Kesihatan

Cara yang betul untuk merawat kucing berambut pendek

, Jakarta - Kucing domestik berambut pendek adalah salah satu baka kucing yang paling digemari. Tidak seperti merawat kucing Angora atau kucing berambut panjang jenis lain, merawat kucing dengan bulu pendek lebih mudah, jadi sangat sesuai untuk anda yang sering sibuk di luar rumah. Tidak memerlukan banyak masa untuk memandikan kucing anda, memotong kuku kucing anda, atau merawat bulunya.

Walaupun merawatnya cukup sederhana, itu tidak bermaksud anda tidak peduli atau tidak melakukannya dengan betul. Untuk memastikan bahawa kucing peliharaan anda mempunyai kualiti hidup yang terbaik, penting untuk belajar bagaimana merawatnya dengan betul. Jadi, apa yang harus anda perhatikan ketika anda memelihara kucing berambut pendek? Lihat ulasan berikut!

Baca juga: Cara merawat kucing peliharaan sehingga tidak mendapat toksoplasmosis

Petua Merawat Kucing Berambut Pendek

Berikut adalah beberapa petua untuk merawat kucing berambut pendek yang boleh anda lakukan:

Lawati Doktor Haiwan secara berkala

Kucing mungkin tidak suka pergi ke doktor haiwan sama seperti anda tidak suka pergi ke doktor haiwan. Walau bagaimanapun, penting untuk membawa kucing berambut pendek anda ke doktor haiwan secara berkala, supaya anda dapat memastikannya sihat. Doktor haiwan anda akan memberi kucing anda vaksinasi yang diperlukan untuk kekal sihat. Doktor haiwan juga dapat mengesan masalah kesihatan yang timbul, sehingga mereka dapat dirawat lebih awal dan mencegahnya menjadi lebih teruk.

Beri Air secukupnya

Kucing berambut pendek mudah menjadi kering, terutamanya pada bulan-bulan musim panas. Oleh itu, letakkan semangkuk air di dekat mangkuk makanannya supaya dia boleh datang dan minum dengan kerap. Pastikan untuk mengisi semula ketika kosong atau untuk menukar air jika air tidak kelihatan bersih. Anda boleh menyimpan banyak mangkuk air di sekitar rumah jika anda ingin memastikan bahawa kucing anda mempunyai akses mudah ke air minuman.

Beri perhatian

Walaupun jenis kucing dengan rambut pendek, seperti kucing domestik atau kucing Shorthair Britain termasuk kucing bebas, tetapi itu tidak bermakna mereka tidak perlu dijemput untuk bermain, anda masih perlu meluangkan masa untuk mengajak mereka bermain supaya hubungan anda juga terjaga dengan baik.

Mandi dengan kerap

Semua jenis kucing mesti mempunyai kekerapan mandi biasa. Ini penting untuk menjaga kulit dan bulu bersih dan bebas dari penyakit. Terutama jika kucing anda terdedah kepada alahan. Sekiranya anda tidak mempunyai masa untuk membawanya kedai haiwan peliharaan , anda boleh belajar memandikan kucing di rumah dari doktor haiwan. Walau bagaimanapun, pastikan anda menggunakan syampu kucing khas.

Baca juga: Ketahui Seluk Beluk Merawat Anak Kucing

Pastikan kucing dilindungi dari kutu

Walaupun kucing hanya duduk diam, ada kemungkinan perosak menyerang tubuhnya. Jadi, pastikan anda memberinya rawatan pencegahan secara berkala dari kutu. Doktor haiwan anda dapat memberi rawatan semasa anda berkunjung, jadi anda tidak perlu risau kucing anda merasa gatal atau tidak selesa. Rawatan ini juga penting agar kutu di badannya tidak merebak di sekitar rumah.

Pastikan Kucing Anda Berolahraga Dengan Cukup

Kucing domestik berambut pendek cenderung berbadan ramping, dan mereka senang menambah berat badan jika mereka suka makanan dan tidak suka bersenam. Pastikan kucing banyak bersenam dengan bermain dengannya. Beli mainan yang membuat kucing anda mahu berlari dan melompat. Sekiranya kucing anda kelihatan berlebihan berat badan, berbincanglah dengan doktor haiwan anda tentang menukar atau mengehadkan jumlah makanan.

Beri Rawatan Khas

Tidak ada kucing yang tidak menyukai makanan istimewa seperti makanan atau mainan baru. Beri dia makanan dari semasa ke semasa sehingga dia tidak bosan dengan makanannya. Memberi makanan yang baik juga menghindarkannya dari kebuluran, kebiasaan makan makanan manusia di rumah anda. Selain itu, dengan memberinya mainan baru, ini dapat membantu menghilangkan tekanan.

Baca juga: Manfaat Kesihatan Memiliki Haiwan Peliharaan

Kucing peliharaan berambut pendek boleh menghasilkan haiwan peliharaan yang hebat. Pastikan anda tidak berhenti belajar bagaimana merawat mereka sehingga anda dapat memastikan mereka merasa selesa menjadi haiwan kesayangan anda. Ingat, jika kucing berasa baik, dia akan menjadi kawan baik untuk menemani anda di masa depan.

Anda juga boleh meminta doktor haiwan di untuk petua merawat kucing. Ambil telefon pintar -mu, dan gunakan ciri sembang untuk berhubung dengan doktor haiwan, bila-bila masa dan di mana sahaja!

Rujukan:
Litre Cantik. Diakses pada tahun 2020. Merawat Kucing Hibrid Domestik Berambut Pendek.
Pro Plan Indonesia. Diakses pada tahun 2020. Petua Merawat Kucing Berambut Pendek.