Kesihatan

Idap elephantiasis, bolehkah disembuhkan tanpa minum ubat?

, Jakarta - Pernah dengar mengenai elephantiasis? Penyakit yang mempunyai nama perubatan filariasis limfa Ini adalah penyakit yang disebabkan oleh cacing filarioid yang menjangkiti kelenjar getah bening. Cacing ini memasuki tubuh manusia melalui gigitan nyamuk. Penyakit ini biasanya menyerang orang yang tinggal di kawasan tropika. Apakah simptom dan bagaimana merawat elephantiasis? Lihat penjelasan berikut.

Penyakit Elephantiasis berlaku apabila nyamuk menghisap darah seseorang yang mengandungi cacing filarial. Kemudian, nyamuk yang telah dijangkiti cacing akan menyebarkan cacing filarial ketika menggigit orang lain. Larva cacing filarial kemudian akan hidup di saluran limfa. Dalam saluran limfa inilah larva cacing filarial akan tumbuh dan membiak.

Baca juga: Berikut adalah 3 jenis filariasis yang perlu anda ketahui

Cacing dewasa kemudian boleh hidup hingga 7 tahun di saluran limfa manusia. Mereka akan menyebarkan berjuta-juta cacing ke dalam saluran darah sehingga ketika digigit, nyamuk dapat menyebarkannya lagi kepada orang lain.

Gejala terbahagi kepada beberapa fasa

Seseorang yang dijangkiti cacing filarial tidak dapat dipastikan secara langsung, kerana penyakit ini mempunyai beberapa fasa, yaitu:

1. Fasa Asimptomatik

Apabila seseorang dijangkiti cacing filarial, dia tidak akan langsung menunjukkan gejala tertentu. Walaupun begitu, dalam fasa ini sebenarnya telah terjadi kerosakan pada sistem limfa dan limpa, bersama dengan perubahan dalam sistem kekebalan tubuh.

2. Fasa Akut

Dicirikan oleh keradangan pada kulit, kelenjar getah bening, dan saluran limfa, yang biasanya menyertai kelenjar getah bening yang bengkak kronik, dan elephantiasis. Ini disebabkan oleh tindak balas sistem imun terhadap parasit. Gejala yang boleh muncul dalam fasa akut ini termasuk demam, kelenjar getah bening yang bengkak, dan pembengkakan kaki dan testis.

Baca juga: Menjengkelkan, ini adalah senarai penyakit yang disebabkan oleh nyamuk

3. Fasa Kronik

Semasa memasuki fasa kronik, pembengkakan tisu limfa dan penebalan kulit pada kaki dan testis boleh berlaku. Pada wanita, mungkin terdapat pembengkakan pada payudara dan organ kelamin.

Inilah cara merawat dan mencegah penyebarannya

Kerana melibatkan nyamuk sebagai perantara, cara mencegah elephantiasis adalah dengan menghindari gigitan nyamuk sebanyak mungkin, terutama pada waktu pagi dan malam. Caranya ialah membersihkan persekitaran agar nyamuk tidak bersarang, tidur dengan kelambu, memakai pakaian panjang ketika melakukan aktiviti di luar rumah, dan memakai ubat penghalau nyamuk pada kulit yang tidak ditutupi oleh pakaian.

Mengambil cacing cacing secara berkala setiap tahun dapat membunuh larva cacing dalam aliran darah. Sekiranya seseorang sudah menghidap elephantiasis, dia akan disarankan untuk mengambil ubat antiparasit, seperti: albendazole dan ivermektin , atau bersama diethylcarbamazine sitrat . Ubat ini berkesan membersihkan darah mikrofilaria, sambil mencegah penyebaran ke orang lain.

Baca juga: Pembedahan untuk Mengubati Filariasis, Adakah Perlu?

Untuk membasmi cacing dewasa, ubat boleh digunakan doxycycline . Penggunaan ubat-ubatan ini juga berperanan dalam mencegah penyebaran elephantiasis di masyarakat. Untuk jangkitan cacing filarial yang menyebabkan pembengkakan besar di skrotum atau di mata, pembedahan mungkin diperlukan.

Itu sedikit penjelasan mengenai penyakit elephantiasis. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!