Kesihatan

Pantang Asid Urik, Elakkan 3 Sayur Ini

Jakarta - Gout boleh menyebabkan sakit pada sendi yang sangat menyakitkan dan mengganggu. Serangan kesakitan yang boleh berlaku kepada sesiapa sahaja dan boleh berlaku dalam beberapa bulan atau hari. Itulah sebabnya penghidap disarankan untuk mematuhi larangan diet terhadap gout, termasuk beberapa jenis sayur-sayuran, yang akan dibincangkan lebih lanjut selepas ini.

Mengenai larangan diet asid urik, biasanya jenis makanan yang harus dielakkan adalah yang mengandungi purin tinggi, yang merupakan sejenis bahan semula jadi yang terkandung dalam makhluk hidup. Purine terdapat dalam daging lembu, jeroan, makanan laut, dan sayur-sayuran. Walaupun berkhasiat tinggi untuk orang yang sihat, beberapa jenis sayur-sayuran yang tinggi purin akan mencetuskan peningkatan jumlah asid urik dalam badan, yang tentunya berbahaya bagi penghidap gout.

Baca juga: Ini adalah had normal bagi kadar asid urik bagi lelaki

Elakkan Penggunaan Sayuran Ini

Secara umum, sayur-sayuran dikelaskan sebagai makanan sihat yang mempunyai banyak manfaat kesihatan. Namun, bagi penghidap gout, terdapat beberapa jenis sayur-sayuran yang sebenarnya perlu dielakkan, iaitu:

1. Bayam

Sayuran pertama yang merupakan diet gout adalah bayam. Sayuran berdaun hijau ini kaya akan zat besi, vitamin C, lutein, beta-karoten dan flavonoid. Malangnya, bagi orang yang menderita gout atau gout, bayam adalah salah satu sayuran yang harus dielakkan kerana kandungan purinnya yang tinggi. Dalam setiap 100 gram bayam, terdapat kira-kira 57 gram purin.

Baca juga: Hati-hati dengan bahaya gout jika tidak dirawat

2. Asparagus

Asparagus adalah sayur yang tinggi folat dan kalium. Sayuran ini boleh dimakan panas atau sejuk, setelah dimasak. Namun, asparagus juga merupakan salah satu sayuran yang dilarang dari makanan asam urat, kerana kandungan purinnya cukup tinggi. Dalam setiap 100 gram, terdapat sekitar 23 gram purin dalam asparagus.

3. Kembang kol

Kembang kol adalah sayur salib yang sering disajikan sebagai lauk atau lauk. Dalam senarai sayur-sayuran yang mengandungi purin tinggi, kembang kol juga merupakan salah satu makanan pantang larang untuk gout. Jumlah purin yang terkandung dalam kembang kol adalah 51 gram per 100 gram.

Itulah beberapa jenis sayur-sayuran yang perlu dielakkan oleh penderita gout, kerana kandungan purinnya cukup tinggi. Selain jenis sayur-sayuran ini, orang yang menghidap gout masih boleh makan pelbagai jenis sayur-sayuran lain, dalam jumlah yang mencukupi dan seimbang dengan jenis makanan lain. Agar tidak memilih jenis makanan yang salah, anda boleh meminta pakar pemakanan dalam aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja.

Baca juga: 5 Fakta Mengenai Gout

Makanan lain yang juga pantang larang

Selain jenis sayur-sayuran ini, orang yang menghidap gout juga harus menghindari pelbagai makanan pantang larang lain, seperti:

  • Makanan Laut . Orang yang menghidap gout sangat disarankan untuk menghindari makanan laut, seperti udang, ketam, kerang, tiram, dan sotong. Selain itu, makanan laut yang diawetkan juga pantang larang, seperti ikan dalam tin; sardin, daging kornet, dan makanan dalam tin yang lain.

  • Bangsawan. Makanan asid urik seterusnya yang perlu dielakkan adalah jeroan, seperti usus, hati, limpa, paru-paru, otak, jantung, ginjal, dan lain-lain.

  • daging merah . Daging merah seperti daging lembu, daging kambing, dan daging babi juga dianggap tinggi dalam purin. Oleh itu, disarankan untuk tidak memakan daging merah apa pun.

  • Acuan . Terdapat kira-kira 92-17 gram purin per 100 gram cendawan, jadi makanan ini juga termasuk pantang larang untuk orang yang menghidap gout.

  • Bir dan minuman beralkohol . Bir dan minuman yang diperam menjadi alkohol adalah pantang larut asid urik kerana boleh meningkatkan kadar asid urik.

  • Nangka . Buah berdaging kuning ini tinggi purin. Seperti yang dijelaskan di atas, sehingga menjadi pantang gout.

  • Nenas . Buah nanas juga ternyata memicu kambuhnya asam urat, kerana akan diperam menjadi alkohol di saluran pencernaan.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses tahun 2020. Diet gout: Apa yang dibenarkan, apa yang tidak.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Makanan yang Harus Dielakkan Sekiranya Anda Ingin Mengelakkan Serangan Gout.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Makanan yang Harus Dielakkan Sekiranya Anda Mengalami Gout.