Kesihatan

4 Resipi MPASI Sederhana dan Sihat untuk Bayi 8 Bulan

, Jakarta - Ketika anak kecil anda berumur 8 bulan, makanan tambahan untuk susu ibu (MPASI) telah menjadi menu makanan harian mereka. Selain menyediakan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran, sekarang adalah masa untuk ibu-ibu untuk mula memberikan sedikit produk daging dan susu kepada anak-anak mereka. Ayuh, ikuti 5 resipi MPASI ringkas dan sihat untuk bayi 8 bulan ke bawah.

Baca juga: Ketahui jenis makanan pejal yang paling sesuai untuk si kecil anda

1. Bijirin Oatmeal

Semasa memikirkan menu makanan padat untuk si kecil anda, bijirin masih menjadi kegemaran ramai ibu. Teksturnya yang lembut dan rasanya yang enak menjadikan bijirin makanan yang sesuai untuk bayi berusia 8 bulan. Berikut adalah langkah-langkah untuk membuat bijirin oatmeal:

 • Pertama sekali, rebus airnya.

 • Kemudian, masukkan serbuk oat segera, dan kacau terus semasa anda menambahkannya.

 • Setelah selesai menambahkan semua oatmeal, kurangkan api dan reneh selama lebih kurang 10 minit. Jangan lupa untuk terus mengacau! Oatmeal perlu dikacau selalu agar tidak melekat.

 • Akhirnya, tambahkan susu ibu atau formula yang mencukupi untuk mencapai konsistensi yang anda mahukan.

 • Biarkan bijirin sejuk sepenuhnya sebelum anda memberikannya kepada si kecil.

 • Untuk menambahkan rasa manis yang rendah gula, anda juga boleh menambah beberapa sudu saus epal ke dalam oatmeal.

Menu bijirin oatmeal di atas juga dapat diubah dengan menambahkan bahan-bahan lain. Sebagai contoh, cuba masukkan ubi jalar tumbuk ke oatmeal dan taburkan dengan sedikit kayu manis untuk rasa.

2. Bubur mangga atau betik

Pada usia 8 bulan, si kecil dapat menikmati pelbagai jenis buah-buahan yang lazat, termasuk buah persik, mangga, dan juga pepaya. Inilah cara membuat pulpa mangga atau betik:

 • Ambil sebiji mangga atau betik yang sudah masak. Mangga masak dapat dilihat dari kulit yang berubah dari hijau menjadi merah keemasan dan terasa lembut ketika anda menekannya dengan ibu jari anda. Begitu juga dengan betik. Pepaya masak apabila kulit berubah menjadi keemasan dan terasa lembut.

 • Kemudian, kupas mangga / betik dan angkat bijinya, kemudian potong buah menjadi beberapa bahagian. Hingga ke tahap ini, si ibu sebenarnya dapat menghidangkan sebiji buah mentah atau buah tanah kepada si kecil. Namun, jika anda ingin menjadikannya sedikit lebih lembut, cukup kukus potongan buah hingga lembut, iaitu sekitar 5-7 minit.

 • Apabila anda mengukus, biarkan buah sejuk. Puree, kemudian masukkan susu ibu atau formula atau air untuk mencapai tekstur yang anda mahukan.

3. Bubur Kacang

Pada usia 8 bulan, si kecil dapat menikmati dua sayur klasik, iaitu kacang polong dan wortel. Inilah cara menyediakan bubur kacang sebagai menu makanan pelengkap kanak-kanak:

 • Sediakan 16 ons kacang polong segar, kemudian kupas kulitnya dan ambil pengisiannya (lewati langkah ini jika anda menggunakan kacang polong beku).

 • Kemudian, rebus atau kukus kacang polong hingga lembut.

 • Setelah masak, segera masukkan kacang polong ke dalam semangkuk air ais.

 • Setelah kacang polong telah sejuk, tumbuk, tambahkan susu ibu, susu formula, atau air (anda juga boleh menggunakan kacang polong rebus) untuk mencapai konsistensi yang anda mahukan.

Baca juga: Anak-anak Mula MPASI, Pilih Tomato sebagai Makanan Ringan

4. Bubur Nasi Coklat dengan Ayam

Bayi berusia 8 bulan sudah bersedia untuk mula memakan sejumlah kecil unggas. Dia juga boleh diberi telur. Inilah cara membuat bubur beras perang dengan ayam:

 • Untuk membuat bubur beras perang dengan tekstur halus, sediakan terlebih dahulu 100 gram beras perang, kemudian tumbuk hingga membentuk tepung. Kemudian, masak sehingga selesai.

 • Untuk memberikan rasa yang sedap, anda boleh menambahkan sedikit garam halus.

 • Setelah bubur beras perang dimasak, masukkan ayam cincang, kemudian kacau hingga rata dan masak hingga masak.

Baca juga: Menu MPASI 11 Bulan yang Mudah Dibuat dan Sihat

Itulah 4 makanan pelengkap yang boleh anda cuba untuk si kecil. Sekiranya anda ingin bertanya mengenai pemakanan atau makanan yang baik untuk diberikan kepada anak kecil anda yang berumur 8 bulan, gunakan saja aplikasinya . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , ibu boleh meminta doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Tapak Tidur Bayi. Diakses pada tahun 2020. Resipi Makanan Bayi: 8 Bulan.