Kesihatan

Berhati-hati, ini adalah penularan malaria

, Jakarta - Malaria adalah penyakit yang masih perlu diperhatikan di Indonesia hari ini. Sebabnya, walaupun telah menurun, Indonesia masih belum bebas dari malaria, terutama di Indonesia timur. Papua, NTT, Maluku, dan Bengkulu adalah kawasan yang masih mempunyai kadar kejadian malaria tertinggi. Seperti yang sudah anda ketahui, malaria boleh merebak melalui gigitan nyamuk yang sudah dijangkiti parasit. Dengan hanya satu gigitan nyamuk, anda boleh menghidap malaria. Ketahui lebih lanjut mengenai bagaimana malaria menular sehingga anda dapat mengetahui penyakit ini.

Baca juga: Kerana Gigitan Nyamuk, Chikungunya Vs Malaria Yang Lebih Berbahaya?

Punca Malaria

Penyebab utama malaria adalah parasit yang dinamakan Plasmodium yang hanya disebarkan oleh nyamuk Anopheles betina. Dari banyak jenis parasit Plasmodium , hanya lima jenis penyebab malaria pada manusia. Dua jenis parasit yang paling biasa dijumpai di Indonesia adalah: Plasmodium falciparum dan Plasmodium vivax .

Parasit ini memasuki aliran manusia melalui gigitan nyamuk yang dijangkiti. Hanya satu gigitan, parasit boleh memasuki darah. Gigitan nyamuk malaria lebih kerap berlaku pada waktu malam.

Selain gigitan nyamuk, penyebaran malaria juga dapat terjadi melalui pemindahan darah atau melalui penggunaan jarum bersama. Wanita hamil yang terdedah kepada malaria juga berpotensi menyebarkannya ke janin yang mereka bawa.

Gejala Malaria

Gejala malaria biasanya hanya muncul sekitar 1-2 minggu setelah digigit nyamuk yang sudah dijangkiti parasit Plasmodium . Gejala awal malaria termasuk:

 • Demam panas
 • Sakit kepala
 • Peluh sejuk
 • Pening dan muntah
 • Sakit otot
 • Cirit-birit
 • Anemia
 • Kejang
 • najis berdarah.

Gejala awal malaria, seperti demam dan sakit kepala, sering dianggap ringan dan sering disalah anggap sebagai penyakit biasa yang lain. Walau bagaimanapun, keadaan ini boleh membahayakan sekiranya jenis parasit yang menjangkiti anda Plasmodium falciparum .

Kerana, Plasmodium falciparum adalah jenis parasit yang paling berbahaya yang boleh menyebabkan keadaan serius, bahkan mengancam nyawa jika tidak dirawat dengan segera dalam masa 24 jam.

Oleh itu, anda harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami simptom yang disyaki menghidap malaria. Terutama, jika anda atau baru-baru ini melancong ke kawasan malaria yang tinggi di Indonesia.

Baca juga: Pengendalian Pertama Ketika Kanak-kanak Menunjukkan Gejala Malaria

Cara Mencegah Malaria

Mengelakkan gigitan nyamuk adalah kaedah terbaik untuk mencegah penyakit malaria. Berikut adalah cara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan digigit nyamuk malaria:

 • Gunakan kelambu yang dirawat dengan racun serangga untuk menutupi tempat tidur.
 • Gunakan pakaian atau selimut untuk menutup kulit badan semasa tidur.
 • Bersihkan mandi dengan kerap dan taburkan serbuk abate untuk membasmi larva nyamuk.
 • Menyingkirkan atau menutup genangan air yang berpotensi menjadi tempat larva nyamuk bersarang.
 • Gunakan losyen penghalau serangga. Pilih losyen penghalau serangga yang mengandungi DEET atau diethyltoluamide .
 • Pasang gegelung nyamuk atau semburkan secara berkala.
 • Adakah kelam kabut atau merokok dengan kerap di kawasan kejiranan anda.

Sekiranya anda merancang untuk mengunjungi kawasan di mana kes malaria tinggi, anda dapat berjaga-jaga dengan mengambil ubat antimalaria sebagai langkah pencegahan.

Baca juga: Disebabkan oleh nyamuk, ini adalah perbezaan antara malaria dan denggi

Pemerintah membantu membasmi malaria dan mensasarkan Indonesia untuk bebas dari malaria sebelum tahun 2030. Di beberapa daerah di Indonesia dengan kes malaria yang tinggi, kempen anti-malaria telah diatur. Di samping itu, pemerintah juga memberikan ujian darah massal untuk mengesan malaria, sehingga dapat dirawat secepat mungkin. Dalam program ini, pemerintah juga mengedarkan ubat antimalaria secara percuma.

Itulah beberapa cara penularan malaria yang perlu anda perhatikan. Anda juga boleh menggunakan aplikasinya untuk bertanya kepada doktor anda mengenai kaedah pencegahan malaria yang lain, terutamanya jika anda ingin melancong ke kawasan rawan malaria. Hubungi doktor untuk mendapatkan nasihat kesihatan melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.