Kesihatan

6 Cara Mengatasi Tekanan Semasa Mengandung

, Jakarta - Mengalami sedikit tekanan semasa kehamilan adalah perkara biasa. Tekanan ringan yang berlaku beberapa kali tidak menyebabkan kesan negatif pada bayi dalam kandungan. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami tekanan dan kegelisahan dari hari ke hari semasa kehamilan, minta bantuan doktor anda untuk mengatasi masalah ini.

Lancarkan Persatuan Kehamilan Amerika , tekanan melampau yang berpanjangan boleh membawa akibat yang serius. Bermula dari tahap hormon yang berubah-ubah, ketidakpastian mengenai masa depan, ketidakselesaan fizikal, atau gangguan mental yang sudah ada. Mencari kaedah yang betul dan sihat untuk mengatasi tekanan adalah penting untuk mengoptimumkan kesihatan ibu dan bakal bayinya.

Baca juga: Sebab-sebab Tekanan dan Emosi Boleh Mempengaruhi Kesihatan Janin

Terdapat cara semula jadi untuk mengatasi tekanan semasa kehamilan, iaitu:

  • Fokus pada Bayi. Jangan merasa bersalah kerana meluangkan masa untuk diri sendiri. Bila-bila masa anda berpeluang, berehat sebentar dan fokus pada kehamilan. Sekitar minggu ke-23 kehamilan, bayi dapat mendengar bunyi. Cuba berbual, menyanyi, dan membaca kepada bayi. Tujuannya adalah untuk menjalin hubungan dengan bayi dan membantu ibu berasa lebih positif mengenai kehamilan.

  • Rehat yang cukup. Dengarkan badan anda dengan teliti. Sekiranya anda merasa letih, berehat sebentar atau tidur siang, dan tidur lebih awal. Tidur penting untuk kesihatan mental sesiapa sahaja dan menyokong kehamilan yang sihat. Sekiranya ini adalah kehamilan kedua anda, minta pasangan, rakan, atau ibu bapa anda menjaga bayi pada waktu petang dan gunakan waktu ini untuk berehat dan berehat.

  • Luahkan Perasaan. Sekiranya anda mempunyai kebimbangan mengenai kesejahteraan bayi anda, atau masalah peribadi, anda selalu boleh meminta pertolongan bidan atau psikologi anda. Jangan takut untuk mengakui perasaan sebenar anda. Sekiranya anda jujur, kemungkinan besar anda akan mendapat sokongan yang anda perlukan. Bidan atau ahli psikologi akan melihat keseluruhannya, bahkan yang paling kecil.

    Anda boleh berbual secara langsung dengan ahli psikologi di untuk membincangkan perkara yang tertekan. Juga berbincang dengan pasangan anda, bercakap tentang perkara ini juga dapat membuat anda berdua berasa lebih baik. Anda juga dapat bertemu calon ibu yang lain pada tahap kehamilan yang sama seperti anda, mungkin di kelas gim atau semasa pemeriksaan doktor. Kemungkinan ada di antara mereka yang mempunyai perasaan yang sama seperti anda.

Baca juga: Tekanan Sosial pada Wanita Hamil, Hati-hati Mencetuskan Tekanan

  • Lakukan Senaman Ringan . Bersenam boleh menaikkan semangat setiap saat, termasuk semasa mengandung. Ini kerana semasa bersenam, tubuh akan mengeluarkan bahan kimia yang menyebabkan keseronokan di otak. Terdapat juga banyak sukan yang cukup selamat untuk dilakukan, tetapi lebih baik meminta nasihat doktor. Berenang adalah pilihan yang bagus kerana menjadikan badan sihat dan menyeronokkan. Anda juga boleh mencuba yoga kehamilan. Tujuannya adalah untuk meregangkan dan mengajar teknik pernafasan, relaksasi dan meditasi yang dapat meningkatkan kesejahteraan emosi. Anda juga boleh berjalan-jalan santai pada waktu pagi untuk menghilangkan tekanan.

  • Cuba Terapi Tambahan . Urut adalah kaedah ampuh untuk menghilangkan tekanan. Tunjukkan kepada pasangan anda bagaimana melakukan urutan punggung bawah dan urutan yang menenangkan. Atau kunjungi spa dan salun kecantikan yang menyediakan rawatan urut kehamilan juga. Aromaterapi dapat membantu mengurangkan kegelisahan dan membuat anda berasa lebih tenang.

  • Buat apa yang awak suka. Ketawa adalah cara terbaik badan untuk berehat. Oleh itu, bergaul dengan rakan-rakan, menonton filem lucu, atau membaca novel yang menyeronokkan boleh menghilangkan tekanan. Kehamilan juga merupakan masa yang tepat untuk memanjakan diri dengan semua rawatan kecantikan yang biasanya tidak akan anda lakukan.

Baca juga: 5 Petua Untuk Wanita Hamil Yang Masih Berfungsi

Itu adalah langkah mudah yang dapat membantu anda mengurangkan tekanan semasa hamil. Ingatkan diri anda bahawa tekanan semasa hamil bukanlah perkara yang baik dan boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan janin. Jadi, semua perkara di atas dilakukan sepenuhnya untuk kesihatan anda dan bayi anda.

Rujukan:
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2020. Cara Mengatasi Tekanan Semasa Kehamilan.
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Kepentingan Mengurangkan Tekanan Semasa Kehamilan.
Baby Center UK. Diakses pada tahun 2020. Cara-cara Menghadapi Tekanan Semasa Kehamilan.