Kesihatan

3 Cara Berkesan untuk Mengatasi Serangan Panik

, Jakarta - Tidak semua orang yang mengalami serangan panik mengalami gangguan panik. Untuk diagnosis gangguan panik, Persatuan Psikiatri Amerika, menetapkan ketetapan berikut:

  1. Anda sering mengalami serangan panik yang tidak dijangka.

  2. Sekurang-kurangnya satu daripada serangan itu telah berlangsung selama sebulan

  3. Serangan biasanya disertai dengan kebimbangan yang berterusan, seperti takut akan akibat serangan, seperti kehilangan kawalan, mengalami serangan jantung, atau "menjadi gila"

  4. Serangan biasanya dapat memicu perubahan tingkah laku yang signifikan, seperti menghindari situasi yang anda fikir boleh mencetuskan serangan panik.

  5. Serangan panik tidak disebabkan oleh ubat-ubatan atau penggunaan bahan lain, keadaan perubatan, atau keadaan kesihatan mental yang lain, seperti fobia sosial atau gangguan obsesif-kompulsif.

Baca juga: Gejala dan Serangan Panik Yang Telah Diabaikan

Sejauh ini secara perubatan, ada beberapa cara berkesan yang dapat mengatasi serangan panik, iaitu:

  1. Memahami Gejala

Rawatan perubatan dapat membantu mengurangkan intensiti dan kekerapan serangan panik dan mengembalikan kualiti kehidupan seharian. Pilihan rawatan utama adalah psikoterapi dan ubat-ubatan. Satu atau kedua-dua jenis rawatan mungkin disyorkan bergantung pada pilihan anda, sejarah, keparahan gangguan panik, dan sama ada anda mempunyai akses kepada ahli terapi yang mempunyai latihan khusus dalam merawat gangguan panik.

  1. Psikoterapi

Psikoterapi juga disebut terapi bicara dianggap sebagai rawatan pilihan pertama yang berkesan untuk serangan panik dan gangguan panik. Selain itu, pelajari cara mengatasi dua perkara tersebut.

Satu bentuk psikoterapi yang disebut terapi tingkah laku kognitif dapat membantu orang belajar melalui pengalaman mereka sendiri bahawa gejala panik tidak berbahaya. Ahli terapi akan membantu secara beransur-ansur mencipta semula gejala serangan panik dengan cara yang selamat dan berulang. Sebaik sahaja sensasi panik fizikal tidak lagi terasa mengancam, serangan akan mulai hilang. Rawatan ini sebenarnya dapat membantu seseorang mengatasi rasa takut akan situasi yang sering dielakkan akibat serangan panik.

  1. Dadah

Ubat dapat membantu mengurangkan gejala yang berkaitan dengan serangan panik dan kemurungan jika itu menjadi masalah bagi penghidapnya. Beberapa jenis ubat telah terbukti berkesan dalam menangani gejala serangan panik, termasuk:

Perencat pengambilan serotonin selektif (SSRI). Umumnya, selamat dengan risiko rendah kesan sampingan, antidepresan SSRI biasanya disarankan sebagai ubat pilihan pertama untuk merawat serangan panik.

Baca juga: Perangai Mudah Berubah, Mungkin Gejala Serangan Panik

SSRI yang diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) untuk rawatan gangguan panik termasuk: fluoxetine ( Prozac ), paroxetine ( Paxil, Pexeva ) dan sertraline ( Zoloft ). Inhibitor pengambilan semula serotonin Norepinephrine (SNRI). Ubat ini adalah kelas antidepresan yang lain. SNRI venlafaxine (Effexor XR) diluluskan oleh FDA untuk rawatan gangguan panik.

Benzodiazepin Ia adalah ubat penenang sistem saraf pusat. Benzodiazepin Diluluskan oleh FDA untuk rawatan gangguan panik termasuk alprazolam ( Xanax ) dan clonazepam (Klonopin). Benzodiazepin umumnya hanya digunakan dalam jangka pendek, kerana dapat membentuk tabiat yang menyebabkan ketergantungan mental atau fizikal.

Walau bagaimanapun, ubat-ubatan ini bukanlah pilihan yang baik jika anda mempunyai masalah dengan penggunaan alkohol atau ubat. Kerana, jenis ubat yang dijelaskan di atas juga boleh menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya.

Baca juga: Selalunya Mudah Panik? Mungkin Serangan Panik

Sebenarnya, sokongan keluarga dan orang-orang dekat juga memainkan peranan aktif dalam mengatasi serangan panik dan pemulihan psikologi. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cara yang berkesan untuk menangani serangan panik dan pengendalian serta pencegahannya, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .