Kesihatan

Pepaya adalah salah satu buah yang sangat senang dijumpai dan tentunya harganya juga murah

, Jakarta - Pepaya adalah salah satu buah yang sangat senang dijumpai dan tentunya harganya juga murah. Buah ini, yang mempunyai kulit hijau dan daging oren, memberikan banyak manfaat kepada tubuh jika dimakan secara berkala. Nampaknya, bukan hanya buah yang dapat memberi manfaat, bunga dari betik juga baik untuk dimakan, anda tahu.

Umumnya orang tahu bahawa bahagian betik lain yang boleh dimakan adalah daun. Tetapi nampaknya, bunga pokok betik juga boleh baik untuk tubuh kerana kandungan yang terdapat di dalamnya. Oleh itu, tidak ada salahnya untuk tidak mengetahui apa faedah bunga betik untuk tubuh. Inilah ulasan lengkapnya!

Baca juga: 7 Khasiat Buah Pepaya untuk Kesihatan

Khasiat Bunga Pepaya untuk Kesihatan

Bunga betik mempunyai nilai pemakanan yang sangat tinggi apabila dimakan oleh badan. Bahagian pokok betik ini telah digunakan untuk mencegah pelbagai penyakit sejak zaman berzaman. Sebilangan buah betik ini dapat diolah menjadi ubat herba yang berkesan untuk merawat banyak penyakit.

Di sebalik rasa pahit, ternyata terdapat banyak zat yang penting dan juga diperlukan oleh tubuh untuk menjaga kesihatan. Kandungan seperti karbohidrat, protein, lemak, hingga pelbagai jenis mineral seperti kalsium, fosforus, zat besi dan natrium. Selain itu, kandungan vitamin A, B1, C, E hingga antioksidan juga sangat baik untuk tubuh.

Oleh itu, anda dapat mengetahui beberapa perkara yang boleh diperolehi oleh tubuh sekiranya anda kerap mengambil bunga betik. Berikut adalah beberapa faedah yang dapat dirasakan oleh tubuh:

Pencernaan yang lancar

Tidak hanya buah betik yang dapat dimakan untuk memudahkan pencernaan, bahagian bunga juga dapat memberikan manfaat yang sama. Sekiranya bunga diproses dan dimakan secara berkala, organ pencernaan penting dalam badan akan menjadi lebih sihat. Kandungan nutrisi yang sangat baik juga dapat membantu proses metabolisme tubuh untuk menjaga kesihatan dan keperluan nutrisi tubuh.

Baca juga: Selain buah, daun betik juga mempunyai manfaat kesihatan

Merawat Diabetes

Bunga betik juga dikatakan berkesan untuk mengubati diabetes yang berlaku. Anda boleh menggunakannya dengan memakan rebusan bunga atau memakannya secara langsung. Kandungan nutrien di dalamnya dapat mengurangkan kadar insulin pada penderita diabetes. Walaupun begitu, tidak ada kajian pasti yang berkaitan dengan pengambilan bunga betik untuk mengekalkan kadar gula dalam tubuh.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai faedah bunga betik untuk tubuh, doktor dari dapat menjawab semua soalan anda. Ini sangat mudah, anda hanya muat turun permohonan dalam telefon pintar digunakan untuk mendapatkan akses mudah ke kesihatan.

Mencegah barah

Manfaat lain dari bunga betik adalah untuk mencegah barah yang menyerang. Bunga betik kaya dengan flavonoid dan antioksidan yang dapat melawan radikal bebas. Bunga betik juga dapat mengekalkan kestabilan sistem imun. Ini diperoleh dari getah putih susu yang terdapat di dalam daun. Anda boleh mendapat faedah ini apabila daun betik diproses dengan cara apa pun.

Menambah selera makan

Seseorang yang ingin menambah berat badan dengan menambah selera makan boleh memakan bunga betik. Walaupun pahit, bunga itu sangat berkesan untuk meningkatkan selera makan. Cuba memproses tanaman sebagai sayur ketika makan dengan nasi untuk mengurangkan rasa pahit yang timbul.

Baca juga: Jarang Diketahui, Inilah Khasiat Daun Pepaya untuk Kesihatan

Itulah beberapa faedah yang diperoleh oleh tubuh ketika memakan bunga betik secara berkala. Dengan mengetahui beberapa kebaikan salah satu bahagian pokok betik, diharapkan badan anda menjadi lebih sihat. Walaupun pahit, ketika memakannya, apa yang mesti diingat adalah faedah yang diperoleh.

Rujukan:
Buah Berkhasiat. Diakses pada tahun 2020. Khasiat daun betik, biji, bunga dan akar pokok betik.
Sentiasa sihat. Diakses pada tahun 2020. Manfaat Kesihatan Bunga Pepaya Dapat Mencegah Kanser!