Kesihatan

Menyukarkan Duduk, Inilah 4 Cara Merawat Fistula Anal

Jakarta - Fistula dubur berlaku apabila terdapat jangkitan di terowong yang menghubungkan kulit dan dubur. Anus adalah bukaan kecil di mana najis dikeluarkan dari badan. Di dalamnya, terdapat sejumlah kelenjar kecil, jika ada penyumbatan yang memungkinkan pembentukan abses. Abses ini boleh berkembang menjadi fistula.

Sebenarnya, fistula akibat abses yang berlaku disebabkan penyumbatan salah satu kelenjar di rektum jarang berlaku. Biasanya, keadaan perubatan tertentu boleh membahayakan fistula, seperti tuberkulosis, penyakit kelamin, atau penyakit yang mempengaruhi usus. Inilah sebabnya mengapa fistula dubur memerlukan rawatan segera.

Gejala yang sering terjadi ketika anda mengalami gangguan kesihatan ini adalah rasa sakit dan perubahan warna rektum menjadi kemerahan dan bengkak. Anda mungkin mengalami pendarahan, sakit ketika membuang air kecil dan buang air besar, demam, dan pelepasan berbau busuk dari rektum. Sudah tentu, ini mengganggu keselesaan dan aktiviti, terutamanya ketika anda duduk.

Baca juga: Hati-hati dengan Fistula Anal, Menyebabkan Tumbuk dan Pundi kencing

Bagaimana Merawat Fistula Anal?

Rawatan fistula dubur dilakukan secara pembedahan, kerana gangguan kesihatan ini jarang sembuh dengan sendirinya. Pemilihan kaedah pembedahan bergantung pada kedudukan fistula, sama ada saluran tunggal atau bercabang ke arah yang berbeza. Matlamat pembedahan adalah merawat fistula sambil mengelakkan kerosakan pada otot sfinkter berbentuk cincin yang membuka dan menutup saluran dubur. Pilihan pembedahan adalah seperti berikut:

  • Fistulotomi

Cara merawat fistula dubur pertama dengan fistulotomi. Prosedur ini melibatkan pemotongan sepanjang fistula untuk membukanya, sehingga sembuh kemudian dan meninggalkan parut yang sekata. Rawatan ini dianggap cukup berkesan, walaupun dalam beberapa keadaan hanya sesuai untuk fistula yang tidak melintasi banyak otot sfingter, kerana ini menimbulkan risiko kecil untuk inkontinensia.

Baca juga: Darah dan Pus Muncul di Najis, Bolehkah Fistula Anal

  • Teknik Seton

Sekiranya fistula melewati sebahagian besar otot sfingter, doktor anda mungkin mengesyorkan memasukkan seton, sehelai benang pembedahan yang telah ditinggalkan di fistula selama beberapa minggu agar tetap terbuka. Keadaan ini membantu mengering dan sembuh tanpa memotong otot sfinkter.

  • Bioprosthetics

Kaedah lain untuk merawat fistula dubur adalah dengan bioprosthetics, yang dilakukan ketika fistula dubur berisiko tinggi untuk mengalami inkontinensia adalah dengan menggunakan prosedur bioprosthetic. Ini adalah palam berbentuk kerucut yang terbuat dari tisu haiwan yang digunakan untuk menyekat bukaan dalaman fistula.

  • Gam Fibrin

Penggunaan gam fibrin sebagai kaedah rawatan fistula dubur adalah kaedah bukan pembedahan yang ada. Gam khas disuntik ke dalam fistula untuk membantu menutup fistula dan menyembuhkannya. Hasilnya mungkin lebih tahan lama daripada fistulotomi, tetapi mungkin merupakan pilihan terbaik untuk fistula yang tidak melalui otot sfingter kerana tidak perlu dipotong.

Baca juga: Lubang Kecil Muncul Dekat Anus, Perlu Pembedahan?

Semua kaedah merawat fistula dubur dengan pembedahan selalu mempunyai risiko. Oleh itu, anda harus meminta doktor terlebih dahulu sebelum memilihnya. Bagaimana, tidak lama lagi muat turun permohonan , kerana dengan ini, anda tidak perlu lagi bersusah payah datang ke hospital dan mencari jadual latihan. Bukan itu sahaja, aplikasinya Mereka juga mempunyai perkhidmatan untuk membeli ubat-ubatan dan memeriksa makmal, anda tahu!