Kesihatan

Adakah benar bahawa minum kopi sering meningkatkan risiko hipertensi?

, Jakarta - Kafein dalam kopi dapat menyebabkan peningkatan tekanan darah dalam jangka pendek, bahkan jika Anda tidak mengalami tekanan darah tinggi (hipertensi). Telah diketahui bahawa kafein dalam kopi dapat menyekat hormon yang membantu menjaga arteri melebar.

Kafein juga boleh menyebabkan kelenjar adrenal melepaskan lebih banyak adrenalin. Inilah yang menyebabkan tekanan darah meningkat. Sebilangan orang yang minum minuman berkafein secara berkala mempunyai tekanan darah rata-rata yang lebih tinggi daripada mereka yang tidak minum.

Baca juga: 3 Petua Senaman untuk Penghidap Hipertensi

Kopi Menyebabkan Hipertensi Sementara

Kesan fisiologi minum kopi boleh melebihi dos yang membuat orang terjaga. Sebaliknya, kopi dapat meningkatkan tekanan darah untuk waktu yang singkat setelah diminum.

Satu tinjauan menunjukkan bahawa 200-300 miligram kafein dari kopi, kira-kira 1.5-2 cawan, menghasilkan peningkatan rata-rata 8 mmHg dan 6 mmHg dalam tekanan darah sistolik dan diastolik, masing-masing. Kesan ini diperhatikan hingga tiga jam selepas pengambilan dan hasilnya serupa pada orang dengan tekanan darah normal pada awal dan mereka yang mempunyai tekanan darah tinggi yang ada sebelumnya.

Namun, pengambilan kopi secara berkala tidak memberi kesan yang sama terhadap tekanan darah, mungkin kerana toleransi yang berkembang di dalam tubuh ketika Anda terbiasa minum kopi. Jadi, sebenarnya tekanan darah tinggi atau darah tinggi hanya mungkin berlaku setelah minum secawan kopi. Terutama jika anda adalah orang yang jarang minum kopi.

Baca juga: Atasi Tekanan Darah Tinggi dengan 5 Buah Ini

Potensi Kesan Hipertensi dalam Jangka Panjang

Walaupun kopi dapat meningkatkan tekanan darah untuk sementara waktu setelah anda meminumnya, kesan ini tidak mungkin berlaku dalam jangka masa panjang. Bagi orang yang mempunyai tekanan darah tinggi, kajian ini sangat menunjukkan bahawa pengambilan kopi setiap hari tidak mungkin memberi kesan yang signifikan terhadap tekanan darah.

Sebenarnya, kopi boleh memberikan beberapa manfaat kesihatan.Untuk orang yang sihat, minum 3-5 cawan kopi setiap hari dapat mengurangkan risiko penyakit jantung dan risiko kematian sebanyak 15 persen. Kopi mengandungi banyak sebatian bioaktif yang diketahui mempunyai kesan antioksidan yang kuat dan dapat mengurangkan tekanan oksidatif dalam badan.

Di sisi positifnya, manfaat kesihatan kopi mungkin melebihi potensi kesan negatif yang mungkin terdapat pada kafein bagi mereka yang minum kopi secara berkala. Nampaknya minum kopi masih sangat selamat untuk dijadikan kebiasaan atau rutin atau hanya mencuba sesekali.

Baca juga: 7 Jenis Makanan yang Harus Dielakkan Orang yang Menghidap Hipertensi

Orang yang menghidap darah tinggi harus mengelakkan minum kopi

Bagi kebanyakan orang, pengambilan kopi sederhana mungkin tidak memberi kesan yang signifikan terhadap tekanan darah atau risiko penyakit jantung. Sekiranya sebelum ini anda didiagnosis menghidap tekanan darah tinggi, kesan yang ketara mungkin tidak berlaku. Walaupun begitu, pengambilan kopi masih perlu dielakkan oleh orang yang menghidap darah tinggi.

Beberapa sebatian bioaktif dalam kopi dapat memberikan manfaat kesihatan, termasuk mengurangkan tekanan dan keradangan oksidatif. Namun, tentu saja, pendedahan berlebihan terhadap kafein tidak digalakkan, terutama jika anda sudah mengalami gangguan hipertensi.

Sekiranya anda bukan peminum kopi biasa, anda mungkin perlu menunggu sehingga tekanan darah anda terkawal sebelum merancang untuk minum kopi lagi. Kerana, ini boleh menyebabkan tekanan darah tinggi dalam jangka pendek. Perlu diingat bahawa makan berlebihan atau minum boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan, kopi tidak terkecuali. Oleh itu, penting untuk mengekalkan keseimbangan gaya hidup dan tabiat pemakanan.

Aktiviti fizikal yang teratur yang seimbang dengan diet yang kaya dengan buah-buahan, sayur-sayuran, protein tanpa lemak, dan biji-bijian tetap menjadi cara terbaik untuk meningkatkan tekanan darah dan kesihatan jantung yang sihat. Tetap fokus pada tingkah laku sihat seperti ini sebagai bentuk penggunaan tenaga yang lebih baik daripada terlalu bimbangkan pengambilan kopi.

Namun, jika anda mengalami masalah kesihatan yang berkaitan dengan pengambilan kopi, tidak ada salahnya untuk bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Komunikasi dengan doktor boleh dilakukan pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Kafein: Bagaimana ia mempengaruhi tekanan darah?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Kopi Mempengaruhi Tekanan Darah Anda?