Kesihatan

Suka Memakan Epal Hijau, Apa Faedahnya?

, Jakarta - Kita mungkin lebih kerap melihat atau memakan epal merah daripada epal hijau. Di Indonesia, epal hijau memang lebih jarang dibandingkan dengan epal merah. Sebenarnya, epal hijau tidak kurang sihat daripada epal merah. Melancarkan dari garis kesihatan, Epal hijau juga mengandungi beta karoten yang cukup tinggi dan mempunyai sejumlah kalori dan karbohidrat hingga 10 peratus lebih rendah daripada epal merah.

Bukan hanya itu, epal hijau juga mengandungi polifenol yang bertindak sebagai antioksidan. Melihat semua kandungan dalam epal hijau, berikut adalah manfaat kesihatan yang dapat diperoleh ketika memakan epal hijau.

Baca juga: Apple Merah berbanding Apple Hijau, Mana Yang Lebih Sihat?

Kebaikan Apple Green untuk Kesihatan

Berikut adalah faedah epal hijau untuk kesihatan yang dikumpulkan dari: Kesihatan Reaktif , itu dia :

  1. Membantu Menurunkan Berat Badan

Epal adalah salah satu buah yang sinonim dengan diet. Kandungan serat yang tinggi adalah sebab utama mengapa buah ini sangat sesuai untuk dimakan semasa menjalani diet. Serat dalam epal memerlukan masa yang lama untuk dicerna, sehingga anda merasa kenyang lebih lama dan kurang lapar.

  1. Menurunkan Risiko Kanser

Epal terkenal dengan kandungan antioksidan. Baiklah, kandungan flavonoid dan fitokimia dalam epal memberikan sumbangan besar dalam mengurangkan sel penyebab barah. Jenis antioksidan ini mampu menangkal radikal bebas yang boleh menghidap barah.

  1. Menguatkan Tulang

Epal hijau adalah sumber vitamin C yang baik untuk membantu penghasilan kolagen dan mengekalkan kepadatan tulang. Jadi, pengambilan epal hijau secara berkala dapat membantu mengurangkan risiko osteoporosis di kemudian hari.

Baca juga: Khasiat Epal Yang Sesuai untuk 6 Penyakit Ini

  1. Menyahtoksin Hati

Manfaat epal hijau seterusnya adalah membantu menyahtoksik hati. Kandungan serat dan antioksidan meningkatkan pengeluaran hempedu, yang berguna untuk membuang toksin sebelum sampai ke hati.

  1. Pencernaan yang sihat

Nutrien dalam epal hijau dapat membantu meningkatkan bakteria "baik" di usus anda. Kekurangan bakteria baik, terutama pada orang gemuk, dapat meningkatkan risiko gangguan metabolik dan keradangan. Oleh itu, pengambilan epal hijau secara berkala membantu mengurangkan risiko kesan buruk ini.

  1. Menguatkan Sistem Imun

Sistem kekebalan tubuh yang lemah memudahkan tubuh menangkap jangkitan. Nampaknya, epal hijau mampu menguatkan sistem imun melalui sifat antioksidannya. Oleh itu, jika anda tidak mahu mudah sakit, cubalah makan epal hijau secara berkala.

  1. Pertajamkan Penglihatan Anda

Makan sebiji epal hijau setiap hari dapat membantu menajamkan penglihatan. Kandungan antioksidan, vitamin C dan fitonutrien yang berfungsi melawan radikal bebas di retina, sambil melindungi lensa dan menyembuhkan luka pada kornea dengan lebih cepat.

Baca juga: Sebab-sebab Apple menurunkan berat badan

Lebih berminat untuk makan epal hijau? Kami mengesyorkan agar anda selalu memakan buah bersama kulit. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai buah ini, anda boleh bertanya kepada pakar pemakanan melalui aplikasi tersebut . Melalui aplikasi tersebut, anda boleh menghubungi pakar pemakanan kapan saja dan di mana sahaja melalui e-mel Berbual , dan Suara / Panggilan video .

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 10 Manfaat Kesihatan Epal yang Kesan.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang perlu diketahui mengenai epal.
Kesihatan Reaktif. Diakses pada tahun 2020. 7 Manfaat Kesihatan Epal Hijau.