Kesihatan

Jarang Diketahui, Ini adalah 7 Khasiat Minuman Herba untuk Kesihatan

“Selain menghangatkan badan, gabungan halia dan serai dalam minuman herba seperti serai wedang dapat memberikan pelbagai manfaat kesihatan. Salah satu faedah yang dapat diperoleh adalah mencegah pelbagai penyakit berbahaya kerana kandungan antioksidannya. Contohnya, seperti penyakit jantung, hingga penyakit neurologi seperti Alzheimer. "

, Jakarta - Indonesia terkenal dengan rempah dan tanaman perubatannya yang kaya. Contohnya seperti halia, serai, kunyit, kayu manis, dan sebagainya. Bahan-bahan ini sering diproses menjadi minuman herba yang kaya dengan faedah dan baik untuk kesihatan tubuh. Salah satu minuman herba yang paling popular di Indonesia adalah teh jahe atau wedang yang dicampur dengan serai.

Sebagai tambahan kepada rasanya yang enak, perhatikan bahawa campuran ramuan dari minuman herba ini mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Ingin tahu apa-apa? Lihat maklumat di sini!

Baca juga: Dikenali sebagai Jamu, Inilah 4 Khasiat Temulawak untuk Kesihatan

Manfaat Kesihatan Yang Boleh Diperolehi

Selain dapat menghangatkan badan, jahe dan serai yang terdapat dalam minuman herba seperti halia wedang dapat memberikan pelbagai manfaat, termasuk:

1. Mencegah Pelbagai Penyakit Berbahaya

Halia dan serai adalah rempah yang kaya dengan sebatian antioksidan. Antioksidan adalah sebatian yang dapat melindungi tubuh dari pendedahan berlebihan terhadap radikal bebas di dalam badan. Sebabnya, radikal bebas boleh mencetuskan pelbagai penyakit berbahaya. Contohnya, seperti penyakit jantung, barah, atau penyakit neurologi seperti Alzheimer dan Parkinson.

2. Melegakan Mual

Halia telah lama digunakan sebagai ubat untuk mual, melalui sebatian antibakteria. Oleh itu, tidak ada salahnya mengambil minuman herba seperti halia wedang dan serai ketika anda merasa mual dan ingin muntah.

3. Menurunkan Berat Badan

Kandungan serai dalam minuman herba dipercayai dapat membantu meningkatkan metabolisme dan menurunkan berat badan. Walaupun begitu, kebanyakan kajian mengenai serai dan penurunan berat badan masih bersifat anekdot, bukan ilmiah. Kerana, serai adalah ramuan herba semula jadi yang diuretik. Oleh itu, kajian mengenai keberkesanan serai untuk menurunkan berat badan masih diperlukan.

Baca juga: Pelbagai Khasiat Mustard untuk Kesihatan

4. Melegakan Sakit Sendi

Halia dalam minuman herba seperti halia wedang dapat membantu melegakan osteoartritis atau sakit sendi. Sebabnya, halia boleh menjadi ubat anti-radang semula jadi, melalui sebatian yang terdapat di dalamnya. Selain itu, halia tidak boleh digunakan sebagai ubat dalam bentuk minuman, tetapi juga minyak untuk mengurut kekejangan pada sendi yang sakit.

5. Mengimbangkan Tahap Gula Darah

Dilaporkan dari Garis KesihatanDalam kajian tahun 2015, 41 peserta menghidap diabetes jenis 2. Setiap orang mengambil dua gram halia sehari. Hasilnya, setiap peserta mengalami penurunan kadar gula darah di tubuhnya.

Akibatnya, kandungan jahe dalam minuman herba dapat digunakan sebagai ubat semula jadi untuk diabetes, kerana dapat menyeimbangkan kadar gula darah dalam tubuh. Selain itu, halia juga dapat berguna untuk mengurangkan risiko komplikasi tambahan akibat diabetes, seperti hipertensi atau penyakit jantung.

6. Meringankan Sakit Semasa Menstruasi

Halia boleh menghilangkan rasa sakit yang muncul ketika mengalami haid. Kerana, halia mempunyai sifat anti-radang yang dapat bermanfaat untuk menghilangkan rasa sakit pada tubuh. Selain itu, serai juga mengandungi zat anti-radang, jadi gabungan keduanya dalam minuman herba dapat menjadi penghilang rasa sakit yang baik semasa haid.

7. Pencernaan yang sihat

Melancarkan dari Garis KesihatanSecawan rebusan serai adalah ubat alternatif yang berguna untuk merawat sakit perut, kekejangan perut, dan masalah pencernaan lain. Kajian 2012 yang diterbitkan oleh Institut Kesihatan Nasional menunjukkan bahawa serai juga berkesan dalam merawat ulser gastrik.

Selain itu, halia juga dipercayai dapat mengatasi dan mencegah masalah pencernaan. Sebabnya, ekstrak minyak yang berasal dari halia dapat mengatasi masalah pencernaan kerana kandungan antibakteria.

Seperti yang diketahui umum, gangguan pencernaan biasanya berlaku disebabkan oleh bakteria jahat yang memasuki tubuh. Dengan sifat antibakteria, halia dapat melawan semua bakteria jahat yang dapat mengganggu pencernaan.

Itulah beberapa faedah kesihatan yang boleh didapati dari minuman herba seperti halia wedang dan serai. Walaupun begitu, harap maklum bahawa tidak semua orang boleh menggunakan ramuan herba tertentu. Oleh itu, penting untuk memeriksa keadaannya sebelum mengambil minuman herba.

Baca juga: Mengonsumsi Halia Secara Berkala? Berikut adalah 8 kebaikan yang anda dapat

Selain memakan minuman herba, menjaga kesihatan tentunya dapat dilakukan dengan beberapa cara lain. Salah satunya adalah memenuhi pengambilan nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh. Baiklah, melalui aplikasi tersebut , anda boleh membeli vitamin atau makanan tambahan mengikut keperluan. Tidak perlu beratur atau menunggu lama di farmasi. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 11 Manfaat Kesihatan Halia yang Terbukti
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 10 Sebab Minum Teh Serai
NCBI. Diakses pada tahun 2021. Penyiasatan Mekanisme yang Mendasari Kesan Gastroprotektif Minyak Esensial Cymbopogon Citratus