Kesihatan

Sindrom Cotard, Gangguan Mental Seperti Mayat Berjalan

, Jakarta - Sindrom Cotard adalah keadaan yang jarang berlaku yang dicirikan oleh kepercayaan yang salah bahawa anda atau sebahagian badan anda mati atau mati sebahagiannya, padahal sebenarnya anda tidak.

Ini biasanya berlaku dengan kemurungan utama dan beberapa gangguan psikotik. Sindrom Cotard juga boleh disertai oleh penyakit mental dan keadaan neurologi tertentu. Sindrom ini juga dikenali sebagai sindrom berjalan kaki. Maklumat lebih lanjut mengenai sindrom Cotard ada di bawah!

Mengakui Sindrom Cotard

Salah satu gejala utama sindrom Cotard adalah khayalan bahawa dia sudah mati atau akan membusuk. Dalam beberapa kes, orang dengan sindrom Cotard sering berfikir bahawa mereka tidak wujud.

Baca juga: Agar otak tetap cemerlang, ingatlah pengambilan ini

Depresi juga berkait rapat dengan sindrom Cotard. Beberapa simptom sindrom Cotard adalah:

  1. Keresahan.

  2. halusinasi.

  3. kesuraman.

  4. Kesibukan dengan keburukan diri atau bahkan pemikiran untuk mati.

Mereka yang Berisiko menghidapi Sindrom Cotard

Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Researchgate , menyebutkan bahawa usia rata-rata orang yang menderita sindrom Cotard adalah sekitar 50 tahun — walaupun ada kemungkinan ia juga boleh terjadi pada kanak-kanak dan remaja.

Orang di bawah umur 25 tahun yang mempunyai sindrom Cotard pada amnya lebih cenderung mengalami kemurungan bipolar. Juga, dalam kajian yang sama menunjukkan bahawa wanita lebih cenderung mengalami sindrom ini.

Baca juga: Apa yang Perlu Dilakukan Selepas Peperiksaan EEG?

Di samping itu, sindrom ini juga lebih kerap berlaku pada orang yang menganggap ciri peribadi mereka diciptakan oleh persekitaran. Kami telah menyebutkan bagaimana keadaan kesihatan bipolar juga mencetuskan sindrom Cotard. Di samping itu, terdapat beberapa syarat lain seperti:

  1. Kemurungan selepas bersalin.

  2. Catatonia.

  3. Gangguan depersonalisasi.

  4. Gangguan disosiatif.

  5. Kemurungan psikotik.

  6. Skizofrenia.

Sebagai tambahan kepada beberapa keadaan mental yang disebutkan sebelumnya, sindrom Cotard juga dikaitkan dengan keadaan neurologi tertentu, termasuk jangkitan otak, tumor otak, demensia, epilepsi, migrain, sklerosis berganda, penyakit Parkinson, strok, dan kecederaan otak traumatik.

Sukar Mendiagnosis Sindrom Cotard

Mendiagnosis sindrom Cotard agak sukar. Dalam kebanyakan kes, keadaan ini hanya didiagnosis setelah keadaan lain muncul. Sekiranya anda fikir anda menghidapi sindrom Cotard, cuba buat catatan mengenai gejala anda.

Anda melakukan ini dengan mencatat bila ia berlaku dan berapa lama simptom itu berlanjutan. Sebenarnya, maklumat ini dapat membantu doktor menyempitkan kemungkinan penyebabnya. Perlu diingat bahawa sindrom Cotard biasanya berlaku bersama dengan penyakit mental yang lain, jadi anda mungkin menerima lebih daripada satu diagnosis.

Sindrom Cotard biasanya berlaku dengan keadaan lain, jadi pilihan rawatan boleh berbeza-beza. Terapi elektrokonvulsif (ECT) adalah rawatan yang paling biasa digunakan. Ia juga merupakan rawatan biasa untuk kemurungan utama.

ECT melibatkan pengaliran arus elektrik kecil melalui otak untuk membuat kejang kecil semasa orang itu berada di bawah anestesia umum. Walau bagaimanapun, ECT membawa beberapa risiko yang berpotensi, termasuk kehilangan ingatan, kekeliruan, mual, dan sakit otot.

Ini adalah sebahagian sebab mengapa rawatan ini biasanya hanya dipertimbangkan setelah pilihan lain gagal. Pilihan lain ialah pengambilan ubat antidepresan, antipsikotik. penstabil mood, psikoterapi, dan terapi tingkah laku.

Sekiranya anda memerlukan maklumat yang lebih lengkap mengenai sindrom Cotard atau penyakit lain, anda boleh bertanya terus di . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:

ResearchGate. Diakses pada tahun 2020. Sindrom Cotard.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Sindrom Cotard Delusion and Walking Corpse.