Kesihatan

Kenali Siklus Menstruasi Tidak normal pada usia 40-an

, Jakarta - Wanita yang memasuki akil baligh pada umumnya akan mengalami kitaran haid. Menstruasi berlaku apabila terdapat proses pendarahan dari faraj kerana kitaran semula jadi setiap bulan. Kitaran haid berlaku kerana penebalan dinding rahim yang mengandungi saluran darah, ketika kehamilan tidak berlaku, dinding rahim merosot dan keluar dengan darah melalui vagina.

Baca juga: Kitaran Menstruasi Tidak Teratur? Berhati-hatilah dengan 5 Penyakit Ini

Kitaran haid juga berkaitan secara langsung dengan keadaan hormon seseorang. Sementara itu, peningkatan usia mengubah hormon. Ini menyebabkan perubahan dalam kitaran haid ketika wanita mengalami pertumbuhan usia, terutama ketika memasuki usia 40 tahun. Walaupun agak normal kerana persediaan untuk menopaus, anda harus mengenali kitaran haid yang dianggap tidak normal ketika memasuki usia 40-an.

Ini adalah tanda-tanda kitaran haid yang tidak normal pada usia 40-an

Menjadi tua mempengaruhi hormon dalam badan. Ini menyebabkan seseorang mengalami penurunan hormon, seperti estrogen pada wanita, testosteron pada lelaki, hormon pertumbuhan yang mempengaruhi keadaan otot, dan penurunan kadar melatonin.

Penurunan hormon estrogen dalam tubuh wanita boleh menyebabkan perubahan dalam kitaran haid. Keadaan ini boleh menyebabkan wanita mengalami kitaran haid yang tidak teratur. Tempoh kitaran haid boleh lebih lama atau lebih cepat daripada biasa.

Segera pergi ke hospital terdekat jika anda mengalami tanda-tanda berikut:

  1. Isipadu darah yang berlebihan berbanding dengan jumlah biasa yang memerlukan anda menukar pad setiap 1-2 jam.

  2. Darah yang muncul lebih dari 7 hari atau lebih lama daripada jangka masa biasa.

  3. Kitaran haid kurang dari 28 hari.

  4. Lancarkan Kesihatan Apabila anda berusia 40-an, haid boleh menyebabkan seorang wanita mengalami sakit kram yang menjengkelkan. Ini boleh menjadi tanda bahawa menopaus semakin hampir.

  5. Terdapat gejala lain yang dialami, seperti lebam atau lebam di beberapa bahagian badan.

Sudah tentu, perlu mengetahui punca keadaan ini untuk mengelakkan pelbagai masalah kesihatan yang mungkin dialami.

Baca juga: Ini adalah Kitaran Menstruasi Biasa Menurut Umur

Kenali Gejala Menopaus

Namun, perhatikan kitaran haid yang dialami. Perubahan dalam kitaran haid yang berlaku pada usia 40-an anda juga boleh menjadi salah satu tanda awal perimenopause. Menopaus berlaku apabila kitaran haid akan berhenti secara semula jadi. Ini biasa berlaku pada wanita yang memasuki usia 40-50 tahun.

Wanita dikatakan mengalami menopaus ketika mereka tidak mengalami kitaran haid selama 12 bulan berturut-turut. Selain kitaran haid yang tidak teratur, terdapat beberapa gejala lain yang menunjukkan seorang wanita memasuki menopaus, seperti mengalami gangguan saluran kencing sehingga sukar menahan kencing, tubuh mengalami sensasi panas dari muka ke kawasan leher, dan berkeringat lebih banyak selalunya.

Baca juga: Kitaran Menstruasi Tidak normal, Bilakah Anda Perlu Berjumpa Doktor?

Menjelang menopaus, wanita juga sering mengalami gangguan tidur, seperti insomnia. Ini disebabkan oleh penurunan hormon estrogen di dalam badan. Di samping itu, tanda penurunan hormon estrogen dalam badan juga ditandakan oleh vagina yang kering. Sekiranya ada yang ingin ditanya lebih mendalam mengenai menopaus, anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui aplikasi tersebut .

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Menopaus
Tergesa-gesa. Diakses pada tahun 2020. Hormon Semasa Anda Meningkat
Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 8 Cara Periode Anda Berubah Apabila Anda Mencapai 40