Kesihatan

Gejala kemaluan yang tidak jelas pada bayi perempuan

Jakarta - Pernahkah anda mendengar masalah kesihatan pada bayi yang disebut alat kelamin yang tidak jelas? Bagi mereka yang belum pernah, itu wajar. Sebabnya, gangguan seksual yang satu ini agak jarang berlaku. Jadi, apa itu alat kelamin yang tidak jelas?

Dalam dunia perubatan, alat kelamin yang tidak jelas adalah gangguan perkembangan seksual, di mana jantina bayi menjadi tidak jelas. Keadaan ini menyukarkan doktor untuk menentukan jantina bayi, sama ada lelaki atau perempuan.

Alat kelamin bayi yang mempunyai alat kelamin yang tidak jelas tidak terbentuk sepenuhnya. Inilah yang menjadikan bayi tidak dapat mempunyai tanda-tanda bayi lelaki dan wanita. Bukan itu sahaja, ada juga gejala lain yang menjadikannya lebih sukar untuk membezakan jantina bayi.

Alat kelamin yang tidak jelas juga boleh bermaksud bahawa alat kelamin luaran mungkin tidak sesuai dengan alat kelamin dalaman. Sebenarnya, ia tidak sesuai dengan kromosom seks bayi.

Baca juga: Bolehkah alat kelamin yang tidak jelas dapat dikesan di dalam rahim?

Seperti Zakar Kecil

Gejala kemaluan yang tidak jelas pada bayi perempuan dan lelaki boleh berbeza. Gejala dapat diketahui ketika bayi masih dalam kandungan atau ketika bayi dilahirkan. Lalu, bagaimana rupa alat kelamin yang tidak jelas pada bayi perempuan?

Nah, alat kelamin yang tidak jelas pada bayi yang secara genetik wanita boleh menimbulkan tanda-tanda berikut:

  • Kehadiran pembesaran kelentit, sehingga kelihatan seperti zakar kecil.

  • Labia ditutup dan membengkak, terasa seperti skrotum dengan testis.

  • Saluran kencing boleh terletak di atas klitoris, di bawah klitoris, atau di kawasan klitoris itu sendiri.

  • Selalunya bayi perempuan dengan keadaan ini dianggap bayi lelaki dengan cryptorchidism, suatu keadaan apabila testis pada anak lelaki tidak turun ke skrotum semasa lahir.

Perhatikan Punca Kemaluan Yang Tidak Bercakap

Kemaluan yang tidak jelas pada bayi boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Mungkin disebabkan oleh kelainan kromosom atau kelainan pada hormon. Keabnormalan kromosom dapat terjadi kerana kekurangan atau kelebihan kromosom dalam sel. Sementara itu, gangguan hormon berkaitan dengan kelainan dalam pengeluaran hormon atau kepekaan organ seksual semasa kehamilan.

Lalu, jenis kemaluan yang samar-samar dapat terjadi?

Pada dasarnya, organ seksual lelaki dan wanita berkembang dari tisu janin yang sama, yang kemudian menjadi zakar pada lelaki, sementara pada wanita menjadi klitoris.

Baca juga: Hati-hati, Mempunyai Risiko Keguguran Menjadi Kemaluan Yang Tidak Sama

Nah, faktor utama yang mengawal langkah seterusnya adalah hormon lelaki. Kehadiran hormon seks lelaki menyebabkan organ lelaki berkembang. Walau bagaimanapun, dengan ketiadaan hormon lelaki, organ wanita berkembang.

Jadi, apa penyebab kemaluan yang tidak jelas? Sebabnya pada wanita dan lelaki berbeza, berikut penjelasannya:

  • Bentuk hiperplasia adrenal kongenital (CAH) tertentu. Keadaan ini adalah penyebab kemaluan yang tidak jelas pada wanita baru lahir yang menyebabkan tubuh kekurangan enzim untuk membuat hormon kortisol dan aldosteron. Tanpa kortisol dan aldosteron, tubuh akan dicetuskan untuk membuat hormon lelaki (androgen) dan membentuk ciri khas lelaki.

  • Ibu mengambil hormon androgenik semasa hamil.

Kemungkinan penyebab kemaluan yang tidak jelas pada genetik lelaki:

  • Perkembangan testis yang terganggu boleh disebabkan oleh gangguan genetik, penyebab yang tidak diketahui, aplasia sel Leydig, sindrom ketidaksensitifan androgen, atau kekurangan 5 alpha-reduktase (kekurangan enzim yang mengganggu pengeluaran hormon lelaki normal).

Baca juga: Pilihan Rawatan Kemaluan yang tidak jelas pada Kanak-kanak

Sebagai tambahan kepada perkara-perkara di atas, terdapat juga beberapa faktor risiko yang boleh menyebabkan kemaluan yang tidak jelas, iaitu:

  • Gangguan hormon (endokrin) ibu semasa mengandung.

  • Ambil ubat yang mengandungi hormon semasa kehamilan.

  • Sejarah keguguran keluarga, kelainan seks, perkembangan pubertas yang tidak normal, atau sejarah kemandulan keluarga yang dekat.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan. Melalui ciri Sembang dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
NHS Choices UK. Diperoleh pada tahun 2020. Testis yang tidak diturunkan.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyakit dan Keadaan. Testis tidak turun.
Yayasan Penjagaan Urologi. Diperoleh pada tahun 2020. Apa itu Testis Undescended (Cryptorchidism)?