Kesihatan

Asid Urik pada Usia Muda, Apa yang Menyebabkannya?

, Jakarta - Gout adalah keadaan yang dicirikan oleh rasa sakit yang tidak tertahankan, bengkak, dan sensasi terbakar di kawasan sendi. Penyakit ini biasanya menyerang sendi di kawasan jari, pergelangan kaki, jari kaki, dan lutut. Bahayanya, penyakit ini tidak hanya dialami oleh orang tua, gout juga menyerang pada usia muda. Apa yang menyebabkannya?

Baca juga: Perbezaan Antara Rheumatisme dan Gout

Apa yang Menyebabkan Gout pada Zaman Muda?

Sejak kebelakangan ini, gout sering dialami oleh golongan muda. Asid urik sebenarnya adalah produk akhir metabolisme makanan yang akan diproses menjadi air kencing. Apabila kadarnya terlalu tinggi, ini menunjukkan bahawa anda makan terlalu banyak makanan yang menyebabkan halangan keluar. Akibatnya, badan terlalu aktif untuk menghasilkan asid urik melebihi had normal.

Gout pada masa remaja menunjukkan jika penghidapnya memakan terlalu banyak makanan yang mengandung purin tinggi. Apabila bahan-bahan ini dicerna oleh badan, tubuh akan menghasilkan asid urik secara automatik. Oleh itu, apabila anda makan makanan dengan purin yang tinggi, kadar asid urik dalam badan akan seimbang secara automatik.

Baca juga: Perhatikan 5 penyebab gout ini

Diet yang lemah adalah Sebab utama

Lama kelamaan, semakin banyak orang tidak peduli dengan kandungan makanan yang mereka makan. Sekiranya mereka menyedarinya, inilah yang boleh mencetuskan pembentukan asid urik dalam badan.

Bukan hanya diet, faktor genetik juga mempengaruhi. Apabila salah seorang ahli keluarga mempunyai sejarah penyakit yang sama, kemungkinan asid urik akan diturunkan kepada generasi akan datang.

Oleh itu, apabila anda mempunyai sejarah gout dan anda gemar makan makanan yang tidak sihat, anda mesti berhati-hati dengan melakukan pemeriksaan berkala di hospital terdekat untuk mengelakkan penyakit gout.

Bukan hanya itu, gout akan mudah menyerang orang yang gemuk, diabetes, darah tinggi, dan penyakit buah pinggang. Bagi anda yang sudah mempunyai sejarah gout, anda harus mengelakkan makanan berikut, ya!

  • Minuman Soda dan Alkohol

Kedua-dua jenis minuman ini mencetuskan peningkatan asid urik dalam badan. Ditambah dengan pemanis buatan, minuman ini akan merangsang badan untuk menghasilkan banyak purin.

  • Beberapa Jenis Sayuran Hijau

Sayuran hijau tentunya sangat baik untuk kesihatan tubuh, tetapi beberapa jenis sayuran hijau juga dapat mencetuskan peningkatan kadar asid urik dalam badan. Orang yang menghidap gout, beberapa jenis sayuran hijau yang harus dielakkan, yaitu asparagus, kembang kol, bayam, dan cendawan.

  • Daging

Tahukah anda bahawa protein dalam makanan boleh menyebabkan gout mengembang di dalam badan? Protein yang dimaksudkan terdapat dalam daging sapi, ayam, dan makanan laut. Daging ini diketahui mengandungi 150 miligram purin dalam setiap 100 gram berat daging.

Baca juga: Ketahui Tanda-Tanda Kolesterol dan Gout

Selain menghindari jenis makanan ini, gout pada usia muda dapat dielakkan dengan selalu menjaga gaya hidup yang sihat dengan makan makanan berkhasiat yang seimbang, memakan banyak air, menguruskan tekanan dengan baik, dan bersenam secara teratur. Apabila gaya hidup yang sihat telah dijalankan, Anda tidak hanya akan menghindari gout, tetapi juga penyakit lain yang berpotensi membahayakan kesihatan anda.

Rujukan:

NCBI. Diakses pada tahun 2020. Karakteristik Klinikal Gout Awal dan Lewat.

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Punca Gout.

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Gout.