkin orang dengan keadaan ini tidak mengalami gejala pada awal penampilan stenosis tulang belakang. Namun, jika penyempitan memberi tekanan lebih besar pada saraf, keadaannya akan bertambah buruk.

Baca juga: Gejala Stenosis Tunjang Yang Perlu Anda Ketahui

Ini Menyebabkan Seseorang Boleh Mengalami Stenosis Tunjang

Terdapat beberapa pencetus yang boleh menjadi penyebab stenosis tulang belakang pada seseorang, iaitu:

 • Menderita kecacatan tulang belakang sejak dilahirkan.

 • Kecederaan saraf tunjang secara tidak sengaja.

 • Mempunyai tumor pada saraf tunjang, vertebra, atau pada membran yang melapisi saraf tunjang.

 • Menghidap penyakit Paget, iaitu keadaan di mana tulang tumbuh secara tidak normal.

 • Scoliosis adalah kecacatan bentuk tulang belakang.

Penuaan adalah penyebab biasa stenosis tulang belakang. Seiring bertambahnya usia, tisu tulang belakang seperti ligamen mulai menebal dan tulang menjadi lebih besar, memberi tekanan pada saraf.

Inilah Beberapa Cara Merawat Stenosis Tunjang

Rawatan akan dilakukan mengikut lokasi dan keparahan gejala, seperti:

 1. Mengambil ubat sebagai langkah awal rawatan. Biasanya penghidap akan mengambil ubat sakit, atau ubat antidepresan untuk mengurangkan kesakitan yang berterusan.

 2. Fisioterapi. Terapi ini berguna untuk meningkatkan keseimbangan badan, meningkatkan daya tahan dan kekuatan badan, dan menjaga kelenturan dan kestabilan tulang belakang.

 3. Suntikan kortikosteroid. Tujuannya adalah untuk mengurangkan keradangan saraf yang terjepit dan melegakan kesakitan. Suntikan ini tidak boleh dilakukan terlalu kerap kerana boleh menyebabkan tulang dan tisu penghubung melemah di kawasan tersebut.

 4. Operasi. Prosedur ini dilakukan sekiranya kaedah lain tidak menunjukkan hasil yang baik. Pembedahan ini bertujuan untuk menghilangkan tekanan pada saraf tunjang secara kekal dengan mewujudkan ruang di saluran tulang belakang.

Baca juga: Latihan Kecergasan Yang Boleh Dilakukan Orang Dengan Stenosis Tunjang

Oleh itu, anda perlu menjaga pengambilan nutrien yang anda makan untuk menjaga kesihatan badan dan badan agar dapat mengurangkan tekanan yang berlaku pada tulang belakang. Sekiranya ada masalah dengan keadaan kesihatan anda, lebih baik membincangkannya secara langsung dengan doktor pakar mengenai permohonan tersebut melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Bukan itu sahaja, anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan. Tanpa kerumitan, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!