Kesihatan

Makluman Mimpi Hidup yang Mudah Diharapkan Berlaku Semasa Wabak Corona

, Jakarta - Tidur adalah aktiviti yang dilakukan untuk merehatkan badan, tetapi sebenarnya otak cukup aktif semasa kita tidur. Inilah sebab seseorang boleh mempunyai impian. Kadang-kadang ketika anda bangun dari tidur, anda sama sekali tidak mengingati mimpi itu, tetapi kadang-kadang anda sangat mengingati mimpi yang anda miliki dan terasa seperti kenyataan.

Nah, keadaan seperti ini dalam istilah perubatan disebut sebagai impian yang jelas . Ternyata, semasa pandemik COVID-19 ini, seseorang dapat mengalami lebih kerap impian yang jelas . Kenapa begitu? Ini adalah ulasan.

Baca juga: Agar dapat tidur nyenyak di tengah-tengah Wabak Corona

Menyebabkan Seseorang Mempunyai Impian Yang Jelas

Lancarkan Garis Kesihatan Saintis otak tidak pasti mengapa manusia bermimpi, tetapi mereka percaya ia ada kaitan dengan ingatan. Bermimpi membantu otak menghilangkan maklumat atau ingatan yang tidak diperlukan semasa memproses dan menyimpan apa yang penting. Akibatnya, beberapa orang merasa lebih segar setelah tidur dan bermimpi, walaupun mereka tidak ingat mimpi yang mereka miliki.

Orang lebih cenderung mengingati mimpi terakhir yang mereka alami dalam kitaran tidur mereka. Walau bagaimanapun, sangat mungkin untuk mengingati impian yang sangat kuat. Impian yang jelas boleh menjadi positif atau negatif, realistik atau khayalan. Impian terdalam berlaku semasa proses tersebut pergerakan mata yang cepat (BRAKE). Fasa REM biasanya berlaku selepas 90 minit dan berlangsung selama 20 hingga 25 minit.

Nah, secara amnya ada perkara yang menyebabkan impian yang jelas yang boleh dialami oleh seseorang semasa pandemik COVID-19:

  • Tekanan atau Kebimbangan

Keadaan sukar yang dialami boleh mencetuskan seseorang untuk mengalami tekanan dan kegelisahan dalam kehidupan seharian mereka. Masalah dengan rakan, keluarga, sekolah, atau pekerjaan boleh mencetuskan impian besar.

Terutama semasa pandemik COVID-19, terdapat banyak perkara yang perlu difikirkan yang menyebabkan tekanan. Apabila wabak itu berakhir dan dapat kembali ke aktiviti normal, keadaan kewangan dalam tempoh krisis ini, sehingga liputan berita di pelbagai media adalah salah satu penyebab utama tekanan dan kegelisahan semasa wabak ini. Kecemasan secara khusus dikaitkan dengan peningkatan risiko mengalami impian yang jelas .

  • Gangguan Tidur

Masalah tidur yang menyebabkan kurang tidur, seperti insomnia dan narkolepsi, juga meningkatkan risiko seseorang untuk berkembang impian yang jelas . Perubahan dalam jadual tidur, seperti yang dialami oleh banyak orang semasa pandemik, juga dapat meningkatkan risiko ini.

  • Dadah

Terdapat beberapa ubat yang dilaporkan menyumbang kepada impian yang jelas . Ubat-ubatan ini merangkumi banyak jenis antidepresan.

Baca juga: 5 Pergerakan Yoga untuk Mengatasi Kegelisahan Semasa Corona

Tidak perlu risau, impian yang terang dapat dicegah

Dalam kes seperti kehamilan dan tekanan jangka pendek, impian yang jelas biasanya akan hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, ada juga cara untuk mengelakkan orang daripada mempunyai impian yang jelas. Ini termasuk mengelakkan bahan seperti ganja, kokain, dan ketamin dan mengurangkan pengambilan alkohol.

Mengamalkan tabiat tidur yang baik juga dapat membantu mengurangkan kemungkinan mengalami impian yang jelas . Berikut adalah petua untuk mendapatkan tabiat tidur yang baik Institut Gangguan Neurologi Nasional dan Strok , itu dia:

  • Cuba tertidur dan bangun pada waktu yang sama setiap hari.

  • Bersenam selama 20-30 minit sehari tetapi jangan lakukannya tepat sebelum tidur.

  • Elakkan mengambil kafein dan nikotin sebelum tidur.

  • Berehatlah sebelum tidur, seperti mandi air suam atau membaca.

  • Buat ruangan yang sesuai untuk tidur, seperti dengan menghindari cahaya terang dan suara keras dan menjaga bilik pada suhu yang selesa.

  • Jangan berbaring di tempat tidur, cuba bangun dan melakukan perkara lain seperti membaca atau mendengar muzik santai sehingga anda cukup letih untuk tertidur.

Baca juga: Atasi Masalah Kebimbangan Pasangan Kerana Pandemik Corona

Sekiranya anda terus mengalami impian yang jelas secara teratur dan mengganggu aktiviti harian semasa wabak ini, anda harus segera membincangkannya dengan doktor di . Ambil telefon pintar anda dan menggunakan ciri sembang dalam aplikasi untuk menjelaskan aduan anda. Doktor di akan memberikan pelbagai nasihat kesihatan yang anda perlukan untuk mengatasi masalah ini.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Menyebabkan Impian Hidup Saya?
Berita Perubatan Hari Ini. Diperolehi pada tahun 2020. Punca Mimpi Terang.
Forum Ekonomi Dunia. Diakses pada tahun 2020. Seorang Pakar Tidur Menerangkan Mengapa Anda Mengalami Mimpi Sejati Semasa Pandemik Coronavirus.